Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Θερμή υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη στο Κάιρο



Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄ και οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου, ο Έλληνας Πρέσβης κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης και ο Κύπριος ομόλογός του κ. Χάρης Μορίτσης, την Τετάρτη το μεσημέρι, στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Καΐρου.

 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης που ήταν προσκεκλημένος να μιλήσει στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη που διοργάνωσε το Θρησκευτικό Κέντρο των Μουσουλμάνων της Αιγύπτου, το Ελ Άζχαρ, έγινε θερμά δεκτός από αιγυπτιακής πλευράς, και από τον Γενικό Γραμματέα του Κέντρου Ισλαμικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Ελ Άζχαρ Καθηγητή Μόχι Ελ Ντιν Αφίφι Άχμεντ, τον οποίο ευχαρίστησε θερμά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος για τη μεγάλη τιμή για την πρόσκληση στο διεθνές αυτό συνέδριο κορυφής.
  
Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες Διαθρησκειακές Συναντήσεις, που διοργάνωσε το Ελ Άζχαρ και το Συμβούλιο Πρεσβυτέρων Μουσουλμάνων, όπου μίλησε ο Πρώτος τη τάξει της Ορθοδοξίας.
  
Να σημειωθεί επίσης ότι στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Καΐρου, το παρών έδωσαν και ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος και οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια κ.κ. Λαμπρινή Κομίνη και Εμμανουήλ Κακαβελάκης.
 
Ο κ. Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι τελευταία φορά που είχε έρθει πάλι στο Κάιρο ήταν το 2006, με τα εγκαίνια του Κοινοτικού Ιερού ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, όπου παραβρέθηκε και στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.
 
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη που έφτασε στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα συνόδευσαν ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και ο Υπογραμματεύς της Μεγάλης και Αγίας Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου διάκονος π. Ιωακείμ.
 
Καλωσορίζοντας τον κ. Βαρθολομαίο, ο Έλληνας Πρέσβης εξέφρασε τη μεγάλη χαρά του και τιμή που τον υποδέχθηκε στην Αίγυπτο, τη Χώρα του Νείλου που διατηρεί τις πλέον αδελφικές σχέσεις με την Ελλάδα.
 
Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος συλλυπήθηκε από κοντά τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο για την πρόσφατη εκδημία της σεβαστής μητρός του Κλεοπάτρας, ενώ οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες μίλησαν για τη μεγάλη σημασία του Συνεδρίου που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων του Διόρθοδοξου Κέντρου του Σαμπεζύ.
 
Η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη
 

Η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη έγινε μπροστά σε ένα ευρύ κοινό, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του θρησκευτικού, πολιτικού και ακαδημαϊκού χώρου από διάφορα κράτη.

Κατά την ομιλία του, ο Πρώτος τη τάξει της Ορθοδοξίας εστίασε την ομιλία του στη σημασία που έχουν οι θρησκείες και ο διαθρησκειακός διάλογος στο σημερινό κόσμο.

Ειδικότερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε, αναλύοντας αυτό το θέμα, ότι η θρησκεία εξακολουθεί να διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο και να είναι παρούσα σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις της εποχής μας, καθώς συνδέεται με μεγάλες έγνοιες των ανθρώπων και προσφέρει απαντήσεις σε θεμελιώδη υπαρξιακά ερωτήματά τους. Παράλληλα, προσέθεσε, οι θρησκείες έχουν ζωτική σημασία για τη διαδικασία της ειρήνης, καθώς δύνανται να λειτουργήσει ως γέφυρες και ως όργανα αμοιβαίας κατανόησης και ανεκτικότητας μεταξύ των ανθρώπων.

Να σημειωθεί ότι προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και χειροκροτήθηκε από το κοινό της αίθουσας η επισήμανση του Οικουμενικού Πατριάρχη ότι «το Ισλάμ δεν μπορεί να εξισωθεί με την τρομοκρατία, καθώς η έννοια της τρομοκρατίας είναι ξένη προς οποιαδήποτε θρησκεία».

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μίλησε επίσης για τη σημασία του διαθρησκειακού διαλόγου, που αναγνωρίζει τη διαφορετικότητα στις θρησκευτικές παραδόσεις και προωθεί την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία μεταξύ λαών και πολιτισμών, ενώ πρόσθεσε ότι έχει μεγάλη σημασία η γνώση της πίστης και των θρησκευτικών πεποιθήσεων του άλλου για την κατανόηση της ετερότητας και τη θεμελίωση του διαλόγου. Ο κ. Βαρθολομαίος έκανε επίσης ειδική αναφορά στην επί σειρά αιώνων ειρηνική συμβίωση Χριστιανών, Εβραίων και Μουσουλμάνων στον χώρο της Μεσογείου.

Τέλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επανέλαβε στην αρχή της ομιλίας του, τα βαθύτατα συλλυπητήριά του προς την Κοπτική κοινότητα και όλο τον λαό της Αιγύπτου, με αφορμή τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα.