Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Συνεχίζονται σε καλό κλίμα οι συζητήσεις εκπροσώπων της Εκκλησίας με την Πολιτεία



Σε καλό κλίμα συνεχίστηκαν οι επαφές εκπροσώπων της Εκκλησίας με φορείς της Πολιτείας τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος συναντήθηκε την Τρίτη 27 Αυγούστου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αν και οι δυο πλευρές δεν προέβησαν σε κάποιες δηλώσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συζήτηση αναφορικά με τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας.

Ο Πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο twitter ανέφερε πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της νέας αρχής στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας.

«Η σχέση που οικοδομούμε στηρίζεται στην ειλικρίνεια και το σεβασμό των διακριτών ρόλων» υπογράμμισε στην ανάρτηση του.

Η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Άδωνι Γεωργιάδη 

Την Πέμπτη ο Μακαριώτατος συναντήθηκε με τον Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

«Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με την εκκλησία και θα λύσουμε πολλά θέματα. Ξεκινάει ένα πλαίσιο πολύ στενής συνεργασίας» τόνισε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο υπουργός, με τον Μακαριώτατο να προσθέτει ότι η συνεργασία θα είναι «για το καλό του λαού».

Στη συζήτηση τέθηκε επίσης και το θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, ενώ παρέστησαν, επίσης, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης και ο Διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης.

Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας Κρήτης στο Υπουργείο Παιδείας

Συνοδική Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας Κρήτης, αποτελούμενη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριο, πρόεδρο και τους Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιο, Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Πρόδρομο Ξενάκη, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Της Εκκλησίας Κρήτης και εντιμολ. Δημήτριο Μηλαθιανάκη, νομικό σύμβουλο αυτής, ως μέλη, επισκέφθηκε την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, στο Υπουργείο, κατά την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν και ο Υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, κ. Γιώργος Καλαντζής.

Όπως ανέφερε σε σχετική της ανακοίνωση η Εκκλησία Κρήτης, στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος», που αφορούν σε όλες τις πτυχές των σχέσεων Εκκλησίας Κρήτης – Πολιτείας, στο πλαίσιο πάντοτε των διακριτών ρόλων.

«Η συζήτηση υπήρξε ουσιαστική και γόνιμη και διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα με ειλικρινή διάλογο και από τις δύο πλευρές», σημείωσε στην ανακοίνωση η Εκκλησία Κρήτης. Η υπουργός, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεσμεύθηκε για τη μελέτη και επίλυση των θεμάτων που ετέθησαν, αναφέρθηκε με σεβασμό στο Εκκλησιαστικό Καθεστώς της Ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία υπάγεται κανονικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και βεβαίωσε για την αποφυγή κινήσεων αιφνιδιασμών και κάθε είδους «τετελεσμένων» εκ μέρους της Πολιτείας.

«Αλλαγή σκυτάλης» στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο – Η νέα σύνθεση

Μπορεί ημερολογιακά ο χρόνος να αλλάζει την 1η ιανουαρίου, για την Ορθόδοξη Εκκλησία όμως, ο νέος χρόνος έρχεται την 1η Σεπτεμβρίου, στην αρχή της Ινδίκτου.
Mε την αρχή της Ινδίκτου επέρχεται και η αλλαγή στη σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και ξεκινά η Συνοδική περίοδος η οποία λήγει στις 31 Αυγούστου.

Στην πρώτη συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που φέτος θα ξεκινήσεις την επόμενη Τριτη 3 Σεπτεμβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος τελεί την ακολουθία για τη νέα Συνοδική περίοδο. Μετά την απόλυση της εναρκτήριας ακολουθίας και πριν από το «Δι ευχών», ο Αρχιεπίσκοπος προσφωνεί τους νέους Συνοδικούς Συνέδρους και αντιφωνεί, εκ μέρους των Συνοδικών Μητροπολιτών, ο αρχαιότερος από τους παρευρισκόμενους.

Από την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 2019 θα ξεκινά η 163η Συνοδική Περίοδος με πρόεδρο τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και μέλη τους Μητροπολίτες:

Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος
Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Τίτος
Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος
Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος
Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος
Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος
Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος
Παροναξίας κ. Καλλίνικος
Φωκίδος κ. Θεόκτιστος
Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος
Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος
Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος.

Αρχιγραμματεύς: Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

 

Πηγή: ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ