
Μια νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πώς οι στίχοι επηρεάζουν τη διάθεση περισσότερο και από τη μουσική.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές στο περιοδικό Frontiers in Psychology αναφέρουν ότι οι ακροατές στρέφονται στους στίχους που ανταποκρίνονται στην εσωτερική τους κατάσταση, είτε για να επεξεργαστούν τη θλίψη είτε για να νιώσουν λιγότερο μόνοι είτε για να ανεβάσουν τη διάθεσή τους,
«Αυτή η έρευνα ανοίγει μια νέα οπτική γωνία στο πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη μουσική όχι μόνο για ψυχαγωγία, αλλά ως ένα ουσιαστικό εργαλείο συναισθηματικής αυτορρύθμισης», ανέφερε η ερευνήτρια Roni Granot, αναπληρώτρια καθηγήτρια μουσικολογίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.
«Οι στίχοι που ενσωματώνονται στη μουσική συχνά δίνουν φωνή σε συναισθήματα που είναι δύσκολο να εκφραστούν – μεταξύ αυτών η θλίψη, η ανάμνηση και η ελπίδα», ανέφερε.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές βασίστηκαν σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από μια διαδικτυακή δημοσκόπηση σε περισσότερους από 5.600 ανθρώπους μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας.
Οι άνθρωποι προέρχονταν από 11 χώρες που επλήγησαν σοβαρά από την επιδημία – Αργεντινή, Βραζιλία, Κίνα, Κολομβία, Ιταλία, Μεξικό, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο της έρευνας, ζητήθηκε από τους ανθρώπους να αναφέρουν το τραγούδι που τους βοήθησε περισσότερο να αντιμετωπίσουν την κατάσταση κατά τη διάρκεια του lockdown.
Περίπου 2.800 απαντήσεις υπέδειξαν τραγούδια με στίχους, τους οποίους οι ερευνητές ανέλυσαν για να βρουν μοτίβα στις λέξεις που επέλεξαν οι καλλιτέχνες.
«Η πανδημία της COVID-19 παρείχε μια μοναδική ευκαιρία να διερευνηθεί, σε πραγματικές συνθήκες, η σχέση μεταξύ των τραγουδιών και της ρύθμισης της διάθεσης για μεγάλο αριθμό τραγουδιών και ατόμων», έγραψαν οι ερευνητές.
«Το στρες, το άγχος και η μοναξιά που βίωσαν εκατομμύρια άνθρωποι απαιτούσαν ξεκάθαρα την εφαρμογή στρατηγικών ρύθμισης των συναισθημάτων, όπου η ακρόαση μουσικής εξυπηρετούσε μια σημαντική λειτουργία», συνέχισαν.
Τα τραγούδια που περιείχαν στίχους για την απώλεια, τη ζωή και το θάνατο, το ανήκειν ή την ψυχή επιλέγονταν σταθερά από άτομα που δήλωναν ότι πάλευαν με τη θλίψη, τη μοναξιά ή την επιθυμία για προσωπικό προβληματισμό, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Οι άνθρωποι που αναζητούσαν αντιπερισπασμό από την κρίση ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν τραγούδια με θέμα την απώλεια, όπως το «Still Loving You» των Scorpions, δήλωσαν οι ερευνητές.
Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που προσπαθούσαν να ανακουφίσουν τη μοναξιά τους έλκονταν από στίχους που αναφέρονταν στην ανάγκη των ανθρώπων να ανήκουν κάπου, όπως το «Happy» ή το «Mamma Mia» των Abba, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.
Τα πιο δημοφιλή τραγούδια αντιμετώπισης προέρχονταν από τα είδη Latin, Pop και Rock, με την έντονη παρουσία ισπανόφωνων συμμετεχόντων να ενισχύει την κατηγορία Latin, δήλωσαν οι ερευνητές.
Μεταξύ των κορυφαίων τραγουδιών αντιμετώπισης ήταν το «Happy», το «Watermelon Sugar» του Harry Styles και το «Blinding Lights» του The Weeknd.
Οι κορυφαίοι καλλιτέχνες στους οποίους στράφηκαν για συναισθηματική υποστήριξη ήταν οι Queen, η Dua Lipa, η Taylor Swift, ο Harry Styles, οι Coldplay, οι Beatles, ο The Weeknd και οι Imagine Dragons.
Ενώ η μουσική γενικά βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, οι στίχοι έχουν ιδιαίτερη ψυχολογική βαρύτητα, κατέληξαν οι ερευνητές.
«Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας εμπειρική μελέτη που συνδέει το περιεχόμενο των στίχων με τις στρατηγικές συναισθηματικής αντιμετώπισης», ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια Renana Peres, καθηγήτρια μάρκετινγκ στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο.
«Σε μια εποχή που πολλοί αντιμετωπίζουν προσωπικά και συλλογικά τραύματα, η κατανόηση της συναισθηματικής δύναμης των στίχων μπορεί να μας βοηθήσει να υποστηρίξουμε καλύτερα την ψυχική υγεία – τόσο ατομικά όσο και ως κοινωνία», πρόσθεσε.