Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας «κλείνει» οριστικά



Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Φανάρι όπου κλείνει πανηγυρικά το πολυτάραχο ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Σήμερα και αύριο, στην Κωνσταντινούπολη, θα σφραγιστεί η Αυτοκεφαλία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και οι Ορθόδοξοι της Ουκρανίας θα έχουν πλέον την δική τους Εκκλησία.
Το πρωί του Σαββάτου, 5 Ιανουαρίου 2019, έφθασε στο Φανάρι ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, για την πραγματοποίηση της επίσημης ειρηνικής επίσκεψής του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, συνοδευόμενος από μεγάλη ουκρανική αποστολή αλλά και τον Ουκρανό πρόεδρο Πιοτρ Ποροσένκο.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία ενισχύει τον ρόλο του ως Πρωτόθρονης Εκκλησίας στην Ορθοδοξία, αλλά και την δυναμική του διεθνώς. Την ίδια ώρα η Μόσχα επιμένει στην πολεμική πολιτική της απέναντι του Φαναρίου με αποτέλεσμα το χάσμα να γίνεται όλο και πιο βαθύ.

Η παρουσία του Ουκρανού προέδρου Πιότρ Ποροσένκο στο Φανάρι, στην τελετή της χορήγησης του Τόμου για το Αυτοκέφαλο έχει ρίξει περισσότερο λάδι στην φωτιά μετεφέροντας και πολιτική χροιά στην διαδικασία.
Ο ίδιος άλλωστε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα τα Νεα, σημείωσε ότι “η Αυτοκεφαλία ωθεί σημαντικά την ενότητα στη χώρα καθώς αφορά στην πνευματική μας ανεξαρτησία και ελευθερία. Η Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία καλλιεργούσε τον διχασμό και ήθελε την υποταγή στην Μόσχα.”
Μάλιστα κατά την διάρκεια της ίδιας συνέντευξης ο Ουκρανός Πρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη λέγοντας ότι: “Η Αυτού Αγιότητα έλαβε μια ιστορική απόφαση, αν και δεχόταν έντονη πίεση από την Μόσχα. Ήταν μια ιστορική απόφαση καθώς επιβεβαίωσε τη μη νομιμότητα της προσάρτησης της Μητρόπολης Κιέβου από τη Μόσχα τον 17ο αιώνα. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πιστεύει ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στην Ιστορία της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και ανοίγει μια νέα εποχή στην Ορθοδοξία. Με την ανεξάρτητη Ουκρανική Εκκλησία, ολόκληρος ο ορθόδοξος κόσμος γίνεται πιο ισχυρός. Η Αυτού Αγιότητα έχει ήδη καταλάβει μια ξεχωριστή θέση την ιστορία της Ουκρανίας. Με όλα όσα έκανε και χάρη στη σοφία του, τις ηγετικές του ικανότητες, την αφοσίωσή του στην Ουκρανία και την Ορθοδοξία, πιστεύω ότι θα έπρεπε να θεωρηθεί συνιδρυτής της νέας Ουκρανίας. Είναι μια πολύ ιδιαίτερη και ιστορική αποστολή.»

Φαίνεται ότι η πολεμική δράση της Μόσχας αποδείχθηκε ατελέσφορη αφού τις τελευταίες μέρες πολλές από τις απεγνωσμένες της προσπάθειες να αντιδράσει, λειτούργησαν τελικά εναντίον της. Στην Ρωσική πρωτεύουσα μάλιστα παρακολουθούν τις εξελίξεις οι οποίες αναλύονται από τους Ρώσους αξιωματούχους του Πατριαρχείου. Στο τμήμα εξωτερικών υποθέσεων μάλιστα του Πατριαρχείου οι ισχυρή φρουρά του Ρώσου Πατριάρχη συνεχίζει να επιμένει ότι βρίσκεται σε πόλεμο με το Φανάρι και ότι θα φθάσουν ως το τέλος προκειμένου να βρουν το δίκο τους. Είναι σίγουρο ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και ότι τώρα στην Ρωσία μετρούν τις δυνάμεις τους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει το Φανάρι «περί ὥραν 11:30, ὁ ὑψηλός ἐπισκέπτης τῆς Μητρός Ἐκκλησίας θά προστῇ Δοξολογίας ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, ἐν συνεχείᾳ δέ θά γίνῃ ἐπισήμως δεκτός ὑπό τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ἐν τῷ Πατριαρχικῷ Γραφείῳ. Εἶτα, ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ θά πραγματοποιηθῇ ἡ ἐπί τῇ ὑπογραφῇ τοῦ Τόμου ἀνακηρύξεως τῆς αὐτοκεφαλίας τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῆς Οὐκρανίας Ἱ. Ἀκολουθία καί θά ἀνταλλαγοῦν προσφωνήσεις, παρουσίᾳ τοῦ Προέδρου τῆς Οὐκρανίας Ἐξοχ. κ. Πέτρου Ποροσένκο καί τῆς ἐνταῦθα σεβασμίας Ἱεραρχίας τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου. Τήν Κυριακήν, 6ην Ἰανουαρίου, ἐπί τῆ μεγάλῃ ἑορτῇ τῶν Ἁγίων Θεοφανείων, ἡ Α. Μακαριότης, ὁ Μητροπολίτης, θά συλλειτουργήσῃ ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ μετά τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου, καί ἑκατέρωθεν Ἱεραρχῶν. Μετά τήν ἀνάγνωσιν τοῦ Ἱ. Εὐαγγελίου ὁ Παναγιώτατος Οἰκουμενικός Πατριάρχης θά ἐγχειρίσῃ ἐπισήμως τήν περγαμηνήν ἀποδόσεως τῆς αὐτοκεφαλίας τῷ Μακαριωτάτῳ Μητροπολίτῃ κ. Ἐπιφανίῳ καί θά γίνῃ ἀνταλλαγή ἐπισήμων προσφωνήσεων καί ἀναμνηστικῶν δώρων μεταξύ τῶν δύο Προκαθημένων.»
Η νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία αναμένεται τώρα να αναγνωριστεί από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες.