Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Εξι βιβλία ελληνικής πεζογραφίας για την Ημέρα της Γυναίκας



Η γυναικεία εμπειρία όπως την κατέγραψαν οι πιο σπουδαίοι έλληνες πεζογράφοι του 19ου και 20ου αιώνα σε έξι βιβλία σταθμούς που δεν πρέπει να λείπουν από καμία βιβλιοθήκη.

1. Η φόνισσα, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, εκδ. Μεταίχμιο. Γραμμένη στις αρχές του 20ου αιώνα, η νουβέλα του Παπαδιαμάντη μπορεί να διαβαστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ως φιλοσοφικό / θεολογικό δοκίμιο, ως ψυχολογική μελέτη ή ως καταγγελία της «μοίρας» της γυναίκας στην αγροτική κοινωνία –μοίρας χειρότερης κι απ’ τον θάνατο, που οπλίζει το χέρι της Φραγκογιαννούς.
2. Η τιμή και το χρήμα, Κωνσταντίνος Θεοτόκης, εκδ. Νεφέλη. Η Ρήνη, η ηρωίδα του Θεοτόκη γεννήθηκε (για τα γράμματα) το 1914 διακηρύσσει τη χειραφέτησή της όταν οι ψευδαισθήσεις της  καταρρέουν και η αθλιότητα της πραγματικής ζωής της αποκαλύπτεται γυμνή. Χίλια τάλαρα κοστολογεί ο αγαπημένος της την αγάπη και την αξιοπρέπειά της, με την βουβή συμφωνία της κερκυραϊκής κοινωνίας.
3. Στέλλα Βιολάντη, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Νεοελληνικών ΣπουδώνΠανεπιστημίου Κρήτης (θα το βρείτε ΕΔΩ).  Σύγχρονο του έργου του Θεοτόκη (δημοσιεύτηκε το 1914), το πιο δημοφιλές έργο του ζακύνθιου συγγραφέα στηλιτεύει το καθεστώς των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών και σηκώνει τη σημαία της εξέγερσης εναντίον κάθε τι παλιού και σάπιου. Το διαρκές σουξέ του στις αθηναϊκές σκηνές αποδεικνύει την διαχρονική γοητεία της Στέλλας.
4. Αυτοβιογραφία, Ελισάβετ Μουτζά-Μαρτινέγκου, εκδ. Ωκεανίδα. Η πρώτη ελληνίδα πεζογράφος (πέθανε το 1832) δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό της να δημοσιεύσει έστω και ένα έργο της εν ζωή, αφού το «βαρβαρικό ήθος» της πατρίδας την απέκλειε από την κοινωνική και πνευματική ζωή και την καταδίκαζε να ζει έγκλειστη στο σπίτι του πατέρα της. Η «Αυτοβιογραφία» της είναι διπλά σημαντική –για την λογοτεχνική αξία της αλλά και για το πορτρέτο της ζωής στα σαλόνια των μεγαλοαστών των Επτανήσων που ζωγραφίζει.
5. Πρώτες ενθυμίσεις, Πηνελόπη Δέλτα, εκδόσεις Ερμής. Ούτε για την αγαπημένη συγγραφέα των παιδιών τα πράγματα ήταν απλά. Ακόμα και η υψηλή κοινωνική θέση της, αντί να διευκολύνει τα πράγματα σε προσωπικό και δημιουργικό επίπεδο, έθεσε επιπλέον εμπόδια στον δρόμο της.
6. Δύσκολες νύχτες, Μέλπω Αξιώτη, εκδ. Κέδρος. Η βασανιστική διαδρομή από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση σε ένα αρχοντόσπιτο της Μυκόνου από την πιο «μοντέρνα» ελληνίδα πεζογράφο.