Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Σκέψεις ενός πιστού για την Μεγάλη Βδομάδα και το Θείο Πάθος



ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: Την "Αγία Εβδομάδα, που ξεκινά το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων με τον "Νυμφίο" και τελειώνει θριαμβευτικά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, τα γεγονότα που τελούνται και βιώνονται σε κλίμα κατάνυξης στους Ιερούς Ναούς είναι μεγάλα, σπουδαία, κοσμοϊστορικά και κοσμοσωτήρια για όσους ο Χριστός είναι "παρών" στη ζωή τους.

της Νατάσσας Καμπούρη

Για όσους πιστεύουν σ’ Αυτόν, λιγότερο ή περισσότερο, με ολόκληρη την ψυχή τους, με θέρμη κι απόλυτη επίγνωση και συνείδηση ή από συνήθεια, λόγω θρησκευτικών κι οικογενειακών παραδόσεων, η Εβδομάδα των ΠΑΘΩΝ έχει τη σημασία της και το ρόλο της στη ζωή του πιστού.

Η Μεγάλη Εβδομάδα και η πολυπόθητη Ανάσταση είναι στιγμές, που κάθε χριστιανός βιώνει ευλαβικά με ταπεινοφροσύνη, χαρά, προσευχή, εντιμότητα ψυχής και αγάπη. ΠΑΣΧΑ σημαίνει "πέρασμα" και έτσι με το λυτρωτικό μήνυμα της νίκης του Θεανθρώπου επί του θανάτου οδηγούμαστε από την κάθαρση στην Ανάσταση!

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, καθεμιά απ' τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας είναι αφιερωμένη και σε κάποιο ή κάποια επιμέρους περιστατικά των Παθών του Κυρίου ημών.

Μέσα από τα κείμενα των Ευαγγελίων των Αποστόλων, που θα ακουστούν τη Μ. Πέμπτη το βράδυ, θα φανεί και ο μεγάλος ψυχικός πόνος του Κυρίου. Σύμφωνα με κάποιους ερνηνευτές των Αποστολικών κειμένων, ο πόνος αυτός ήταν μεγάλος, όχι μόνο, γιατί ερχόταν αντιμέτωπος πρόσωπο με πρόσωπο με το θάνατο για τη Σωτηρία των ανθρώπων, αλλά και γιατί για μερικούς η θυσία Του θα πήγαινε χαμένη.

Προσέφερε τον Εαυτό του για τους ανθρώπους και μερικοί αδιαφόρησαν. Θυσιάστηκε για τους ανθρώπους και μερικοί σφύριξαν αδιάφορα. Αλήθεια, πόσο πόνο μπορεί να νοιώσει κάποιος, που βιώνει την αχαριστία σε όλο της το μεγαλείο;

Ο πόνος αυτός, όμως, είναι διττός. Πόνεσε, κυρίως, γιατί η αγάπη του αγαπημένου δεν συνάντησε τον αγαπώμενο, δεν είχε πληρότητα και άρα εμπειρία ζωής.

Αυτό το "σήμερον κρεμμάται επί ξύλου" δε θυμίζει μόνο την απόφαση του Ποντίου Πιλάτου, αλλά τη Σταυρική θυσία Του για σένα σήμερα. Αν τη δεχτείς αληθινά στην ψυχή σου ως γνήσια έκφραση της προσωπικής Του αγάπης, τρανή Θεΐκή φανέρωση της αγάπης του Θεού προς τους ανθρώπους, τότε μπορείς να Τον ακολουθήσεις και να αντιμετωπίσεις κάθε δοκιμασία - μικρή ή μεγάλη - που θα βρεθεί στο δρόμο σου. Εκείνος θα σου δώσει δύναμη να υπερβείς το Σταυρό σου.

Χάρη στη θυσία του Εσταυρωμένου έληξε ο πόλεμος που ο αλλοτριωμένος άνθρωπος είχε κυρήξει στο Θεό, στη κτίση, στον συνάνθρωπό του και στον ίδιο του τον εαυτό. Η Σταύρωση κι η Ανάσταση συμβολίζουν, επίσης, τη νίκη εναντίον του διαβόλου και των σκοτεινών δυνάμεων. Ο Σταυρός του Κυρίου αποτελεί τη μοναδική ασπίδα σου απέναντι σε αυτές.

Η Μεγάλη Εβδομάδα εκπέμπει δυνατά συναισθήματα και μηνύματα. Μεταφερόμαστε νοητά στην Ιερουσαλήμ του Χριστού και ζούμε τα γεγονότα "καρδία ψυχής" ως Θεία μυστήρια.

Εύχομαι, αυτή η Μεγάλη Εβδομάδα, το έτος 2017 να είναι ορόσημο στη ζωή μας. Μακάρι να είναι εβδομάδα αγίων, αγαθών σκέψεων, ιερών συναισθημάτων, ηρωικών αποφάσεων, καθαγιασμού της ψυχής.

Είθε να σφραγίσουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα με τα λόγια «Μνήσθητί μου, Κύριε, όταν έλθης εν τη βασιλεία σου» (Λουκ. 23,42).