Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

46 θρυλικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από τις αδελφές Σπανομάρκου



Χαράσσοντας το δικό τους ίχνος και με την εντελώς ιδιαίτερη αισθητική τους, διακριτικά και χωρίς τυμπανοκρουσίες, οι αδελφές Αρετή και Ιωάννα Σπανομάρκου καταθέτουν σπουδαίες μουσικές δουλειές. 

Η παραδοσιακή μουσική και η σύγχρονη γλώσσα, η κραυγή διαμαρτυρίας μέσα από πρωτότυπες συνθέσεις, το πάθος της δημιουργίας, οι πολυσυμμετοχικοί δισκοι, οι διεθνείς διακρίσεις και τα βραβεία -όλα αυτά συνθέτουν την καθημερινότητα, το παρόν αλλά και την παρακαταθήκη για το μέλλον. Η Αρετή και η Ιωάννα Σπανομάρκου μετά το χρυσό βραβείο στα Global Music Awards παρουσιάζουν τη νέα τους πρόταση με τίτλο «Mikis Theodorakis: 46 Legendary Songs».

​Από ποια οπτική γωνία προσεγγίσατε το έργο του Μίκη Θεοδωράκη; Τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά;

 

Αυτό το τρίωρο άλμπουμ είναι ένα απάνθισμα από αγαπημένα και πολυταξιδεμένα τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη. Τραγούδια από τη δισκογραφία του, από ταινίες, το θέατρο και μπαλέτο. Ομολογούμε πως με δυσκολία ξεχωρίσαμε 46 κομμάτια και αποφασίσαμε να κάνουμε επανεκτελέσεις κοντά στις πρώτες κυκλοφορίες. Κάναμε εκτενή έρευνα στο αρχείο «Λίλιαν Βουδούρη» όπου αποκτήσαμε πρόσβαση σε χειρόγραφες παρτιτούρες και σημειώσεις του συνθέτη, εξερευνώντας το συναίσθημα της πρώτης του έμπνευσης. Επιπλέον, μελετήσαμε εναρμονίσεις του ’70 στα έργα του Μίκη Θεοδωράκη, του μουσικολόγου Βασίλη Αρχιτεκτονίδη, ώστε να μπούμε στο ύφος της εποχής. Μετά από 2 μήνες προβών με την «Ορχήστρα Σπανομάρκου» ο δίσκος ηχογραφήθηκε ζωντανά «αλα παλαιά», δηλαδή όλοι μαζί. Στο μπουζούκι, ο κορυφαίος σολίστας Γιώργος Ξενοκώστας. Τα τραγούδια ερμηνεύουν: η Ναντια Καραγιάννη, μεγάλη φωνή της εποχής μας, ο εξαιρετικός Βασίλης Αρχιτεκτονίδης (ο... νεότερος), ο οποίος παίζει και πιάνο και ο ταλαντούχος Σωτήρης Ψυλλάκης.

 

Οι αδελφές Σπανομάρκου σε συμβολική πόζα για την δυναμική τους συνεργασία

Διακρίσεις στην Αμερική, μουσική για ταινίες και θεατρικές παραστάσεις. Ποιες θα ξεχωρίζατε σαν στιγμές-σταθμούς στη διαδρομή σας;
Η στιγμή που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ είναι όταν το 2012 το συρτάκι μας «Αμέθυστος» κέρδισε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Μουσικής Σύνθεσης στο Νάσβιλ, ανάμεσα σε 20.000 κυκλοφορίες από όλο τον κόσμο, με κριτές θρυλικούς μουσικούς, όπως ο Tom Waits, o τζαζίστας Pat Metheny, η Sarah McLachlan, ο Wayne Shorter και ο Darryl McDaniels. Για εμάς ήταν μια νίκη της ελληνικής μουσικής. Όραμά μας είναι να την ανεβάσουμε ξανά στο βάθρο που της αξίζει. Τολμήσαμε να στείλουμε τραγούδια με μπουζούκι, τον καιρό που όλοι πιστεύουν ότι για μια διεθνή επιτυχία, απαιτείται ποπ ήχος και αγγλικός στίχος, αλλά αποδείξαμε ότι στέκεται επάξια ανάμεσα στα δυτικά όργανα, με την κατάλληλη ενορχήστρωση. Σημείο σταθμός ήταν επίσης όταν ο δίσκος μας «Ελλάς Πολιτική Κρατούμενη» κέρδισε το 2017 τρία χρυσά μετάλλια στα Global Music Awards στην Καλιφόρνια, καθώς και ειδική μνεία για τα κοινωνικά του μηνύματα. Σκοπός μας ήταν να ταξιδέψει η κραυγή της Ελλάδας και μέσω της τέχνης, να γνωρίσουν την αληθινή διάσταση της κρίσης και της επίπτωσης των μνημονίων, αλλά και την αγωνιστικότητα και το φιλότιμο όλων μας, πέρα από την όποια στρέβλωση στην εικόνα της χώρας μας, από τα εξωτερικά πολιτικά συμφέροντα. Η διοργάνωση μάλιστα εξέδωσε μήνυμα συμπαράστασης. Ο καλλιτεχνικός κόσμος είναι πολύ συνειδητοποιημένος πλέον.

Τα μελλοντικά σχέδια;
Ετοιμάζουμε έναν ελαφρολαϊκό/έντεχνο δίσκο με μελοποιήσεις σύγχρονων Ελλήνων ποιητών όπως του Σωτήρη Λ. Δημητρίου κ.α., με τη συμμετοχή του Γιώργου Ράπτη και άλλων ερμηνευτών. Παράλληλα, γράφουμε μουσική για την μουσικοθεατρική παράσταση «Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Καρόλου Ντίκενς σε σκηνοθεσία της εξαιρετικής Κωνσταντίνας Νικολαϊδη («12 Ένορκοι»), η οποία θα ανέβει στο θέατρο Διάνα. Μια μεγάλη παραγωγή, με σημαντικούς συντελεστές και έναν υπέροχο θίασο. Συμμετέχουν οι: Θανάσης Κουρλαμπάς, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Κωνσταντίνος Μπάζας, Ορέστης Τρίκας, Βαγγέλης Ζάπας κ.α