Πέμπτη 02 Μαΐου 2024 -

Απίστευτη γκάφα από τον Υπουργό Πολιτισμού: Δε διεκδικούμε τα Μάρμαρα γιατί μπορεί να χάσουμε!



«Η νομική διεκδίκηση (των Μαρμάρων του Παρθενώνα),  όσο προχώρησε με την κ. Κλούνεϊ ολοκληρώθηκε και έχει πληρωθεί» δήλωσε σήμερα κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ανακοινώνοντας ουσιαστικά στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση σκέπτεται να μην προχωρήσει στη νομική διεκδίκηση της επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα! 

Ο κ. Μπαλτάς όμως υπέπεσε και σε απίστευτη γκάφα, καθώς χαρακτήρισε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα σαν... "Ελγίνεια", κατά παράβαση της πάγιας ελληνικής θέσης, όλων των κυβερνήσεων, ότιπρόκειται για Μάρμαρα του Παρθενώνα και μόνον, τα οποία έκλεψε ο Έλγιν και δεν μπορούν να ονομάζονται έτσι.  

   
Κι όλα αυτά,  ενώ προηγήθηκε παροξυσμός στα ΜΜΕ και στην κοινή γνώμη επί ημέρες, όταν η κ. Αλαμουντίν-Κλούνεϊ (σύζυγος του διάσημου ηθοποιού)  ήλθε στην Ελλάδα, ως προσκεκλημένη της τότε ελληνικής κυβέρνησης, για να αναλάβει το γραφείο της  την υπόθεση. Απορίες προκαλεί επίσης το γεγονός ότι όλες  οι σχετικές ενέργειες πηγαίνουν έτσι στον  «κάλαθο των αχρήστων», αν και ο κ. Μπαλτάς προσπάθησε να εξηγήσει το  σκεπτικό της σημερινής κυβέρνησης.                 

 

«Οι τάσεις αυτή τη στιγμή είναι να μην προχωρήσουμε σε νομική διεκδίκηση» ανέφερε, ενώ δικαιολόγησε την απόσυρση ουσιαστικά από τη διεκδίκηση, με το επιχείρημα ότι «αν χάσουμε το δικαστήριο τα πράγματα δυσκολεύουν».

Συμπλήρωσε πάντως ότι βοηθά το γεγονός ότι ο κόσμος έρχεται και επισκέπτεται το Μουσείο της Ακρόπολης, όπως και την Ακρόπολη. «Αυτό δείχνει πόσο άξιοι είμαστε», τόνισε. Πρόσθεσε όμως ότι «το Βρετανικό Μουσείο αντιστέκεται σθεναρότατα, μοίραζαν φυλλάδια “γιατί τα Eλγίνεια πρέπει να μείνουν στο Βρετανικό Μουσείο”».

Ο υπουργός Πολιτισμού παραδέχθηκε ότι  κρατάμε...  κρυφά τα αρχαία ναυάγια, επειδή δεν μπορούμε να τα προστατέψουμε! «Δεν ανακοινώνουμε τις τοποθεσίες αρχαίων ναυαγίων…  Δύσκολη η προστασία ναυαγίων, κρατάμε χαμηλό προφίλ μέχρι να οργανώσουμε scuba (καταδυτικό)  τουρισμό» σημείωσε ο κ. Μπαλτάς.  

Τασούλας: απαράδεκτη άποψη και μικρότητα της κυβέρνησης

«Η άποψη ότι δεν πάμε στα διεθνή δικαστήρια γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε την υπόθεση είναι μια απαράδεκτη άποψη, και προφανώς όχι γιατί ενισχύει την αστήρικτη επιχειρηματολογία της αγγλικής πλευράς, αλλάεπειδή προεξοφλεί άδικα και χωρίς λόγο,  κάτι για το οποίο η Ελλάδα έχει πάρα πολλά επιχειρήματα» σχολίασε τα όσα είπε ο κ.  πρώην υπουργός Πολιτισμού και βουλευτής της ΝΔ  Κ. Τασούλας.

«Η γνωμάτευση που πήραμε από το δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου που εργάζεται η κ. Κλούνει και οι άλλοι δύο σπουδαίοι  δικηγόροι (Πάλεμπ, Στίβεν) όχι μόνο μας προσέφερε μια πολύτιμη νομική συμβουλή, αλλά και μια παγκόσμια ανεκτίμητη δημοσιότητα υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων. Τότε είχαμε τρεις ερωτήσει στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, με τις οποίες ζητούσαν την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός.  

Ο κ. Τασούλας κατέληξε στη δήλωσή του: «Η χώρα μας δεν είχε κανένα λόγο να στερηθεί μια νέα ευνοϊκή παγκόσμια δημοσιότητα υπερ της επιστροφής. Αντ' αυτού η κυβέρνηση το θέμα, δείχνοντας μικρότητα,  αρνήθηκε να παραλάβει την γνωμάτευση, η οποία παραδόθηκε  μέσω της πρεσβείας μας στο Λονδίνο, τον περασμένο Αύγουστο. Και να σκεφτεί κανείς ότι η αμοιβή της ογκώδους γνωμάτευσης καλύφθηκε αποκλειστικά από χορηγία Έλληνα του εξωτερικού, ο οποίος επιθυμεί να είναι ανώνυμος».