Πέμπτη 08 Ιουνίου 2023 -

Με αυτό τον τρόπο δεν θα μυρίζει άσχημα ο νεροχύτης


Πολύ συχνά ενώ είμαστε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε, πλένουμε πιάτα ή κάνουμε τις δουλειές του σπιτιού εντοπίζουμε μια πολύ έντονη δυσοσμία.
Μάλιστα πολλές φορές η μυρωδιά είναι τόσο έντονη και τόσο άσχημα που μυρίζει όλο το σπίτι σε βαθμό που ακόμη και η παραμονή μας μέσα σε αυτό γίνεται δύσκολη ή και αδύνατη.

Υπάρχει όμως τρόπος να απαλλαγούμε μια και καλή από τις δυσάρεστες μυρωδιές στη κουζίνα μας; Η απάντηση είναι φυσικά, αλλά πριν σας δώσουμε χρήσιμες συμβουλές για την κακοσμία του νεροχύτη ας δούμε για ποιο λόγο μυρίζει η κουζίνα.

Γιατί μυρίζει άσχημα ο νεροχύτης

Πολλές φορές ψάχνουμε στο ψυγείο ή στα ντουλάπια της κουζίνας για χαλασμένα τρόφιμα (συνήθως σάπια φρούτα ή λαχανικά), αλλά η δυσοσμία έρχεται από αλλού.

Το πρόβλημα βρίσκεται στο σιφόνι ή καλύτερα στην αποχέτευση του νεροχύτη και άρα οι δυσάρεστες μυρωδιές βγαίνουν από εκεί. 

οι οσμές οφείλονται στα υπολείμματα τροφών
Στην ουσία πρόκειται για ξεραμένα λίπη και υπολείμματα τροφών. Καθώς μαγειρεύουμε και ιδίως όταν πλένουμε τα πιάτα, πολλά υπολείμματα πέφτουν στον νεροχύτη μας.

Ακόμη κι αν έχουμε τα ειδικά σχαράκια, πάλι πολλά από αυτά περνάνε στις σωλήνες κι από εκεί στην αποχέτευση. Σίγουρα όμως κάποια από αυτά (και ειδικά τα λάδια) μένουν στις σωλήνες με αποτέλεσμα με τον καιρό να μυρίζουν άσχημα.

Πως να μην μυρίζει ο νεροχύτης

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να απαλλαγείτε από τις άσχημες μυρωδιές στην κουζίνα και ειδικά σε αυτές που έρχονται από τις σωληνώσεις.

Ο πιο απλός και σίγουρος είναι να μην τις αφήσετε να δημιουργηθούν καθόλου. Πρόληψη λοιπόν. Μπορείτε να ρίχνετε καυτό νερό ή ακόμη καλύτερα καυτό ξύδι μετά το πλύσιμο των πιάτων και οι σωλήνες σας θα είναι σαν καινούργιες.

ρίξτε καυτό νερό μετά το πλύσιμο των πιάτων
Αν τώρα το πρόβλημα έχει ήδη δημιουργηθεί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά καθαριστικά που υπάρχουν στο εμπόριο. Ωστόσο υπάρχει και μια σειρά από "φυσικές" λύσεις με υλικά που έχετε στο σπίτι, και τα οποία είναι αρκετά οικονομικά.

Πως θα διώξω τις μυρωδιές από τον νεροχύτη φυσικά

Μπορείτε να ρίξετε στον νεροχύτη σας κατακάθι από ελληνικό καφέ και να το αφήστε λίγη ώρα. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, μιας και ο καφές είναι διαβρωτικός. Μην το παρακάνετε γιατί μπορεί να κάνετε ζημιές στις σωληνώσεις.

ρίξτε μαγειρική σόδα στο σιφόνι
Δοκιμάστε να ρίξετε 2-3 κουταλιές της σούπας σόδα φαγητού στο σιφόνι του νεροχύτη. Μετά από λίγο ρίξτε μισό φλιτζάνι ξύδι. Μετά από μερικά λεπτά ανοίξτε τη βρύση για να τρέξει άφθονο νερό.

Εναλλακτικά, ανακατέψτε το ξύδι και τη σόδα και ρίξτε το αφρισμένο διάλυμα στον νεροχύτη. Μετά από μισή ώρα ρίξτε άφθονο καυτό νερό για να φύγουν τα υπολείμματα και μαζί και οι μυρωδιές. Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί. 

χρησιμοποιήστε παγάκια και αλάτι για να καθαρίσετε τον νεροχύτη
Μια τελευταία λύση είναι να μερικά παγάκια και χοντρό αλάτι και να τα αφήσετε πάνω στο σιφόνι. Όπως λιώνουν τα παγάκια αργά θα κάθεται το αλάτι στα τοιχώματα. Μόλις αρχίσουν να λιώνουν ρίξτε άφθονο κρύο νερό.