Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Μειώστε τα χημικά καθαριστικά



Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά! Πόσο όμορφο είναι ένα καθαρό και ταχτοποιημένο σπίτι που μοσχομυρίζει σε καθημερινή βάση!

Έχετε σκεφτεί πόσα χρήματα ξοδεύουμε κάθε μήνα για να έχουμε ένα αστραφτερό σπίτι; Ίσως δεν ξέρετε ότι με πολύ λίγα και απλά πράγματα που έχουμε ήδη στο νοικοκυριό μας, μπορούμε να καθαρίσουμε εύκολα, γρήγορα και πρακτικά. Αν διαθέτουμε για παράδειγμα μαγειρική σόδα, λεμόνι και ξύδι μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Δείτε με ποιόν τρόπο:

Για να καθαρίσουμε τις inox οικιακές μας συσκευές, αρκεί να διαλύσουμε σε λίγο χλιαρό νερό υγρό απορρυπαντικό και λίγη σόδα και να περάσουμε με αυτό τις inox επιφάνειες. Αφού καθαρίσουν οι λεκέδες, μπορούμε να περάσουμε τις επιφάνειες για να γυαλίσουν και να διατηρήσουν την λάμψη τους για πολύ καιρό, με λίγο baby oil σε ένα μαλακό πανί.

Για να διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση τον κάδο του πλυντηρίου ρούχων, πρέπει μια φορά το εξάμηνο τουλάχιστον να κάνουμε μια γενική πλύση, βγάζοντας τις θήκες του απορρυπαντικού και του μαλακτικού. Αφού τις πλύνουμε με ζεστό νερό, καλό θα είναι θα βάλουμε την συσκευή να δουλέψει με άδειο κάδο χωρίς ρούχα, και αντί για απορρυπαντικό να βάλουμε 2 φλιτζάνια ξύδι ή χυμό λεμονιού. Καθαρίζουμε και εξωτερικά τη συσκευή με χλιαρό νερό σε μαλακό πανί και η συσκευή μας θα γίνει σαν καινούρια, εσωτερικά και εξωτερικά. Αν θέλουμε να αποφύγουμε την συσσώρευση αλάτων στον κάδο μας, μπορούμε σε κάθε πλύση να προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας κρυσταλλική σόδα, αντί για άλλα χημικά σκευάσματα. Η σόδα λειτουργεί ως λευκαντικό ρούχων και μαλακτικό νερού ταυτόχρονα και έτσι κάνουμε οικονομία σε χημικά σκευάσματα.

Για να καθαρίσουμε εσωτερικά και εξωτερικά τον φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιούμε ζεστό νερό και σαπούνι σε μαλακό πανί στο οποίο μπορούμε να στάξουμε λίγες σταγόνες ξύδι για να απορροφήσει τις τυχών οσμές. Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε στο εσωτερικό του ένα ποτήρι νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει λίγο χυμό λεμονιού. Η μυρωδιά του λεμονιού θα αρωματίσει ευχάριστα το φουρνάκι μας, ενώ με το βράσιμο του νερού θα δημιουργηθούν υδρατμοί που θα βοηθήσουν τον ευκολότερο καθαρισμό των τοιχωμάτων της συσκευή μας.

Για την επιφάνεια της ηλεκτρικής κουζίνας, εστίες και εμαγιέ, που έχουν γεμίσει λίπη, είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε υγρό απορρυπαντικό πιάτων ανακατεμένο με σόδα φαγητού. Έχουμε πάντα κοντά μας το βρεγμένο πανί μας και καθαρίζουμε αμέσως όσο ο λεκές είναι φρέσκος. Με την ίδια τακτική φροντίζουμε και το εσωτερικό του φούρνου όσο είναι χλιαρός, όχι καυτός. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλάτι με σόδα φαγητού ή σαπούνι για τα πιάτα με λίγο ξύδι.

Για τα ηλεκτρικά «μάτια» της κουζίνας που έχουν σκουριάσει, το ιδανικό καθαριστικό είναι λίγες σταγόνες λάδι πάνω τους και τα τρίβουμε με μια τσαλακωμένη εφημερίδα για να γυαλίσουν. Να σημειώσουμε πως πρέπει να θέτουμε πάντα τις συσκευές εκτός λειτουργίας πριν κάνουμε γενική καθαριότητα.

Αν θέλουμε να διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση τις σωληνώσεις της αποχέτευσης, μπορούμε να χρησιμοποιούμε ξύδι και σόδα σε ίση αναλογία και να ρίξουμε στην συνέχεια άφθονο ζεστό νερό. Τα αποτελέσματα είναι εξ ίσου ικανοποιητικά με τα γνωστά χημικά καθαριστικά και αν κάνετε ταχτική συντήρηση δεν θα έχετε βουλωμένες ή βρώμικες σωληνώσεις.

Καθαρίζουμε πολύ συχνά τις μικροσυσκευές του σπιτιού όπως τηλεκοντρόλ, τηλεφωνικές συσκευές, πληκτρολόγια ηλεκτρονικών υπολογιστών και γενικά οτιδήποτε χρησιμοποιούμε με μεγάλη συχνότητα για την αποφυγή της σκόνης αλλά και των μικροβίων. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μαλακό πανί που το έχουμε βρέξει με ζεστό νερό και ξύδι το έχουμε στύψει καλά ή μπορούμε να περάσουμε τις συσκευές με ένα κομμάτι βαμβάκι βουτηγμένο σε οινόπνευμα χωρίς βέβαια να στάζει.

Οι συμβουλές είναι απλές, οικολογικές και προπάντων οικονομικές, έχουν ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία και σας εύχομαι καλή επιτυχία στην εκτέλεσή τους.

Πηγή κειμένου: 

ecoview.gr