Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017 -
Ξάστερος ουρανός

24 °C

Σήμερα, 24. Αυγούστου 2017

Σωστό πλύσιμο χεριών - Πόσο πρέπει να διαρκεί;Το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και κοινό σαπούνι αποτελεί μία από τις πιο απλές και οικονομικές παρεμβάσεις σωματικής υγείας.

 

Το σωστό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο καθώς τα βρώμικα χέρια αποτελούν βασικό μέσο για να εισέλθουν ιοί και μικρόβια στον οργανισμό.

 

Είναι βασικό μέτρο προστασίας έναντι των ιώσεων και των λοιμώξεων αλλά αυτή η προστατευτική του δράση προϋποθέτει συγκεκριμένη διάρκεια.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πλειονότητα των ανθρώπων είτε δεν πλένουν για αρκετή ώρα τα χέρια τους είτε δεν χρησιμοποιούν σαπούνι πράγμα το οποίο είναι εξίσου απαραίτητο και σημαντικό. Η μη τήρηση αυτών των κανόνων «στοιχειώδους υγιεινής» συμβάλλει στη μετάδοση ασθενειών και στο διογκούμενο πρόβλημα της ανθεκτικότητας των αντιβιοτικών.

 

Πόση διάρκεια πρέπει να έχει όμως το σωστό πλύσιμο των χεριών ώστε να είναι αποτελεσματικό; Σύμφωνα με τους ειδικούς στον τομέα της υγείας, η διάρκεια του πλυσίματος των χεριών θα πρέπει να είναι περίπου 45 δευτερόλεπτα.

 Απαραίτητο είναι το ζεστό νερό και το σαπούνι.