Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η άγνωστη νήσος και ο μύθος της μαρμαρωμένης πεντάμορφης..



Η Ελλάδα έχει τόσο μεγάλη ιστορία και πολιτισμό, ώστε μπορεί να ανακαλύψεις ακόμη και δίπλα σου μνημεία, κτήρια αλλά και γωνιές που ούτε καν φανταζόσουν. Μικρά χωριά, ακτές και νησίδες που έχουν τη δική τους παράξενη ιστορία να σου διηγηθούν ή και κάποιο μύθο που τα συνοδεύει. Ένα από αυτά βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στην Ανατολική Αττική.

Πρόκειται για μια νήσο άγνωστη στους πολλούς που βρίσκεται απέναντι από το Πόρτο Ράφτη. Ο λόγος για τη νήσο Ράφτη και τον μύθο της μαρμαρωμένης πεντάμορφης που τη συνοδεύει. Αυτό το μικρό αλλά ιδιαίτερο νησί έχει ένα άγαλμα επάνω του το οποίο λίγοι παρατηρούν και ακόμη λιγότεροι γνωρίζουν την ιστορία του.

Η οποία φυσικά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αξίζει να τη γνωρίσεις και εσύ. Η νήσος Ράφτη είναι ένα μικρό μυστικό δίπλα στην Αθήνα.

Η νήσος Ράφτη και ο μύθος της μαρμαρωμένης πεντάμορφης

Το άγαλμα πάνω στη νήσο Ράφτη μοιάζει σαν να θέλει να διηγηθεί το μύθο που τη συνοδεύει. Ο μύθος, λοιπόν, λέει τα εξής: Πριν από πολλά και για την ακρίβεια πάρα πολλά χρόνια ζούσε στα Μεσόγεια της Αττικής μια πολύ όμορφη νεαρή κοπέλα. Ήταν τόσο όμορφη σε όλο τον κόσμο αλλά όχι μόνο. Λέγεται ότι ήταν ξακουστή και στους θεούς. Ωστόσο τύχη της δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο η ομορφιά της. Την ίδια περίοδο, λέει ο μύθος ότι ένας νέος άνδρας την πολιορκούσε επίμονα και έντονα. Ωστόσο την πίεζε τόσο που εκείνη πια δεν μπορούσε να το δεχτεί και να περνά μια ήρεμη ζωή.

Γι’ αυτό λοιπόν και για να μπορέσει πλέον να απαλλαγεί από το μαρτύριο της επικαλέστηκε την βοήθεια τον Θεών. Και όντως την βοήθησαν αλλά με έναν παράξενο τρόπο. Για να την λυτρώσουν λέγεται ότι αποφάσισαν να την για να την μαρμαρώσουν. Έτσι η ομορφιά της θα μπορούσε να παραμείνει ανεξίτηλη και για πάντα χαραγμένη στο πέρασμα τον χρόνων. H κοπέλα αναγκάστηκε να δεχτεί την απόφαση των Θεών. Ο μοναδικός όρος που έβαλε ήταν το με άγαλμά της να βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, την μεγάλη της αγάπη. Η συνέχεια είναι θλιβερή και εξηγεί το μύθο. Οι θεοί την μαρμάρωσαν όπως είχαν πει και έπειτα την τοποθέτησαν στο θρόνο της στη Νήσο Ράφτη. Από εκεί, μπορούσε πλέον να αγναντεύει το πέλαγος που τόσο πολύ αγαπούσε.

Σήμερα μπορείς να δεις το άγαλμα να στέκει ακρωτηριασμένο και ακέφαλο στην κορυφή του νησιού. Λένε μάλιστα πως ίσως σε αυτόν το μύθο να οφείλεται και η έκφραση «Είναι τόσο όμορφη. Να της πάρεις το κεφάλι». Το άγαλμα έχε ύψος 2,35 μέτρα και η βάση του φτάνει τα δύο μέτρα. Επίσης είναι γνωστό ως «ο Κολοσσός του Πόρτο Ράφτη» λόγω του μεγέθους του, όπως αναφέρει το exploringgreece.