Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Γάνδη



Το Βέλγιο έχει λίγες και καλές όμορφες πόλεις. Οι Βρυξέλες είναι η πρωτεύουσα, η Μπριζ ίσως η πιο διάσημη, η Αμβέρσα το λιμάνι. Σε πρόσφατη εκδρομή στο Βέλγιο αφού είχαμε κάποιες μέρες παραπάνω είπαμε να επισκεφτούμε και τη Γάνδη (αγγλικά Gent, φλαμανδικά Ghent). Πιθανότατα επειδή τρέφαμε χαμηλές προσδοκίες, η πόλη μας ενθουσίασε. Καταφέρνει να συνδυάσει το μεσαιωνικό χαρακτήρα που αποπνέουν τα κτήρια, οι εκκλησίες και οι πύργοι με το νεανικό στοιχείο, καθώς ήταν κατακλυσμένη από κόσμο νεαρής ηλικίας – σε αντιδιαστολή με την Μπριζ για παράδειγμα που είχε κυρίως μεγαλύτερο κόσμο.

Μετάβαση – μετακίνηση
Η Γάνδη απέχει περίπου 35’ με το τρένο από τις Βρυξέλλες. Ειδικά τα Σαββατοκύριακα έχει δρομολόγια περίπου κάθε μισή ώρα. Η τιμή μετ’επιστροφής είναι περίπου 13 ευρώ, ενώ υπάρχουν προσφορές για γκρουπ. Από τον κεντρικό σταθμό της Γάνδης περνάει τραμ το οποίο πηγαίνει στο κέντρο της παλιάς πόλης, εκεί που αξίζει κανείς να περιηγηθεί. Αν έχετε αυτοκίνητο, καλύτερα να το αφήσετε σε κάποιο πάρκινγκ στις παρυφές της πόλης.
Το κέντρο της πόλης καλύτερα να το περιηγηθεί κανείς με τα πόδια. Οι αποστάσεις είναι μικρές, ενώ υπάρχει σχεδιασμένη διαδρομή των 10 χιλιάδων βημάτων ώστε να δει κανείς τα κύρια αξιοθέατα. Επίσης, μπορεί κανείς να νοικιάσει ποδήλατο με την ημέρα. Φυσικά, για πιο ρομαντικούς μια βόλτα με την άμαξα είναι ό,τι πρέπει ώστε να μπει κανείς στο μεσαιωνικό κλίμα. Το τραμ βολεύει για μεγαλύτερες μετακινήσεις. Αν θέλετε, μπορείτε να κάνετε βόλτα με τα καραβάκια στα κανάλια της Γάνδης, όπως συμβαίνει άλλωστε σχεδόν σε κάθε πόλη του Βελγίου και της Ολλανδίας. Παρεμπιπτόντως, η Γάνδη βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Leie και Scheldt.

Διαμονή
Οι περισσότεροι επιλέγουν να επισκεφτούν τη Γάνδη στα πλαίσια ημερήσιας εκδρομής. Η κοντινή απόσταση από τις Βρυξέλλες το επιτρέπει. Σύμφωνα με τους οδηγούς αλλά και κάποιους άλλους επισκέπτες που ρωτήσαμε, η πόλη έχει αρκετά καλά ξενοδοχεία και δωμάτια σε καλές τιμές. Επειδή το βράδυ το κέντρο ειδικά, είναι όμορφα φωτισμένο, ίσως αξίζει κανείς να μείνει έστω ένα βράδυ.

Αξιοθέατα
Το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς φτάνοντας στο κέντρο της πόλης είναι να πάει στο Tourist Information Center. Βρίσκεται δίπλα στο Castle of the Counts, το μικρό καλοδιατηρημένο κάστρο της πόλης της Γάνδης. Εκεί μπορείτε να προμηθευτείτε δωρεάν χάρτες και διαδρομές για την πόλη. Υπάρχει μάλιστα οδηγός με τα 24 καλύτερα αξιοθέατα της Γάνδης που μπορεί κανείς να πάει με τα πόδια σε μια ενιαία διαδρομή. Πιθανότατα ο καλύτερος τρόπος να γυρίσει κανείς το κέντρο της πόλης είναι αυτός.

Η περιήγηση ξεκινά από το μικρό και συμπαθητικό κάστρο. Αν θέλει κανείς να το επισκεφτεί πληρώνει το σχετικό αντίτιμο.

Επόμενη στάση η παλιά Ψαραγορά (Old Fish Market) που βρίσκεται σε μια προκυμαία που βλέπει στο ποτάμι. Εκεί υπάρχει και μια ωραία μπυραρία με θέα.

Η βόλτα συνεχίζεται παραποτάμια, περνώντας από όμορφα σπιτάκια με ωραία χρώματα, ενώ η θέα στην απέναντι πλευρά του ποταμού είναι ό,τι πρέπει για φωτογραφίες. Βέβαια, το καλύτερο σημείο για φωτογραφίες είναι η Saint Michael’s bridge, τόσο προς το ποτάμι όσο και προς τους πύργους που υψώνονται στον ορίζοντα της πόλης. Εκεί δίπλα βρίσκεται και η ομώνυμη εκκλησία του Saint Michael. Από τη γέφυρα βλέπει κανείς 3 πύργους να υψώνονται στη σειρά.

Διασχίζοντας τη γέφυρα βλέπουμε την Saint Nicholas’ church (St Niklaaskerk). Για τους Ολλανδούς και τους Φλαμανδούς ο Άγιος Νικόλαος είναι ό,τι για άλλους λαούς ο Santa Claus – αρκετοί υποστηρίζουν ότι το Santa Claus είναι παράφραση του St Niklaus. Μπροστά από την όμορφη εκκλησία ξεκινά εμπορικός πεζόδρομος.
Ακριβώς πίσω από την εκκλησία βρίσκεται μια μεγάλη πλατεία που είναι και σημείο συνάντησης. Εδώ βρίσκεται το νέο δημαρχείο της πόλης, καθώς και μερικά καφέ. Στην κορυφή του κτηρίου απέναντι βλέπει κανείς κάποιες διαβολικές φιγούρες, πρόκειται για Μαροκινούς χορευτές.

Λίγα βήματα μετά βρίσκεται ο δεύτερος πύργος, ο Belfry. Στην κορυφή του υπάρχει ένας δράκος που υποτίθεται ότι επιτηρεί και προστατεύει την πόλη. Ο πύργος ανήκει στα Μνημεία Πολιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (UNESCO Cultural Heritage site). Με 4 ευρώ είσοδο μπορεί κανείς να ανεβεί στον πύργο και να απολαύσει τη θέα στην πόλη.
Πολύ κοντά βρίσκεται και ο καθεδρικός ναός της Γάνδης, ο St Bavo’s cathedral. Εξίσου ψηλός και επιβλητικός, είναι επισκέψιμος με 4 ευρώ είσοδο. Μέσα του κρύβει έναν γνωστό πίνακα, την «Λατρεία του Μυστικού Αμνού». Επίσης μπορείτε να ανεβείτε στο ψηλότερο σημείο και να απολαύσετε τη θέα.

Περνώντας μέσα από στενά και πεζόδρομους, φτάνει κανείς στην St Jacobskerk. Άλλη μια χαρακτηριστική εκκλησία, ακριβώς μπροστά από την Vrijdagmarkt. Στην πλατεία υπάρχουν αρκετές καφετέριες, μπυραρίες και εστιατόρια.
Πριν περάσουμε τη γέφυρα ξανά για την άλλη πλευρά της πόλης, μια μικρή παράκαμψη για να κοιτάξουμε ένα μεγάλο κανόνι που βρίσκεται στην όχθη του ποταμού.

Στην απέναντι πλευρά βρίσκεται μια μικρή γειτονιά με όμορφα, χρωματιστά σπιτάκια, η Patershol. Απαραίτητη στάση για φωτογραφίες.

Τα βήματα μας βγάζουν πάλι στο κάστρο και στην Groenten Markt, το αντίστοιχο της λαϊκής αγοράς. Στην πλατεία φυσικά έχει αρκετά μαγαζιά, όπως και στα στενά τριγύρω, ιδίως στην Korenmarkt.

Η πόλη σίγουρα έχει αρκετά ακόμη πράγματα να δει κανείς, ανάλογα το χρόνο που διαθέτει. Η προτεινόμενη διαδρομή είναι κυρίως για όσους επισκέπτονται τη Γάνδη για ημερήσια εκδρομή. Αν ξεφύγει κανείς από το καθαρά ιστορικό κέντρο, η Γάνδη παραμένει μια ζωντανή πόλη με αρκετούς πεζόδρομους, εμπορικά μαγαζιά και κόσμο να πηγαινοέρχεται. Η γενικότερη η αίσθηση που αποκομίσαμε από την πόλη είναι η ζωντάνια της που έρχεται σε αντίθεση με το συνήθως μουντό κλίμα της ευρύτερης περιοχής.