Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Το χωριό στην ορεινή Αρκαδία που σε ταξιδεύει στο χρόνο



Αν αναζητάς έναν προορισμό που θα σε ταξιδέψει πίσω σε εποχές άλλες, πιο παραδοσιακές, τότε ο Βλόγγος στην ορεινή Αρκαδία, είναι ένας ιδανικός προορισμός. Πρόκειται για ένα από τα πιο ορεινά χωριά της Αρκαδίας, με πανοραμική θέα, που κόβει την ανάσα και μαγεύει όσους το επισκέπτονται.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που τον έχουν χαρακτηρίσει ως το «μπαλκόνι της κεντρικής Πελοποννήσου» και όχι τυχαία, αφού η τοποθεσία όπου βρίσκεται, προσφέρει μία ανεμπόδιστη θέα προς το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης, τον Ταΰγετο, το Λυκαίο όρος και τη Μίνθη. Μάλιστα, όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή μπορεί κανείς να απολαύσει ολόκληρη την κοιλάδα του Αλφειού, ακόμα και το Ιόνιο πέλαγος.

Σε υψόμετρο που ξεπερνά τα χίλια μέτρα και φωλιασμένο στην προτελευταία κορυφή του όρους Εχτίχοβατο, ο πανέμορφος Βλόγγος βρίσκεται σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από τη Δημητσάνα και 44 από τη Βυτίνα. Τα περισσότερα σπίτια του χτίστηκαν τον 19ο αιώνα (ή και παλαιότερα) από Λαγκαδινούς μαστόρους.

Δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής αποτελούν, εκτός από τα σπίτια, το μικρό κτίριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου (το οποίο λειτουργούσε ως το 1969) και ο Ιερός Ναός τού Αγίου Γεωργίου, κάτω από τον οποίο βρίσκεται παλαιά πηγή με δύο «καντάλους», από όπου αναβλύζει επί αιώνες κρύο νερό. Το 1978, ο Βλόγγος χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός.