Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Εξι φθινοπωρινές κινηματογραφικές εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε



Βρισκόμαστε λίγο πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου με τον καιρό να μας κάνει ακόμα το χατίρι και να προσφέρει γλυκές και δροσερές βραδιές (και ας είμαστε ήδη στα μέσα Νοεμβρίου). Τι καλύτερο από μια βόλτα στη φθινοπωρινή Αθήνα!

Για τους σινεφίλ, τους μουσικόφιλους, τους λάτρεις του αθλητισμού, τους οικολόγους, τους μικρούς και τους μεγάλους φίλους της τέχνης, ο τρίτος μήνας του φθινοπώρου έχει πολλά να προσφέρει.

2o Παιδικό κι Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας

Δίνοντας προτεραιότητα στους μικρούς και λίγο πιο μεγάλους φίλους της μεγάλης οθόνης, ξεκινάμε με το 2ο Παιδικό κι Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας (Athens International Children’s Film Festival) , το οποίο ανοίγει τις πόρτες του στις 18 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 24 Νοεμβρίου. Πρόκειται για ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ, το οποίο ξεκίνησε για να υποστηρίξει και να προωθήσει την παγκόσμια δημιουργική κινηματογραφική παραγωγή για παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους. Προβάλλονται ταινίες πρώτης πανελλήνιας προβολής, μικρού και μεγάλου μήκους, κινουμένων σχεδίων και live action από όλο τον κόσμο, οι οποίες καλούν τα παιδιά και τους εφήβους να τις ανακαλύψουν.

13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – Doc

Συνεχίζουμε εγχώρια με το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – Doc, το οποίο επιστρέφει για 13η συνεχή χρονιά, λίγο πιο έξω από την Αθήνα, στην πόλη της Χαλκίδας. Αν και ξεφεύγει από τα γεωγραφικά όρια που έχουμε θέσει, δεν παύει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λίστας, καθώς πρόκειται για το μοναδικό διαγωνιστικό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες διοργανώσεις Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ διεθνώς. Σκηνοθέτες, μουσικοί, ηθοποιοί, κορυφαίοι δημιουργοί καθώς και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι των Γραμμάτων και της Τέχνης γιορτάζουν τα 13 χρόνια λειτουργίας του Φεστιβάλ μεταμορφώνοντας την πόλη σε ένα πολυήμερο πολιτισμικό πάρτυ άνευ προηγουμένου.

10ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου Αθήνας

Πίσω στην πόλη και σε ένα πρωτοποριακό και ριζοσπαστικό Φεστιβάλ. Φυσικά, πρόκειται για το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας το οποίο διεξάγεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου.  Το Φεστιβάλ φιλοξενεί ταινίες, ντοκιμαντέρ, αφιερώματα, μικρού και μεγάλους μήκους, παρουσίες διακεκριμένων πρωτοποριακών καλλιτεχνών και πολλές πολλές εκπλήξεις. Όσοι αγαπάτε τον καλό και ανατρεπτικό κινηματογράφο, μην το χάσετε.

32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Για τη συνέχεια φεύγουμε Ευρώπη με το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, έναν καθιερωμένο πλέον καλλιτεχνικό θεσμό, ο οποίος σηκώνει αυλαία στις 21 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 4 Δεκεμβρίου. Το φετινό μεγάλο αφιέρωμα είναι «Φιλμ Νουάρ στο Ελληνικό Σινεμά». Θα προβληθούν ταινίες από το 1960 έως το 2012, ταινίες που θα δώσουν ένα άρωμα μυστηρίου στις νύχτες σας και θα σας μυήσουν στον ατμοσφαιρικό υπόκοσμο των δημιουργών τους.

3ο Gimme Shelter Film Festival

Για χαρακτήρες πιο ροκ ακολουθεί το Gimme Shelter Film Festival, μια ολοκληρωμένη μουσικο – κινηματογραφική εμπειρία στον πιο ιστορικό συναυλιακό χώρο της Αθήνας, στο Gagarin 205. Από τις 25 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα έως και τις 16 Δεκεμβρίου θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μουσικά ντοκιμαντέρ, ανατρεπτικές συζητήσεις και live acts με πολλές εκπλήξεις. Μουσικόφιλοι και σινεφίλ ενωθείτε για το πιο ατμοσφαιρικό γεγονός της χρονιάς.

5 ο Flow Film and Eco Festival

Λίγο πριν εκπνεύσει το φθινόπωρο, στις 30 Νοεμβρίου ξεκινάει το Flow Film and Eco Festival, ένα υπερθέαμα προβολών από τον πλανήτη των action sports, σε συνδυασμό με οικολογικό περιεχόμενο και δημιουργικές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Στο Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα προβληθούν ταινίες από όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα θα διεξαχθούν εκθέσεις προϊόντων, τέχνης, φωτογραφίας και οικολογίας για όλα τα ενδιαφέροντα.

Και αυτά δεν είναι παρά μία γεύση των όσων έπονται. Συναυλίες, φεστιβάλ, εκθέσεις και πολλά ακόμα σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε. Εκδηλώσεις για όλα τα γούστα, άλλες παλαιόθεν καθιερωμένες στον καλλιτεχνικό χώρο, άλλες κάνουν ντεμπούτο και άλλες συνεχίζουν την επιτυχημένη τους πορεία. Και είναι ακόμα Νοέμβρης…