Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Μητροπολίτη Ύδρας κ. Εφραίμ: Να καλλιεργούμε τη σκέψη μας, με τη θύμηση των παθών του Χριστού και τη ζωή των Αγίων για να αγιασθούμε



Πρέπει να μελετάμε και να φέρνουμε μέσα μας τα πάθη του Χριστού και τη ζωή και τα μαρτύρια των Αγίων λέει ο Μητροπολίτης Αιγίνης στο Διεθνές πρακτορείο Ορθοδοξία αναφερόμενος και στη ζωή του Αγίου Νεκταρίου που έκανε υπακοή στην Εκκλησία ενώ τόνισε: “Βλέποντας το μαρτύριο του Αγίου δε μπορείς να μην συγκλονισθείς.”

Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του ο Μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών Αιγίνης Ερμιόνιδος και Τροιζηνίας κ. Εφραίμ μιλάει στη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη για θέματα που αφορούν την σύγχρονη εποχή και τον άνθρωπο εξετάζοντας την σχέση του ανθρώπου με το Θεό, τις δυσκολίες της κοινωνίας, την παρουσία και τη σημασία των Αγίων στη ζωή μας αλλά και την σπουδαιότητα της προσευχής στην καθημερινότητά μας.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε μάλιστα και στον αναγεννητή του γυναικείου μοναχισμού της περιοχής, τον Άγιο Νεκτάριο ενώ αποκάλυψε τις σκηνές από τη ζωή του Αγίου που πάντα όταν τις διαβάζει και τις σκέπτεται τον συγκλονίζουν και τον συγκινούν. Με αφορμή μάλιστα τα γυρίσματα της διεθνούς ταινίας που γυρίζεται αυτή την εποχή στην χώρα μας για τη ζωή αυτού του σύγχρονου Αγίου, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι θα εμπνεύσει και θα συγκλονίσει τον κόσμο ενώ αναφέρθηκε στους καλλιτέχνες οι οποίοι πάντα επηρεάζονται όταν πρέπει να υποδυθούν Αγίους, λέγοντας ότι η τέχνη δεν είναι κάτι ξένο από το Θεό.

Συνέντευξη: Μαρία Γιαχνάκη
Κάμερα: Ανδρέας Χαλκιόπουλος
Ήχος: Νίκος Οικονόμου
Μοντάζ: Μαριάνθη Ματζίρη

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον Άγιο Σωφρόνιο του Έσσεξ δράττοντας την ευκαιρία να μιλήσει για πνευματικές καταστάσεις όπως η προσευχή, η μετάνοια, τα δάκρυα αλλά και για την θεοεγκατάλειψη για την οποία ο Άγιος Σωφρόνιος είχε κάνει ιδιαίτερη ανάλυση στα κείμενά του.

Ως παιδί δεκαεξαμελούς οικογένειας, τοποθετήθηκε στις δυσκολίες της ζωής αλλά και στον αγώνα της επιβίωσης επισημαίνοντας ότι η εργασία και ο μόχθος ενισχύουν το ανάστημά μας μέσα στην κοινωνία και με αφορμή αυτό μίλησε και για τις συνεχόμενες προσπάθειες που κάνει ο ίδιος στη ζωή του μέχρι και σήμερα που αγωνίζεται για την καλή κατάσταση των δομών στα νησιά όπου ποιμαίνει και κυρίως για τα νοσοκομεία τα οποία ανήκουν στην περιοχή του.

Όσον αφορά στο θέμα της πανδημίας, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της ΔΙΣ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ενώ τόνισε ότι κατά τη διάρκεια των μέτρων ο ίδιος δεν αρνήθηκε από κανέναν πιστό την Θεία Κοινωνία.