Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

"Μωϋσέως Ωδή": Παρουσίαση αφιερωματικού τόμου για τον Γέροντα Μωϋσή



Μια λαμπρή πνευματική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου" Μωϋσέως Ωδή" στο θέατρο Παλλάς των Αθηνών την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου.

Ο τόμος εκδόθηκε από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου με στόχο να αναδείξει την πνευματική αξία αυτού του προσώπου αλλά και το έργο του, σε μια εποχή που η Ελλάδα έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη από πνευματική ενίσχυση.

 Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, Μωϋσής Ξενοφωντινός, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου Β, Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, της Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους, Γέροντας Νικόδημος και της Ιεράς Καλύβης Αγίου Ιωάννου Χρυσόστομου της Σκήτης της Ι.Μονής Κουτλουμουσίου, Ιερομ. Χρυσόστομος. 

O εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μωϋσής Ξενοφωντινός

 

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου

 

O Γέροντας Νικόδημος, εκπρόσωπος της Ιεράς κοινότητας Αγίου Όρους

Ο Γέροντας της Ιεράς Καλύβης Αγίου Ιωάννου Χρυσόστομου της Σκήτης της Ι.Μονής Κουτλουμουσίου, Ιερομ. Χρυσοστόμος

 Οι ομιλητές αφού αναφέρθηκαν στον Γέροντα Μωϋσή και στο πνευματικό άρωμα των κειμένων του, ευχαρίστησαν τον καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ, διότι σε μια δύσκολη εποχή πάντα αναδεικνύει τα έργα των πνευματικών ανθρώπων του τόπου και του Αγίου Όρους προς ενίσχυση του κόσμου και διατήρηση των έργων

«Ύμνοις τιμήσωμεν τω Μωυσή»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αποδόθηκαν ύμνοι από την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία την οποία διηύθυνε ο κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου.

Τον τόμο παρουσίασε ο Καθηγητής κ. Συμεών Πασχαλίδης , Διευθυντής του Πατριαρχικοῦ Ιδρύματος Πατερικών Μελετῶν, ο οποίος τόνισε τη σπουδαιότητα της εκδοτικής αυτής προσπάθειας που πραγματοποίησε η Μονή Βατοπαιδίου, ενώ αναφέρθηκε και στη μορφή του Μακαριστού Γέροντα Μωϋσή.

 

Παρουσίαση του τόμου από τον Καθηγητή κ. Συμεών Πασχαλίδη, Διευθυντή Πατριαρχικοῦ Ιδρύματος Πατερικών Μελετῶν

 


Ο Αρχιμ. Εφραίμ, Καθηγούμενος της Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου, μίλησε για τον Γέροντα Μωυσή ως Αγιορείτη

 

Ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, αναφέρθηκε στην πνευματική αξία του Γέροντος , σε μια ομιλία με τίτλο «Εγένετο άνθρωπος τούνομα Μωυσής».

«Αθωνικό Ψαλτήρι»

«Η μεγάλη μου αμαρτία». Διάβασε ο ηθοποιός Κώστας Καστανάς. 

«Αθάνατη Κύπρος». Τραγούδησε ο Χρίστος Τσιαμούλης. Σύνθεση Χρίστος Τσιαμούλης.

«Στην πέτρα της υπομονής». Τραγουδά ο Μανώλης Μητσιάς με τον Χρίστο Τσιαμούλη. Σύνθεση Χρίστος Τσιαμούλης.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και πρώην υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος

 

 

Φωτογραφίες - Βίντεο BriefingNews