Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

10 συμβουλές για σωστό πλύσιμο ρούχων



Ανακαλύψτε τα μυστικά του πλυντηρίου με έναν οδηγό που θα σας βοηθήσει να αποκωδικοποιήσετε το πλύσιμο ρούχων.

Το πλύσιμο των ρούχων δεν αποτελεί την πιο δύσκολη δουλειά του σπιτιού. Ο λόγος; Τα σύγχρονα υφάσματα και απορρυπαντικά πλυντηρίου καθώς και η μοντέρνα τεχνολογία κάνουν την όλη διαδικασία πολύ πιο εύκολη. Κάθε φορά, λοιπόν, που είστε έτοιμοι να ανοίξετε την πόρτα του πλυντηρίου δεν έχετε παρά να θυμάστε τις βασικές αρχές που θα βρείτε στον ακόλουθο οδηγό.

1. Οι ετικέτες των ρούχων και των σεντονιών σας δίνουν οδηγίες σχετικά με τον τρόπο πλύσης τους. Με βάση αυτές, ξεκινήστε να χωρίζετε τα ρούχα σας σε τρεις βασικές στοίβες: εκείνα που μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο, εκείνα που πρέπει να πλυθούν στο χέρι και εκείνα που χρειάζονται καθαριστήριο.

2.Ξεχωρίστε τα ρούχα που μπορούν να μπουν στο πλυντήριο με βάση το χρώμα τους: τα λευκά, τα παστέλ, τα ανοιχτά γκρι και εκείνα που διαθέτουν ασπρόμαυρα μοτίβα μπορούν να τοποθετηθούν στην ίδια πλύση. Αντίστοιχα, υπολογίστε μία ξεχωριστή πλύση για τα σκουρόχρωμα (μαύρο, κόκκινο, σκούρο μπλε, καφέ και γκρι) ρούχα και σεντόνια.

3.Πέρα από από τα χρώματα, κάντε έναν επιπλέον διαχωρισμό των ρούχων σας με βάση το ύφασμά τους. Για παράδειγμα, ξεχωρίστε στην ανοιχτόχρωμη στοίβα σας και στην σκουρόχρωμη τα τζιν σας από τον πιο ελαφρύ ρουχισμό σας (πχ. πουκάμισα). Ο λόγος που συστήνεται να χωρίζετε τα άπλυτα σας με βάση το ύφασμά τους έχει να κάνει με την ιδανική θερμοκρασία πλύσης τους. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο, προστατεύετε τα ρούχα σας από τα υφάσματα που αφήνουν χνούδι.

4.Σε περίπτωση που δεν έχετε αρκετό χρόνο για ξεχωριστές πλύσεις άνα χρώμα και ύφασμα, μπορείτε να πλύνετε μαζί όλα τα ανοιχτόχρωμα ρούχα σας βάζοντας, ωστόσο, το πρόγραμμα για τα ευαίσθητα.

5.Χρησιμοποιήστε ένα απορρυπαντικό ρούχων που είναι ιδανικό για όλα τα υφάσματα και διαβάστε καλά τις οδηγίες που θα βρείτε στην ετικέτα του ώστε να καθορίσετε την κατάλληλη ποσότητα. Αν τα ρούχα σας είναι λεκιασμένα, φροντίστε να ρίξετε λίγο υγρό απορρυπαντικό ρούχων πάνω στις βρώμικες περιοχές.

6.Αν τα ρούχα σας χρειάζονται ένα απλό φρεσκάρισμα ή είναι ελαφρώς λεκιασμένα, προτιμήστε να τα πλένετε σε χαμηλές θερμοκρασίες (30-40οC). Επίσης, φροντίστε να τα ξεπλένετε πάντα με κρύο νερό καθώς το ζεστό νερό αλλοιώνει τη σύνθεσή των ινών τους.

7.Προτού τα τοποθετήσετε στο πλυντήριο, φροντίστε να ελέγξετε ότι οι τσέπες των τζιν και των παντελονιών σας είναι άδειες. Επιπλέον, μην ξεχάσετε να κλείσετε τα φερμουάρ και να κουμπώσετε τα πουκάμισά σας.

8.Τοποθετήστε τα ρούχα και τα σεντόνια σας ένα-ένα στον κάδο του πλυντηρίου και προσέξτε ώστε να μην το γεμίσετε τελείως προκειμένου να πλυθούν καλά. Τέλος, αναποδογυρίστε τα μάλλινα και όσα ρούχα σας είναι φτιαγμένα από ευαίσθητα υφάσματα (όπως είναι τα κοτλέ) για να αποφύγετε την τραχιά όψη που αφήνει πάνω τους η διαδικασία πλυσίματος.

9.Φροντίστε να πλένετε τα σεντόνια και τις πετσέτες σας στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία μια φορά το μήνα για λόγους υγιεινής. Δείτε πως θα κρατήσετε τις πετσέτες σας μαλακές για πάντα.

10.Μετά το τέλος κάθε πλύσης, αφαιρέστε τα ρούχα όσο πιο άμεσα γίνεται από τον κάδο για να εμποδίσετε το ζάρωμα και τη μούχλα και απλώστε τα προσεκτικά. Αν παρόλα αυτά μυρίζουν, δείτε πως θα ξεφορτωθείτε τη μυρωδιά.