Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

παθη



Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος και η “σκάλα” τον αρετών που οδηγεί στον Παράδεισο

Την 4η Κυριακή της Μεγάλης Σαρακοστής τιμάμε τη μνήμη του αγίου Ιωάννη του Σιναΐτη – ενός μεγάλου αγίου διδασκάλου του 6ου αιώνα μ.Χ. Ο άγιος ήταν μεγάλος μελετητής και ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής και έγραψε το έργο Κλίμαξ (=Σκάλα), όπου αναλύει προσεκτικά τα πάθη (=σκαλοπάτια προς το σκοτάδι, μακριά απ’ το Θεό) και τις αρετές (=σκαλοπάτια προς τον ουρανό και το Θεό). 


Τι είναι τα πάθη και οι αρρώστιες της ψυχής;

1. Τί είναι τα πάθη και ποιά τα μεγαλύτερα από αυτά;
Από την αρχή της δημιουργίας του ο άνθρωπος, ως θεοειδής, δε δεχόταν στη σκέψη και στη ζωή του το παράλογο. Οι σκέψεις και οι κινήσεις του ήταν ορθές, γιατί φωτιζόταν από τη θεία Χάρη.



Καθαριστείτε από τα πάθη και η Θεία Χάρις θα έρθει αθόρυβα

Μη ζητάτε να φτάσετε ψηλά με μεγάλες ασκήσεις χωρίς να έχετε αρετές, γιατί κινδυνεύετε να πέσετε σε πλάνη για την έπαρση και την τόλμη σας.

Όποιος επιζητεί θεία χαρίσματα και υψηλές θεωρίες, ενώ είναι ακόμα φορτωμένος με πάθη, αυτός, σαν ανόητος και υπερήφανος, πλανιέται.

Πρώτα απ’ όλα οφείλει ν’ αγωνιστεί για την κάθαρσή του.



Μην αφήνεται τα πάθη να σκλαβώνουν την ψυχή σας

Ο αλόγιστος κόπος και η κούραση και η απροσεξία που προκαλεί διώχνουν την ίαση και κάνουν σκληρή την ψυχή, αν γινεται με βιασύνη.



Οἱ θλίψεις καί στενοχώριες θανατώνουν τά πάθη.

Ὁ διάβολος ἀφοῦ μᾶς πείσει νά καταργήσουμε,
α) τήν ἀδιάλειπτη καρδιακή προσευχή, καί 
β) τόν κανόνα, πού μᾶς ἔχει βάλει ὁ πνευματικός μας, μᾶς ρίχνει ἀπό τό κακό στό χειρότερο!...
 


Σκέψεις ενός πιστού για την Μεγάλη Βδομάδα και το Θείο Πάθος

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: Την "Αγία Εβδομάδα, που ξεκινά το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων με τον "Νυμφίο" και τελειώνει θριαμβευτικά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, τα γεγονότα που τελούνται και βιώνονται σε κλίμα κατάνυξης στους Ιερούς Ναούς είναι μεγάλα, σπουδαία, κοσμοϊστορικά και κοσμοσωτήρια για όσους ο Χριστός είναι "παρών" στη ζωή τους.