Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σπόροι chia - Το κλειδί στο αδυνάτισμά σου



Πρόκειται για μία νέα σούπερ τροφή για την οποία μιλάνε όλοι τον τελευταίο καιρό, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα θαυματουργή.

Οι σπόροι chia μπορεί να είναι μια νέα ανακάλυψη για τον δυτικό πολιτισμό, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Δεν αποτελούσαν απλά τη βασική τροφλη των Αζτέκων, αλλά κατείχαν σημαντική θέση σε θρησκευτικές τελετές και ιατρικούς σκοπούς.

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία;

Πρόκειται για το πιο πλούσιο φυτό σε ωμέγα 3, πρωτεϊνη και φυτικές ίνες, καθώς επίσης και βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία θρέφουν το δέρμα από μέσα προς τα έξω. Και οι ευεργετικές ιδιότητες δεν σταματούν εδώ. Εκτός του ότι βοηθά στην αναδόμηση του δέρματος, ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας, την υγεία της καρδιάς και βελτιώνει το πεπτικό σύστημα.

"Οι σπόροι προσφέρουν μια παρατεταμένη ενέργεια στον οργανισμό. Πολλοί είναι οι αθλητές που τους καταναλώνουν για να αυξήσουν την αντοχή και την απόδοση τους, καθώς και για την επανόρθωση των μυών. Περιέχουν επίσης 37% φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Έχει αποδειχθεί ότι οι δίαιτες που περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου" υπογραμμίζει η διατροφολόγος Vicki Edgson.

Αυτό που κάνει τους σπόρους τόσο καλούς για την υγεία του δέρματος, τω μαλλιών και των νυχιών, είναι η πλούσια περιεκτικότητα σε Omega 6 LA, αντιοξειδωτικά και πρωτεϊνη, τα οποία είναι σημαντικά για το δέρμα. Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι μία διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης. "Τόσο τα μαλλιά όσο και τα νύχια αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνες και καθώς το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη για την κατασκευή και την επισκευή των ιστών, χρειαζόμαστε σχετικά μεγάλες ποσότητες. Αφού η πρωτεΐνη δεν αποθηκεύεται στο σώμα, είναι σημαντικό να συμπεριληφθεί στη διατροφή και η chia είναι μια φυσική πηγή πρωτεΐνης (περιέχει 20% σε κάθε μερίδα) εξηγεί η ειδικός.

Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

"Όταν καταναλώνονται καθημερινά, οι σπόροι αποτελούν μια εξαιρετική τροφή για την ενίσχυση της φυσικής απώλειας βάρους" τονίζει η διατροφολόγος και προσθέτει "Δεδομένου ότι αποτελούν μια πλούσια πηγή σε ωμέγα 3, βοηθούν στην απελευθέρωση του αποθηκευμένου λίπους".

Πόση ποσότητα πρέπει να καταναλώνεις;

Η προτεινόμενη ημερήσια κατανάλωση είναι μία κουταλιά της σούπας, αλλά όχι παραπάνω γιατί λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με ευαίσθητο στομάχι.

Πώς μπορείς να καταναλώσεις τους σπόρους;

"Οι σπόροι μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς τρόπους. Πρόσθεσέ τους σε ένα smoothie, στη σαλάτα ή ακόμη και στο ψωμί. Δεν θα αλλάξουν τη γεύση του φαγητού, αλλά είναι κάπως τραγανοί" σχολιάζει η διατροφολόγος.