Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Γιατί οι γάτες φοβούνται τα... αγγούρια;



Η γάτα φοβάται τα αγγούρια; Σίγουρα θα έχεις δει κι εσύ ένα τέτοιο βιντεάκι στο YouTube με μια γάτα κι ένα… αγγούρι και φυσικά την επική της αντίδραση.

Η γάτα φοβάται τα αγγούρια και γιατί; Αν έχεις κι εσύ γάτα μπορεί να το έχεις παρατηρήσει ή μπορεί να το έχεις ακούσει. Κι εκεί που χαζεύεις αστεία βιντεάκια στο YouTube, σίγουρα θα έχεις γίνει μάρτυρας ενός τέτοιου σκηνικού.

Στα videos βλέπουμε πως η γάτα αποφεύγει με κάθε τρόπο το αγγούρι, φοβάται και κρύβεται κάθε φορά που κάποιος της εμφανίζει μπροστά της αυτό το πράσινο λαχανικό.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Μια δημοφιλής θεωρία είναι ότι τα αγγούρια θυμίζουν στην γάτα… ένα φίδι. Οι γάτες  γενετικά έχουν έντονο ένστικτο για να αποφύγουν τα φίδια. Τα αγγούρια που στα μάτια τους μοιάζουν αρκετά με φίδι μπορεί να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενστικτωδώς.

Ωστόσο, η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι οι γάτες δεν φοβούνται τα αγγούρια αυτά καθεαυτά αλλά φοβούνται την ξαφνική εμφάνιση ενός πράγματος που προηγουμένως δεν βρισκόταν στον χώρο τους.

«Είμαι κτηνίατρος εδώ και 18 χρόνια και μπορώ να σας βεβαιώσω ότι οι γάτες στην πραγματικότητα δεν φοβούνται τα αγγούρια», αναφέρει η Dr. Katy Nelson, προσθέτοντας πως «οι γάτες εκπλήσσονται όταν ξαφνικά ένα αντικείμενο εμφανίζεται μπροστά τους», όπως άλλωστε θα έκανε κι ένας άνθρωπος, θα ξαφνιαζόταν!

Ωστόσο, αυτά τα «πειράματα» με τη γάτα σου δεν είναι και ό,τι καλύτερο μπορείς να της κάνεις. Μπορεί να θεωρείς τα βίντεο αυτά αστεία, αλλά σε κάθε περίπτωση η γάτα πραγματικά φοβάται και τρομάζει. Είναι η ίδια κατάσταση με το να πλησιάσεις ένα παιδί και να του κάνεις ξαφνικά «boo». Θα τρομάξει και θα βάλει τα κλάματα και αυτά είναι μια λογική αντίδραση.

Το να τρομάζεις τη γάτα με αυτόν τον τρόπο μπορεί να της προκαλέσεις τραυματισμό και πραγματικό άγχος.