Σάββατο 27 Απριλίου 2024 -

Αυτή είναι η επίδραση που μπορεί να έχει το γουασάμπι στους ηλικιωμένους



Μια νέα μελέτη από την Ιαπωνία, διαπίστωσε πως το γουασάμπι, το πράσινο καυτερό καρύκευμα που συνοδεύει συχνά το σούσι, φαίνεται ότι έχει μία θετική επίδραση στους ηλικιωμένους.

Οι επιστήμονες εστίασαν στην κύρια βιοδραστική ένωση του wasabi, το 6-MSITC, το οποίο εδώ και καιρό πιστεύουν οι επιστήμονες ότι έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες με δυνατότητα βελτίωσης της γνωστικής λειτουργίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nutrients.

Οι ερευνητές ανέθεσαν τυχαία σε 72 υγιείς ενήλικες ηλικίας από 60 έως 80 ετών να πάρουν μια κάψουλα που περιέχει 6-MSITC ή ένα εικονικό φάρμακο πριν τον ύπνο για τρεις μήνες. Όλοι οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν ένα γνωστικό τεστ στην αρχή της δοκιμής και τρεις μήνες μετά.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, τα άτομα που έπαιρναν συμπληρώματα γουασάμπι εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις στην εργασιακή μνήμη, η οποία περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμη ανάκληση, καθώς και σε αυτή που είναι γνωστό ως επεισοδιακή μνήμη ή στην ικανότητα να θυμούνται προηγούμενες προσωπικές εμπειρίες.

Αν και οι ακριβείς λόγοι για αυτές τις βελτιώσεις της μνήμης σε γνωστικά υγιείς ηλικιωμένους ενήλικες δεν είναι ξεκάθαροι από τη μελέτη, είναι πιθανό ότι οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του γουασάμπι μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο, επειδή αυτό έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν σε μελέτες σε ζώα.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα θεραπείας πήραν κάψουλες που περιείχαν 100 χιλιοστόγραμμα (mg) σκόνης εκχυλίσματος wasabi, το οποίο είχε 0,8 mg 6-MSITC.

Η μελέτη εξέτασε άλλες πτυχές της γνωστικής λειτουργίας, όπως η εστίαση και η εκτελεστική λειτουργία, αλλά δεν βρήκε κανένα όφελος στα συμπληρώματα wasabi πέρα ​​από τον αντίκτυπό τους στη μνήμη.

Ωστόσο, η ποιότητα του γουασάμπι έχει σημασία.

Το πού τρως το γουασάμπι έχει επίσης σημασία. Το φυτό wasabi φύεται στην Ιαπωνία και οι μορφές αυτού του καρυκεύματος που σερβίρονται σε άλλες χώρες συχνά παρασκευάζονται από χρένο που είναι βαμμένο πράσινο και αναμειγνύεται με άλλα συστατικά.

Στη μαγειρική το χρένο συνοδεύει κυρίως το ψητό βοδινό και τα λιπαρά ψάρια. Είναι το βασικό συστατικό για τη διάσημη σως horseradish.

Δεν είναι σαφές εάν τα συμπληρώματα που περιέχουν άλλα συστατικά ή διαφορετικές ποσότητες της βιοδραστικής ένωσης στο πραγματικό γουασάμπι – ή η απομίμηση πάστας γουασάμπι που συνήθως σερβίρεται με σούσι – θα είχαν τον ίδιο αντίκτυπο στη λειτουργία του εγκεφάλου με τα συμπληρώματα που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη.