Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024 -

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την ενυδάτωσηΤο νερό είναι απαραίτητο συστατικό για τον οργανισμό και η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Η σωστή ενυδάτωση αποτελεί "ακρογωνιαίο λίθο" για την καλή υγεία και ευεξία, γι΄αυτό και η ισορροπία μεταξύ των υγρών που προσλαμβάνονται και αυτών που αποβάλλονται είναι μια ανάγκη επιτακτική.

1. Ο άνθρωπος δεν επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς πρόσληψη νερού, ενώ η έλλειψη άλλων θρεπτικών ουσιών για εβδομάδες ή ακόμα και μήνες δεν προκαλεί τα ίδια προβλήματα.

2. Συνήθως, οι άνθρωποι εξισορροπούν τα υγρά που χάνουν με αυτά που προσλαμβάνουν, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ωστόσο η ισορροπία αυτή συχνά δεν επιτυγχάνεται, βραχυπρόθεσμα.

3. Η δίψα δεν είναι πάντοτε καλή ένδειξη για τις ανάγκες του σώματος σε νερό.

4. Αποβάλλουμε νερό μέσω του ιδρώτα, των ούρων, της αναπνοής, των κοπράνων και του δέρματος. Οι απώλειες νερού είναι μεγαλύτερες σε υψηλές θερμοκρασίες, σε μεγάλο υψόμετρο ή κατά την έντονη σωματική άσκηση. Οι γαστρεντερικές διαταραχές (εμετός, διάρροια) επίσης αυξάνουν τις απώλειες νερού αλλά και αλάτων.

5. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η επαρκής συνολική ημερήσια πρόσληψη νερού από όλες τις πηγές, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των ροφημάτων, είναι περίπου 2,5 λίτρα για τους ενήλικες άντρες και 2 λίτρα για τις ενήλικες γυναίκες, αν και ορισμένα άτομα μπορεί να χρειάζονται μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα.

6. Στα θερμά κλίματα, είναι καλό να αποφεύγεται η άσκοπη έκθεση στον ήλιο το μεσημέρι και το απόγευμα. Αυτό το διάστημα είναι καλό να αποφεύγεται και η έντονη άσκηση.

7. Γυναίκες που κυοφορούν ή θηλάζουν, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι περισσότερο ευπαθείς στην αφυδάτωση. Όσοι φροντίζουν παιδιά ή ηλικιωμένους πρέπει να σιγουρεύονται ότι αυτοί πίνουν αρκετά υγρά.

8. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι σούπες, κλπ, μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην ημερήσια πρόσληψη νερού.

9. Η κατανάλωση ευρείας ποικιλίας ροφημάτων μπορεί να βοηθήσει στην πρόσληψη της συνολικής συνιστώμενης ποσότητας νερού.

10. Οι επαγγελματίες υγείας, όπως οι γιατροί, οι διαιτολόγοι και διατροφολόγοι είναι οι ειδικοί που μας βοηθούν να καταλάβουμε πώς να διατηρήσουμε βέλτιστα επίπεδα ενυδάτωσης.