Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τι σημαίνουν όλα αυτά τα μαχαιροπίρουνα στο τραπέζι; - Μαθήματα Savoir Vivre



Δε μπορεί, θα σου έχει συμβεί και εσένα. Σε καλούν κάπου λίγο πιο επίσημα και ξαφνικά βρίσκεσαι απέναντι σε μια χούφτα από μαχαίρια, πιρούνια, κουτάλια τα οποία δε ξέρεις πως να τα διαχειριστείς. Ρίχνεις κλεφτές ματιές να δεις τι κάνουν οι γύρω σου αλλά και πάλι άκρη δε βγάζεις. Άλλος χρησιμοποιεί το μικρό κουτάλι για να φάει σαλάτα, άλλος το πιρούνι. Τι χρησιμεύουν τελοσπάντων όλα αυτά τα μαχαιροπίρουνα και πως μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σωστά, σύμφωνα με το savoir vivre; Εδώ είμαστε εμείς για να στα πούμε όλα.

Υπάρχουν ένα σωρό κανόνες για την ώρα του φαγητού. Μια καλή αρχή είναι να μην ακουμπάς τους αγκώνες και να είσαι 100% συγκεντρωμένη εκεί, να περνάς όμορφα, να το δείχνεις και όχι να κοιτάς το κινητό σου όλη την ώρα - εντάξει δε ξέρουμε, μπορεί το να βγάλεις μια φωτογραφία στο Instagram να μην είναι πια και τόσο απαγορευτικό, χρειάζεται να γίνει ένα update.

Ας πάμε όμως στο πιάτο. Αυτό που σου σερβίρεται παρέα με πολλά κουτάλια, πιρούνια και μαχαίρια. Σε τι χρησιμεύουν; Στο να φας, βεβαίως (εντάξει ήταν πολύ αστείο, παραδέξου το). Αλλά με ποια σειρά;

Αρχικά, είναι χρήσιμο να ξέρεις ότι το στήσιμο του τραπεζιού ποικίλει ανά γεωγραφική περιοχή αλλά και περίσταση. Μπορεί για παράδειγμα να σου σερβιριστεί εξαρχής ό,τι χρειάζεσαι για ορεκτικό, κυρίως και επιδόρπιο ή να σου φέρνουν χωριστά τα πιάτα και άρα να μπερδεύεσαι και λιγότερο.

Παρακάτω, βλέπεις ένα αρκετά περίπλοκο στήσιμο που όμως μπορεί να σε βάλει στο πνεύμα!

 

 

1. Πετσέτα

2. Πιρούνι σαλάτας

3. Πιρούνι κυρίως πιάτου

4. Κυρίως πιάτο

5. Πιάτο σαλάτας

6. Μπολ σούπας

7. Μαχαίρι κυρίως πιάτου

8. Μαχαίρι σαλάτας

9. Κουτάλι κυρίως πιάτου

10. Κουτάλι σούπας

11. Μαχαίρι για βούτυρο

12. Πιάτο για ψωμί

13. Κουτάλι επιδόρπιου

14. Πιρούνι επιδόρπιου

15. Ποτήρι νερού

16. Ποτήρι κόκκινου κρασιού

17. Ποτήρι λευκού κρασιού

Γενικά, έχε στο νου σου, ειδικά εκείνες τις φορές που έρχονται όλα τα μαχαιροπίρουνα μαζί, ότι ξεκινάς από έξω προς τα μέσα. Δηλαδή το πιο μακρινό από το πιάτο πιρούνι, κουτάλι και μαχαίρι είναι αυτό που χρησιμοποιείται πρώτο για το ορεκτικό. Το επόμενο για το κυρίως και το πιο κοντά στο πιάτο για το επιδόρπιο.

Για το τέλος, να ξέρεις ότι έχει σημασία ακόμα και ο τρόπος που αφήνεις τα μαχαιροπίρουνα στο πιάτο.