Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

«Δώστε του μια ευκαιρία...»-«Ρουά Ματ»- Η ερμηνεία του Ζεράρ Ντεπαρντιέ έχει ήδη συζητηθεί



«H ωριμότητα αρχίζει όταν ζούμε για τους άλλους...»....

Η ταινία «Ρουά Ματ (Fahim)» του Πιερ-Φρανσουά Μαρτέν-Λαβάλ, είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα...

Επιμέλεια: Κατερίνα Φραγκουλάκη.

Μια ταινία «τιμής ένεκεν» σε όλα εκείνα τα παιδιά, σε όλους εκείνους τους εφήβους, που εγκαταλείπουν τη χώρα τους, που εγκαταλείπονται για ένα καλύτερο αύριο. Για εκείνη τη μέρα που θα ανοίξουν τα μάτια τους και σαν εικόνα θα γεννηθεί μπροστά τους το θαύμα.
Για μια ζωή που θα τους επιτρέψει, όπως όλοι οι νέοι να κάνουν όνειρα. Για μια άλλη πατρίδα, που μελλοντικά θα γίνει η πατρίδα τους.
Η ταινία «Ρουά Ματ (Fahim)» του Πιερ-Φρανσουά Μαρτέν-Λαβάλ, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, έρχεται για να «ξυπνήσει» σε όλους μας τη χαμένη ανθρωπιά. Τα όνειρα των εφήβων, τους στόχους τους και την ελπίδα τους για μια καλύτερα ζωή. Γεμάτη από χρώματα και αρώματα. Γεμάτη από αγάπη, χαρά, ειρήνη, ελευθερία. Γεμάτη από ελπίδα. Και όπως σωστά είχε πει, ο Γερμανός συγγραφέας Έρμαν Έσσε: «H ωριμότητα αρχίζει όταν ζούμε για τους άλλους...».

Ο 8χρονος Φαχίμ, είναι υποχρεωμένος να εγκαταλείψει το Μπαγκλαντές. Μαζί με τον πατέρα του, ύστερα από τεράστιες δυσκολίες που βιώνουν, φτάνουν στο Παρίσι. Και εκεί η ζωή του μικρού ξεκινάει...Ως τη στιγμή που η αίτηση ασύλου απορρίπτεται και πλέον θεωρούνται λαθρομετανάστες...
Ο Φαχίμ, είναι ένα ταλαντούχο παιδί. Ονειρεύεται να γίνει πρωταθλητής στο σκάκι. Η τυχαία γνωριμία του με τον Σιλβάν (πρωταθλητής και προπονητής στο σκάκι), θα του αλλάξει μια και για πάντα τη ζωή του.
Ο Σιλβάν θα στρέψει όλη την προσοχή του στο παιδί. Θα του διδάξει τα πάντα. Μέσα από το σκάκι, θα του μάθει τι θα πει να αγωνίζεται κανείς για τα θέλω του, για τα όνειρά του. Για τα πιστεύω του. Και θα του δείξει πως κανείς τελικά δεν είναι μόνος του στη ζωή. Πάντα υπάρχει και θα υπάρχει ελπίδα.
Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός παιδιού που μαθαίνει να ζει χωρίς τη μητέρα του και χωρίς τον πατέρα του, μακριά από το σπίτι, από τις ρίζες του και τη γλώσσα του. Η ιστορία του Φαχίμ δεν είναι απλά μια συγκινητική εκδοχή της ζοφερής πραγματικότητας που βιώνει ένα κομμάτι της υποτιθέμενης «πολιτισμένης» κοινωνίας μας, αλλά και μια δυνατή μαρτυρία για την πατρότητα, την καλοσύνη των ξένων και τη θαρραλέα βούληση ενός μικρού αγοριού να πετύχει.
Πρωταγωνιστούν: Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ασάντ Αχμέντ, Μιζανούρ Ραχαμάν, Ιζαμπέλ Ναντί

Η ταινία, ξυπνάει μνήμες. Συναισθήματα. Και εικόνες που σίγουρα θα απασχολήσουν τον θεατή και μετά το τέλος της προβολής. 

Αυτό τουλάχιστον έχουν ήδη σχολιάσει μέσα από τις στήλες τους κριτικοί των Ξένων ΜΜΕ.

Προσεχώς, η ταινία στη χώρα μας.