Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021 -
Ξάστερος ουρανός

13 °C

Σήμερα, 30. Νοεμβρίου 2021

Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος ΔεληβορριάςΣε ηλικία 81 ετών πέθανε ο επί σειρά ετών διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβορριάς.

Ο γεννημένος το 1937, Αγγελος Δεληβορριάς, εισήχθη στο νοσοκομείο Υγεία από τη Μεγάλη Πέμπτη μετά από πνευμονικό οίδημα. Δυστυχώς, όμως, έκανε πνευμονία, ενώ υποβλήθηκε και σε επέμβαση στην καρδιά. Παρέμεινε για πολλές μέρες στην Μονάδα Εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου.

Η κατάσταση της υγείας του, όμως, επιδεινώθηκε.

Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Άγγελος Δεληβορριάς πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, στη Γερμανία (1056). Το 1965 διορίσθηκε στην Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία και υπηρέτησε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το 1973 ανακηρύχθηκε πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, στη σχολή Ecole Pratique des Hautes Etudes. Ένα χρόνο αργότερα, το 1973 του ανατέθηκε η διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη της Αθήνας, του οποίου εισηγήθηκε την άμεση, ριζική ανάπλαση, που ολοκληρώθηκε έπειτα από 27 έτη (2000). Το 1992 αναγορεύτηκε καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2000 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με Αργυρό Μετάλλιο, ενώ στο Μουσείο Μπενάκη απονεμήθηκε το «Χρυσό Μετάλλιο». Στις 31 Οκτωβρίου 2014, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου, ανακοινώθηκε η αποχώρησή του από τη θέση του διευθυντή, καταλαμβάνοντας πλέον μια θέση στη Διοικητική Επιτροπή του ιδρύματος. Τον Ιούνιο του 2016 εξελέγη από την ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών τακτικό μέλος στην προκηρυχθείσα έδρα Αρχαιολογία-Μουσειολογία.

 

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του ήταν στις Καταθέσεις Πολιτισμού της Τράπεζας της Ελλάδος όπου με θέμα «Η αποτίμηση της προσφοράς της γενιάς του ΄30 σήμερα» συνομίλησε με τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα.

«Η Ελλάδα έχει περάσει και χειρότερα. Όπως τα βγάλαμε πέρα και στο παρελθόν, έτσι θα τα καταφέρουμε και τώρα», είχε πει μεταξύ άλλων...