Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Θεοφάνεια - Ο Αγιασμός των υδάτων στη Σμύρνη μετά από 94 χρόνια! (video)



Για πρώτη φορά μετά από 94 χρόνια γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στη Σμύρνη, με τον αγιασμό των υδάτων να τελείται στην ιστορική προκυμαία «Quai», απέναντι από το ελληνικό προξενείο.

Αγιασμός των υδάτων στη Σμύρνη μετά από 94 χρόνια (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Νωρίς το πρωί, στην Αγία Φωτεινή - την εκκλησία που αποτελεί τη βάση της ορθόδοξης κοινότητας στη Σμύρνη - παρακολούθησαν την θεία λειτουργία ομογενείς και χριστιανοί άλλων εθνοτήτων, καθώς και πολλοί επισκέπτες από τη Χίο και τη Λέσβο.

Με την ολοκλήρωση της τελετής, την απελευθέρωση του περιστεριού και την ανάσυρση του σταυρού, ο πατέρας Κύριλλος εξέφρασε τη συγκίνηση του για το «ιστορικό» γεγονός ευχαριστώντας τις τουρκικές αρχές που επέτρεψαν «να αισθανθούμε στην πράξη τη συνέχεια της γενιάς, της φυλής, της πίστης, της ιστορίας έτσι όπως ο θεός την καταγράφει».

Ιδιαίτερα, ευχαρίστησε τον γενικό πρόξενο Σμύρνης, Θεόδωρο Τσακίρη, «που με περισσή αγάπη αγκαλιάζει την κοινότητα και την εκκλησία», τον βουλευτή και εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης Ανδρέα Μιχαηλίδη, τον αρχιεπίσκοπο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας πατέρα Λορέτζο, τον προϊστάμενο του καθεδρικού ναού των Καθολικών πατέρα Μαξιμιλιανό, τους κολυμβητές που ανέσυραν τον «σταυρό του μαρτυρίου, της Εκκλησίας και του γένους μας» στους οποίους ευχήθηκε «κάθε πρόοδο και προκοπή μαζί με όλους τους άλλους ανθρώπους όπου και αν βρίσκονται».

Καταλήγοντας, ευχήθηκε σε όλη τη Ρωμιοσύνη να πορεύεται πάντα στο ρου και στον χρόνο της ιστορίας και σε οποιεσδήποτε συνθήκες να δηλώνει την παρουσία της και έστειλε σε όλους την «αγάπη μας με τις σταγόνες από τα δάκρυα και την χαρά των προγόνων μας σήμερα».