Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κουνούπια τέλος - Αυτά είναι τα 7 φυτά που τα διώχνουν



Με το καλοκαίρι να έχει μπει για τα καλά, περνάμε περισσότερο χρόνο στα μπαλκόνια και τις αυλές. Δυστυχώς, όμως, το ίδιο κάνουν και τα έντομα - και με τους ιούς που μεταδίδουν, τα κουνούπια αποτελούν αιτία ανησυχίας για πολύ κόσμο.

Ένας πρόσθετος φυσικός τρόπος προστασίας είναι να έχετε γλάστρες ή να φυτέψετε λουλούδια και φυτά, τα αρώματα των οποίων απωθούν τα κουνούπια, σύμφωνα με ειδικούς.

1. Καλέντουλα (κεντρική φωτό). Εκλύει πτητικές ουσίες οι οποίες απωθούν τα κουνούπια και άλλα έντομα του κήπου, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ευρέως και ως φυσικό εντομοκτόνο στις καλλιέργειες λαχανικών.

2. Λεβάντα. Οι μέλισσες την λατρεύουν, αλλά τα υπόλοιπα έντομα όχι διότι τα απωθεί η μυρωδιά από τα αιθέρια έλαια των φύλλων της (γι’ αυτό είναι ιδανική και για την προστασία των μάλλινων ρούχων από τον σκώρο). Είναι αιωνόβια και όταν συνηθίσει τον χώρο όπου θα την φυτέψετε, δεν θα χρειάζεται πολύ νερό.

3. Δεντρολίβανο. Απωθεί αποτελεσματικά τα κουνούπια. Αντέχει τη ζέστη και αναπτύσσεται εύκολα στη γλάστρα, επομένως μπορείτε να το βάλετε σκόρπια στον κήπο και στη βεράντα σας.

4. Βασιλικός. Η έντονη μυρωδιά του απωθεί μύγες και κουνούπια, επομένως είναι ό,τι πρέπει για τοποθέτηση (και) δίπλα ή πάνω στο τραπέζι του φαγητού.

5. Δυόσμος. Είναι ένα πανίσχυρο απωθητικό των κουνουπιών - ίσως έως και δέκα φορές πιο αποτελεσματικός από το DEET, την δραστική ουσία πολλών εντομοαπωθητικών του εμπορίου, σύμφωνα με μερικές μελέτες. Μια καλή ιδέα είναι να τυλίξετε μερικά φύλλα σε ρολό και να τα τρίψετε στο δέρμα σας. Επειδή, πάντως, αναπτύσσεται σχεδόν παντού και εξαπλώνεται εύκολα.

6. Πετούνιες. Τα άνθη τους εκλύουν μία γλυκιά μυρωδιά που απωθεί πολλά έντομα, συμπεριλαμβανομένων των κουνουπιών.

7. Μέντα. Όσο την λατρεύουν οι άνθρωποι, τόσο την αποφεύγουν μυρμήγκια, ποντίκια και κουνούπια. Επειδή, όμως, εξαπλώνεται γρήγορα στον κήπο και είναι δύσκολη στην εκρίζωσή της, καλύτερα είναι να την φυτεύετε σε γλάστρες.