Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Στην Ελλάδα ο Οικ. Πατριάρχης στον απόηχο της απόφασης για το Ουκρανικό- Το «ευχαριστώ» στην Εκκλησία της Ελλάδος και η επιστολή του Μητρ. Πειραιώς



Το διήμερο, Παρασκευή 18 και Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019, η Α.Θ.Π ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, θα επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη, κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμο. Η επίσκεψή του πραγματοποιείται στον απόηχο της απόφασης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφορικά με το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ο Παναγιώτατος το Σάββατο θα τελέσει Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό παλαιοχριστιανικό Ναό Παναγίας της Αχειροποιήτου. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα, ότι υπάρχει το ενδεχόμενο στην Θεία αυτή Λειτουργία να παρίσταται και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, και για πρώτη φορά να μνημονευτεί ο Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος , μετά τον Αρχιεπίσκοπο Πρέσοβ και Πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Ραστισλάβ.

Υπενθυμίζεται ότι η  Ιεραρχία  της Εκκλησίας της Ελλάδος αναγνώρισε στον Παναγιώτατο το κανονικό δικαίωμα για παραχώρηση του Αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Οι Ιεράρχες, επικυρώνοντας προηγούμενη απόφαση της  Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, συμφώνησαν επίσης    να αναγνωρίσουν τ ο δικαίωμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών να χειριστεί το θέμα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 800 ετών από την χειροτονία του Αγίου Σάββα, Αρχιεπισκόπου Σερβίας, από τον αοίδιμο Οικουμενικό Πατριάρχη Μανουήλ Α’ στη Νίκαια της Βιθυνίας, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος,  προεξήρχε χθες της Θείας Λειτουργίας, στον Πατριαρχικό Ναό, προκειμένου να τιμηθεί και από την Μητέρα Εκκλησία, η ευλογημένη αυτή επέτειος – σταθμός στις σχέσεις με την Αγιωτάτη Εκκλησία της Σερβίας. Μεταξύ των πιστών που εκκλησιάστηκαν ήταν και ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη, Ολεκσαντρ Γκαμαν, και η παρουσία του έδωσε την αφορμή στον Παναγιώτατο να αναφερθεί στη χθεσινή απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αναγνώριση της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας:   “Σήμερα θα πρέπει να είναι ο κ.Γενικός Πρόξενος, όπως και όλοι μας, ιδιαιτέρως ευτυχής διότι, όπως γνωρίζετε, αδελφοί, χθες η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος έλαβε μία ιστορική απόφαση, σύμφωνα με την οποία αφ’ενός αναγνωρίζεται και επιβεβαιούται το αποκλειστικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να απονέμει τα Αυτοκέφαλα εκεί όπου παρίσταται ανάγκη, και αφ’ετέρου, κατά συνέπειαν, και επί τη βάσει αυτού του δικαιώματος του Πατριαρχείου μας, η Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος ανεγνώρισε το Αυτοκέφαλον που έδωσε το Πατριαρχείο μας, προ μηνών, εις την νεοπαγή Αυτοκέφαλον Εκκλησίαν της Ουκρανίας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Άγιο Όρος

Μετά την Θεσσαλονίκη ο Οικουμενικός Πατριάρχης  θα πραγματοποιήσει προσκυνηματική επίσκεψη (19-22 Οκτωβρίου 2019) στο Άγιον Όρος .

Πρόκειται για την έβδομη κατά σειρά επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην αθωνική πολιτεία και την πρώτη με την ιδιότητά του αυτή στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, στην οποία θα βρεθεί την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου.

Η επίσημη υποδοχή στον Οικουμενικό Πατριάρχη και την συνοδεία του, θα γίνει από τον Πρωτοεπιστάτη, γέροντα Συμεών της Μονής Διονυσίου και τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας – τους ηγούμενους και τους αντιπροσώπους των 20 Μονών – το απόγευμα του Σαββάτου 19 Οκτωβρίου στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος, η οποία γιορτάζει τα 200 χρόνια από την έναρξη των εργασιών ανοικοδόμησης του νέου καθολικού της.

Ο Πατριάρχης θα διανυκτερεύσει στην Μονή Ξενοφώντος και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου θα προστεί της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Καρυές, όπου θα προσκυνήσει στο Ναό του Πρωτάτου την εφέστιο εικόνα του Αγίου Όρους την Παναγία «Άγιον Εστί», θα επισκεφθεί το κονάκι της Μονής Εσφιγμένου, τις Σκήτες του Αγίου Παντελεήμονος της Μονής Κουτλουμουσίου, Προφήτου Ηλιού της Μονής Παντοκράτορος και Αγίου Ανδρέου (Σεράι). Επιπλέον, στις Καρυές, θα επισκεφθεί την Αθωνιάδα Σχολή και θα μιλήσει στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς.

 

Πηγή: Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ