Σάββατο 04 Μαΐου 2024 -

Φάρος Κόπραινας και εκβολή του ποταμού Άραχθου (Βίντεο)



Εννέα μέτρα ψηλός και επιβλητικός στέκει από το 1893 ο Φάρος Κόπραινας στις βόρειες ακτές του Αμβρακικού Κόλπου, κοντά στην εκβολή του ποταμού Άραχθου στα όρια των νομών Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας.

Από το 2000 το σπίτι του φαροφύλακα έχει μετατραπεί σε μουσείο έκθεσης εργαλείων και οργάνων παλιών φάρων.

Παράλληλα, στο μουσείο παρουσιάζονται ο μηχανισμός λειτουργίας των φάρων, η χρησιμότητά τους στην πλοήγηση, η ζωή του φαροφύλακα, αλλά και ορισμένα στοιχεία της τοπικής ιστορίας της Κόπραινας.

Η Κόπραινα ήταν λιμάνι με σημαντική εμπορική κίνηση από τη Βυζαντινή εποχή και καθ' όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα. Σταδιακά ωστόσο, και ειδικά μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εγκαταλείφθηκε καθώς η κίνηση απορροφήθηκε από το λιμάνι της Πρέβεζας.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, ένα πλακόστρωτο μονοπάτι περίπου ενός χιλιομέτρου οδηγεί στον φάρο, με αφετηρία το χωριό Κόπραινα Άρτας και το γραφικό καφενεδάκι - ταβερνάκι που υπάρχει στην περιοχή.

Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, κοντά στο χωριό Κομμένο Άρτας, εκβάλλει ο Άραχθος, ο όγδοος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας μήκους 135 χιλιομέτρων, ο οποίος πηγάζει από την περιοχή του Μετσόβου και διαθέτει πλούσια ιχθυοπανίδα.

Ο Άραχθος φημίζεται για τα τοξωτά γεφύρια που συνδέουν τις όχθες του, μεταξύ των οποίων και το γεφύρι της Πλάκας.