Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

100 χρόνια από τη πυρκαγιά που κατέστρεψε τη θεσσαλονίκη



Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη Μεγάλη Πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης που κατέκαψε μεγάλο μέρος της τον Αύγουστο του 1917, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, ένα πολυθέαμα  θα εξελιχθεί στην πόλη.

Με ελεύθερη  είσοδο, οι εκδηλώσεις ξεκινούν από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ.

Η εκδήλωση βασίζεται σε ιδέα του Γιώργου Τούλα, σε πρωτότυπα κείμενα του συγγραφέα Σάκη Σερέφα ειδικά γραμμένα για το πολυθέαμα, σε σκηνοθεσία των Κορίνας Βασιλειάδου και Χάρη Πεχλιβανίδη, με σκηνογράφο-σχεδιαστή της μακέτας της θαλάσσιου μετώπου της πόλης τον Γιάννη Κατρανίτσα, video-mapper την Όλγα Σφέτσα, με τη συμμετοχή του φωνητικού συγκροτήματος Πλειάδες, ηθοποιών του ΚΘΒΕ και 35 σπουδαστών των σχολών θεάτρου της πόλης, ενδυματολόγους τις Σόνια Σαμαρτζιδου και Ελένη Κανακίδου, τη φωτιστική παρέμβαση των Beforelight, τον ειδικό στα σπέσιαλ εφέ Μιχάλη Σαμιώτη, τη γραφιστική επιμέλεια των Dolphins.

Η έναρξη θα γίνει στην Πλατεία Μουσχουντή, στην Άνω Πόλη, εκεί από όπου ξεκίνησε η φωτιά, από μια σπίθα μαγειρικής εστίας. Στον υπαίθριο χώρο της πλατείας, πλάι στο τείχος της πόλης, θα στηθεί δραματοποιημένη αφήγηση από ηθοποιούς, πλαισιωμένη από μουσικές παρεμβάσεις με αυθεντικά μουσικά κομμάτια της εποχής από την μουσική παράδοση των Ελλήνων, των Εβραίων και των Οθωμανών, που κατοικούσαν στη Θεσσαλονίκη εκείνες τις ημέρες. Η συνέχεια θα εκτυλιχθεί στην οδό Εδέσσης, περιοχή που γλύτωσε από τη μήνιν της πυρκαγιάς.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το βράδυ της ίδιας ημέρας στην πεζοδρομημένη παραλιακή λεωφόρο Νίκης, με ένα πολυθέαμα που θα ξεκινήσει από το κτήριο της Λέσχης Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Νίκης 63), στο σημείο που σταμάτησε η πυρκαγιά μετά από 32 ώρες που έκαψε την πόλη, το οποίο θα μεταμορφωθεί χάρη σε ένα γιγάντιο video mapping, ενώ ηθοποιοί θα αφηγηθούν βασιζόμενοι σε αληθινές μαρτυρίες και γεγονότα.

Στη συνέχεια καλλιτέχνες του δρόμου με φωτιές και η Φιλαρμονική του Δήμου θα οδηγήσουν τον κόσμο που παρακολουθεί το δρώμενο προς την πλατεία Αριστοτέλους, παιανίζοντας εμβατήρια που ακούγονταν στην πόλη κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου εκείνων των ημερών της φωτιάς, ενώ ταυτόχρονα φλόγες θα φωτίζουν ολόκληρο τον δρόμο και τη θάλασσα.