Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η σωματική άσκηση στην ζωή μας



Η ωφέλεια της σωματικής άσκησης είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο και γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει το υποχρεωτικό μάθημα της γυμναστικής στα σχολεία. Στη σημερινή εποχή όμως, η χρήση των μηχανικών μέσων στις μετακινήσεις των ανθρώπων αλλά και η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφίμων, έχουν την μεγαλύτερη ευθύνη στις ασθένειες που εμφανίζονται λόγω της παχυσαρκίας!

Η άσκηση όχι μόνο διατηρεί και βελτιώνει ένα υγιές σώμα, αλλά θεραπεύει και ένα σώμα που πάσχει. Έτσι λοιπόν όλοι οι άνθρωποι πρέπει να ασκούνται καθημερινά, με σκοπό να προλαμβάνονται οι ασθένειες και να βελτιώνονται διάφορες νοσηρές καταστάσεις.

Ποια είναι τα ωφέλει της καθημερινής άσκησης;

1.Πρόληψη καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική και διαρκείς άσκηση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Αυτό συμβαίνει διότι η σωματική δραστηριότητα ρυθμίζει τον μεταβολισμό, βελτιώνει τη χοληστερίνη και τα λιπίδια στο αίμα καθώς και την πήξη του αίματος και με αυτόν τον τρόπο μειώνει την αρτηριακή πίεση αλλά και το σωματικό βάρος!

Η τακτική άσκηση αυξάνει την απόδοση της καρδιάς και την κάνει να κουράζεται λιγότερο στην έντονη προσπάθεια. Υπάρχουν επίσης μελέτες που έδειξαν ότι η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο του αιφνίδιου θανάτου σε ασθενείς που πάσχουν από στεφανιαίο νόσο.

2.Πρόληψη της οστεοπόρωσης

Η οστεοπόρωση είναι μια επικίνδυνη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αδυνάτισμα των οστών λόγω της απομάκρυνσης του ασβεστίου και άλλων μετάλλων.

Τα δραστήρια παιδιά και νεαροί ενήλικες, έχουν μεγαλύτερη οστική μάζα από τα παιδιά που παίζουν και γυμνάζονται λίγο.

Μετά την εφηβεία, η μάζα των οστών παραμένει σταθερή μέχρι την τέταρτη δεκαετία και στη συνέχεια αρχίζει να μειώνεται. Οι άνδρες έχουν σε όλες τις ηλικίες μεγαλύτερη οστική πυκνότητα από τις γυναίκες.

Μετά την τέταρτη δεκαετία η οστική μάζα αρχίζει να μειώνεται με τον ίδιο ρυθμό και στα δύο φύλα, εκτός της περιόδου που ακολουθεί την εμμηνόπαυση στις γυναίκες, όπου η απώλεια οστικής μάζας επιταχύνεται.

Η τακτική άσκηση καθυστερεί την εγκατάσταση της οστεοπόρωσης και θεωρείται ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της. Γυναίκες όλων των ηλικιών, από 20-80 ετών, που ασκούνται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, έχουν σημαντικά πιο μεγάλη οστική πυκνότητα από τις γυναίκες που δεν ασκούνται.

somatiki askhsh

3.Πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη

Η καθημερινή φυσική άσκηση εμποδίζει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 στους ενήλικες. Οι αιτίες είναι δύο : πρώτον, τα άτομα που ασκούνται κρατάνε το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα κάτι που εμποδίζει την εμφάνιση του διαβήτη! Δεύτερον, η σωματική άσκηση αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη καθώς και την ανοχή στη γλυκόζη. Αυτό σημαίνει ότι όταν τρώμε υδατάνθρακες, αυτοί μετατρέπονται σε γλυκόζη και μπαίνουν μέσα στα κύτταρα μας και με αυτόν τον τρόπο δεν αυξάνεται το ζάχαρο στο αίμα!

Παράλληλα, στα άτομα που έχουν ήδη εκδηλώσει διαβήτη, η άσκηση βοηθά σημαντικά το μεταβολισμό τους, οδηγώντας σε μείωση των αναγκών για αντιδιαβητικά χάπια ή και ινσουλίνη.

4.Πρόληψη του καρκίνου

Αρκετές πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα σωματικά δραστήρια άτομα έχουν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου σε σύγκριση με άτομα που δεν ασκούνται και αυτό οφείλεται στη διατήρηση του σωματικούς τους βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.

5.Βελτίωση νευρικών παθήσεων

Η άσκηση βελτιώνει σημαντικά το άγχος, την κατάθλιψη, το στρες, αλλά μας δημιούργει και το αίσθημα σωματικής ευεξίας το οποίο βοηθά τον ψυχισμό μας αλλά και τη διάθεση μας.

6.Παραμένετε νέοι

Η αύξηση της ηλικίας συνοδεύεται από απώλεια μυϊκού ιστού και περιορισμό της κινητικότητας των αρθρώσεων, μείωση της αντοχής, εύκολη κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή με την προσπάθεια, δυσκοιλιότητα κ.α.

Πολλές μελέτες δείχνουν, πως τα φυσικά δραστήρια άτομα έχουν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες σε σύγκριση με τα ανενεργά άτομα να καθηλωθούν στο κρεβάτι, να σπάσουν κάποιο πόδι ή χέρι πέφτοντας, να αποκτήσουν δυσκοιλιότητα, να γίνουν γκρινιάρηδες και καταθλιπτικοί και γενικά να αποκτήσουν μια αναπηρία βασανιστική για τη ζωή τους

7.Απώλεια βάρους-λίπους

Η άσκηση βοηθάει στην απώλεια του λίπους και ταυτόχρονα την αύξηση του μυϊκού ιστού. Όπως καταλαβαίνετε είναι ένας βασικός παράγοντας για να έχουμε ένα όμορφο γυμνασμένο σώμα αλλά ταυτόχρονα να αποφύγουμε όλες τις ασθένειες στις οποίες αναφερθήκαμε.

8.Ενίσχυση των καλών συνηθειών

Όταν ένα άτομο που ασκείται καθημερινά αυτόματα υιοθετεί και έναν καλό τρόπο ζωής όπως μια υγιεινή διατροφή, μείωση της κατανάλωσης του αλκοόλ κ.α.

Ποια είναι ή συχνότητα και η ένταση της άσκησης;

Γυμναστείτε 3-4 φορές την εβδομάδα, έτσι ώστε μεταξύ δύο ημερών άσκησης να υπάρχει μια ημέρα ανάπαυσης. Τηρήστε με συνέπεια το εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα, για καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα. Συνδυάστε την αερόβια άσκηση και τη προπόνηση με βάρη ή όργανα. Συνιστάτε να κάνουμε 30-45 λεπτά γρήγορο περπάτημα ή χαλαρό τρέξιμο, ποδήλατο και κολύμπι. Είναι σημαντικό να γνωρίζεται πως για να κάψουμε λίπος πρέπει να κάνουμε μια από τις παραπάνω αερόβιες ασκήσεις χωρίς όμως να λαχανιάζουμε! Πρέπει να υπάρχει διάρκεια στην άσκηση και όχι μεγάλη ένταση διότι η καύση του λίπους αρχίζει από τα 20 λεπτά και ύστερα. Αυτό σημαίνει ότι καλύτερο είναι να περπατήσουμε γρήγορα για μια ώρα παρά να τρέξουμε γρήγορα για 20 λεπτά! Όταν αρχίσετε να λαχανιάζετε και να μην μπορείτε να μιλήσετε να ξέρετε ότι σταματάει η καύση του λίπους! Από εκεί και πέρα θα αρχίσει η καύση της γλυκόζης και όταν αυτή τελειώσει θα σταματήσετε αυτόματα και την άσκηση διότι θα είσαστε εξαντλημένοι!

Καλό είναι εάν πάσχετε από κάποιο πρόβλημα υγείας να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε κάποια φυσική άσκηση.