Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 -

Εντυπωσιακές εικόνες από την ολική έκλειψη ηλίουΕντυπωσιακές εικόνες χάρισε στους κατοίκους και τους επισκέπτες 14 αμερικανικών πολιτειών η ολική έκλειψη του ηλίου, ο οποίος «κρύφτηκε» για λίγες στιγμές πίσω από τη Σελήνη.


REUTERS/MIKE BLAKE
 

Για λίγα δευτερόλεπτα, η μέρα έγινε νύχτα κατά μήκος μιας λωρίδας που διατρέχει 14 αμερικανικές πολιτείες, καθώς η Σελήνη πέρασε ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, σχηματίζοντας σκιά πλάτους σχεδόν 110 χλμ. που «ταξίδεψε» από το 'Ορεγκον στο βορειοδυτικό άκρο των ΗΠΑ έως τη Νότια Καρολίνα στην άλλη πλευρά της χώρας.


REUTERS/MIKE BLAKE
 

Το φαινόμενο άρχισε να γίνεται ορατό στην πολιτεία Όρεγκον, στις δυτικές ΗΠΑ, από τις 09:05 τοπική ώρα (19:05 ώρα Ελλάδας). Η έκλειψη ήταν ολική 75 λεπτά αργότερα, ενώ στη μικρή πόλη Μάντρας της ίδιας πολιτείας έπεσε σκοτάδι για 2 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα.

Συνολικά τουλάχιστον 12 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ μπόρεσαν να δουν την ολική έκλειψη ηλίου.


REUTERS/MIKE BLAKE
 

Η ζήτηση στα ξενοδοχεία των περιοχών όπου ήταν καλύτερη η παρακολούθηση του φαινομένου ήταν ιδιαίτερα αυξημένη εδώ και ένα χρόνο.

Η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου στις ΗΠΑ, θα σημειωθεί στις 8 Απριλίου 2024 από το Τέξας έως το Μέιν.


REUTERS/NASA
 

Οι εκλείψεις της σελήνης και του ηλίου αναπαράγονται ακολουθώντας έναν κύκλο 18 ετών και 11 ημερών, φαινόμενο ήδη γνωστό στην αρχαιότητα. Ετησίως σημειώνονται τέσσερις με επτά εκλείψεις ηλίου και σελήνης, από τις οποίες τουλάχιστον δύο ηλιακές και δυο σεληνιακές.

Την έκλειψη παρακολούθησε από τον Λευκό Οίκο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με τη σύζυγό του Μελάνια και τον γιο του Μπάρον.