Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας για την Ρωσική εισπήδηση στην Αφρική



Η Ρωσία χρησιμοποιεί το Πατριαρχείο Μόσχας με τη μορφή της soft power. Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρος Β’ σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής.

Για εθνοφυλετισμό και προσπάθεια καταστροφής του ενοριακού έργου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κατηγορεί το Πατριαρχείο Μόσχας ο Μακαριώτατος κ.κ. Θεόδωρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο Μαρία Αντωνιάδου.

«Είναι γνωστό ότι το Πατριαρχείο Μόσχας αποτελεί την αιχμή του δόρατος της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η Ρωσία προσπαθεί να διεισδύσει στην Αφρική, να αποκτήσει ερείσματα στη διεθνή σκηνή για να ικανοποιήσει τις γεωστρατηγικές της επιδιώξεις και προς υλοποίηση αυτών των επιδιώξεων χρησιμοποιεί το Πατριαρχείο Μόσχας με τη μορφή της soft power. Παλαιά τακτική την οποία πάντοτε χρησιμοποίησε η Ρωσία, είτε με το τσαρικό καθεστώς είτε με το σοβιετικό, όπως ακριβώς και σήμερα. Ως προς το αν “κινδυνεύουν” και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν διαφαίνεται προς το παρόν. Πάντως θα πρέπει να είναι στα σχέδια του Πατριαρχείου Μόσχας, αλλά πιθανόν να αναζητεί τρόπους», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ο Μακαριώτατος έχει σταματήσει την μνημόνευση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου. Η απόφαση αυτή λήφθηκε ομόφωνα ως έσχατη λύση την Τρίτη 22 Νοεμβρίου, κατά την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου:

“Ακολούθως, η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε εκτενώς και αναλυτικώς με το θέμα της αντικανονικής εισπηδήσεως της Εκκλησίας της Ρωσίας στην ενόριο πνευματική και ποιμαντική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας στην ήπειρο της Αφρικής, υπό τον συντονισμό του φερομένου ως «Πατριαρχικού Εξάρχου Αφρικής» του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα Γκορμπατσώφ.
 
Μετά από διαλογική συζήτηση η Ιερά Σύνοδος προχώρησε στην καθαίρεση από του υψηλού υπουργήματος της Αρχιερωσύνης του τέως Μητροπολίτη Κλιν Λεωνίδα διά σειρά Κανονικών παραπτωμάτων (εισπήδηση σε δικαιοδοσία παλαιφάτου Εκκλησίας, καθιέρωση αντιμηνσίων, διανομή αγίου Μύρου, εξαγορά διά χρημάτων γηγενών κληρικών ακόμη και καθηρημένων, φατρία, εθνοφυλετισμό κ.α.) και κατεδίκασε τις καινοφανείς εκκλησιολογικοπολιτικές «θεωρίες» περί διαποιμάνσεως του Ρωσικού κόσμου ανά την υφήλιο επί τη βάσει της εθνικότητος.
 
Τέλος, κατόπιν της πολυμήνου αγνοήσεως και σιωπής του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου προς τις έγγραφες διαμαρτυρίες του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας προς αυτόν, περί ανακλήσεως των εκ του Βορρά «Εξαρχικών» οργάνων του από την Αφρική, διεκόπτεται άχρι καιρού η μνημόνευση του ονόματος του Πατριάρχου Μόσχας από τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.
 
Εκ της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου”.

Διαβάστε τη συνέχεια στο ΒΗΜΑ της Κυριακής