Τετάρτη 30 Απριλίου 2025 -

Τα σοβαρά λάθη που κάνουμε όταν παραγγέλνουμε φαγητό απ’ έξω



Αρκετοί άνθρωποι παραγγέλνουν απ’ έξω φαγητό και δεν τηρούν τους βασικούς κανόνες ασφαλείας.

 

Πολλοί από εμάς, παραβιάζουμε κάποιους «κανόνες» ασφάλειας τροφίμων όταν παίρνουν delivery. Και η αμέλεια τους μπορεί να σημαίνει κάτι περισσότερο από το να μας ενοχλήσει απλώς η κοιλιά μας. Στη χειρότερη περίπτωση; Μπορεί να καταλήξουμε με μια ανεπιθύμητη παρενέργεια, όπως δηλητηρίαση.

Ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες;

  • Αφήνεις το φαγητό εκτός ψυγείου για πολλή ώρα

Όλοι το έχουμε κάνει. Παραγγέλνουμε, γυρνάμε σπίτι και εάν δεν καταναλώσουμε αμέσως το φαγητό ξεχνάμε να το βάλουμε ψυγείο. Αλλά γνώριζες ότι μερικά τρόφιμα δεν πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου για πάνω από δύο ώρες; «Μην αφήνετε το μαγειρεμένο φαγητό, συμπεριλαμβανομένων των leftovers, εκτός ψυγείου για πάνω από δύο ώρες», λέει η Δρ. Βανέσα Κόφμαν, διευθύντρια της Alliance to Stop Foodborne Illness. «Σε αυτό το διάστημα, και εάν η θερμοκρασία είναι υψηλή, τα βακτήρια όπως η E. coli και η σαλμονέλα πολλαπλασιάζονται γρήγορα. Εάν το μαγειρεμένο φαγητό έχει μείνει εκτός ψυγείου για πάνω από δύο ώρες, είναι καλύτερο να το πετάξετε», προσθέτει η Δρ. Coffman.

  • Δεν αναθερμαίνεις σωστά το φαγητό

Οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι μαγικές εφευρέσεις, αλλά είναι επίσης γνωστές για το ότι θερμαίνουν λάθος τα τρόφιμα. Εάν μερικά κομμάτια είναι ζεστά και άλλα παραμένουν κρύα από το ψυγείο, δεν σκοτώνονται αποτελεσματικά τα βακτήρια που μπορεί να παραμένουν στα τρόφιμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για κρέατα και αμυλούχα τρόφιμα, που είναι επιρρεπή στο να φιλοξενούν βακτήρια. Καλό είναι να βεβαιωθείς πως ανακατεύεις καλά το φαγητό κατά την αναθέρμανση στον φούρνο μικροκυμάτων ή στο τηγάνι.

  • Καταναλώνεις μέρες μετά τα leftovers

Τα leftovers έχουν μια διάρκεια ζωής που είναι σημαντικό να παρακολουθείς. «Βεβαιωθείτε ότι τα υπολείμματα του takeout καταναλώνονται εντός 3 έως 4 ημερών», λέει η Δρ. Κόφμαν. «Τα βακτήρια συνεχίζουν να αναπτύσσονται στα τρόφιμα με το πέρασμα του χρόνου, ακόμα και στο ψυγείο. Μέχρι την τέταρτη μέρα, τα επικίνδυνα βακτήρια όπως η λιστέρια ή το staphylococcus aureus μπορεί να έχουν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα».

  • Αναθερμαίνεις το φαγητό σε κουτιά από το delivery

Αυτό το μικρό πλαστικό κουτί όπου συνήθως έρχεται το φαγητό όταν παίρνουμε απ’ έξω, μπορεί να φαίνεται ως καλό σκεύος για να ξαναζεστάνεις το φαγητό σου. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα κουτιά κατάλληλα για αναθέρμανση. Μερικά υλικά μπορεί να εκλύουν επιβλαβή χημικά, όπως μικροπλαστικά, φθαλικές ενώσεις ή BPA, στο φαγητό σου, ειδικά όταν θερμαίνονται.