Πέμπτη 06 Αυγούστου 2020 -
Ξάστερος ουρανός

29 °C

Σήμερα, 6. Αυγούστου 2020

Αρχαία σε κάθε σπιθαμή του Ελληνικού βλέπει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων



Αρχαιολογικό ενδιαφέρον θεωρεί ότι παρουσιάζει το σύνολο της έκτασης του Ελληνικού ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε επιστολή του, στο πλαίσιο της διαβούλευσης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του ακινήτου. 
 
Πάντως, παρότι το επιστημονικό σωματείο του υπουργείου Πολιτισμού (με μέλη του μόνιμους αρχαιολόγους του ΥΠΠΟΑ), τάσσεται, παραδοσιακά, κατά της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ελλάδα, στην επιστολή του κάνει λόγο για επένδυση την οποία "υπονομεύουν οι παρατηρούμενες καθυστερήσεις”. Ο ΣΕΑ ζητάει, για πολλοστή φορά, να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το σύνολο της έκτασης όπου για περισσότερο από έξι δεκαετίες (από το 1938) λειτουργούσε το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας. Σημειώνει ακόμη ότι η κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου δεν καθιστά εκ των προτέρων την έκταση αδόμητη.
 
Πριν από μήνες, την κήρυξη του συνόλου της έκτασης στο Ελληνικό ως αρχαιολογικού χώρου είχαν ζητήσει και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ "ζήτημα” με τις αρχαιότητες έχει δημιουργήσει το υπουργείο Πολιτισμού και στην περίπτωση του ΟΛΠ. Υπενθυμίζεται ότι η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη είχε ζητήσει από το υπουργείο Ναυτιλίας την παραχώρηση των παλαιών σιταποθηκών του κτιρίου Σιλό του λιμανιού του Πειραιά για τη δημιουργία μουσείου εναλίων αρχαιοτήτων.
 
Επίσης, με απόφαση του πρώην υπουργού Πολιτισμού Αρ.Μπαλτάέχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος το σύνολο της έκτασης της Αφάντου Ρόδου, κίνηση η οποία έχει οδηγήσει, σε μεγάλο βαθμό, στο μαρασμό και του συγκεκριμένου έργου αξιοποίησης. Αυτό παρά τις τότε διαβεβαιώσεις Μπαλτά ότι η επένδυση θα προχωρήσει κανονικά.
 
Αρχαία σπιθαμή προς σπιθαμή
 
Στην πολυσέλιδη επιστολή τους οι αρχαιολόγοι σημειώνουν ότι συνολικά η έκταση έχει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Ενδεικτικά, αναφέρουν ότι:
 
- Σε όλη την έκταση, ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ίχνη χρήσης του χώρου από τους γεωμετρικούς χρόνους έως και τη βυζαντινή περίοδο στον μικρό λόφο Χασάνι είχε αναπτυχθεί βυζαντινός οικισμός, κατάλοιπα του οποίου έχουν εντοπιστεί σε νεότερες αυτοψίες).
 
- Στη χερσόνησο του Αγ. Κοσμά ιστορικές ανασκαφές του 20ου αι. έφεραν στο φως οικισμό και νεκροταφείο προϊστορικών χρόνων.
 
- Σύμφωνα με αρχαίες πηγές, η χερσόνησος του Αγίου Κοσμά αποτελεί την Κωλιάδα άκρα της αρχαιότητας, όπου κατά έναν αρχαίο χρησμό ο ζέφυρος έβγαλε τα αρχαία περσικά ναυάγια μετά την ναυμαχία της Σαλαμίνας.

 

 
- Η έκταση του Ελληνικού και το άμεσο περιβάλλον αυτής αποτελούσε περιαστική περιοχή και ζωτικό χώρο μεταξύ των αρχαίων Δήμων Ευωνύμου, Αλιμούντος και Αιξωνής, σύμφωνα με την οργάνωση της αθηναϊκής πολιτείας από τον Κλεισθένη κατά δήμους στα τέλη του 6ου αι. π.Χ.
 
- Ο ζωτικός χώρος των αρχαίων Δήμων εκτείνεται και εκτός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου. Η περιοχή του Αλίμου κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια.
 
- Στα κλασικά χρόνια στην περιοχή αναπτύχθηκε ο αρχαίος Δήμος Αλίμου, που αποτελεί την πατρίδα του πατέρα της ιστορίας Θουκυδίδη και ο αρχαίος Δήμου Ευωνύμου.
 
- Στην ακτή του Αγ. Κοσμά βρίσκονται τα κατάλοιπα του σημαντικότατου για την προϊστορία της Αττικής οικισμού, που έχουν αποτελέσει αντικείμενων επιστημονικών δημοσιεύσεων
 
Δεν τους καλύπτει το  υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο
 
Η πρόβλεψη ότι κατά τη φάση υλοποίησης του έργου πρέπει να ληφθούν υπόψη οι διατάξεις του Ν. 3028/2002 για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν καλύπτει το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.
 
Και αυτό επειδή "η αναφορά αποτελεί προβολή στο μέλλον, ήτοι κατά την περίοδο εκτέλεσης των έργων”. Και παρότι η ΣΜΠΕ περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο για την αρχαιολογική παρακολούθηση των εργασιών, ενώ έχει καταρτιστεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του επενδυτή, ο ΣΕΑ ζητά την κήρυξη – οριοθέτηση του χώρου.
 
Γι' αυτό ζητούν να οριοθετηθεί ως αρχαιολογικός χώρος η έκτασης που καλύπτει το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Ελληνικού.
 
Σημειώνεται ότι τη διαβούλευση της ΣΜΠΕ του Ελληνικού θα ακολουθήσει η κατάθεση του προεδρικού διατάγματος προς έγκριση στο ΣτΕ.

Πηγή κειμένου: 

capital