Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Η ζωή μας είναι ένας διαρκής πνευματικός αγώνας



Ο μακαριστός Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός (+2009), εξηγώντας ότι η ζωή του Χριστιανού είναι ένας διαρκής πνευματικός αγώνας για την σωτηρία, τονίζει ότι η πίστη, η μετάνοια και η υπακοή στο θέλημα του Θεού ελκύουν πλούσια την θεία χάρη, και επισημαίνει πόσο κοντά μας είναι πάντοτε η μητρική στοργή της Θεοτόκου για όλους τους ανθρώπους.

Ο μακαριστός Γέροντας είχε μεγάλο χάρισμα στον λόγο, αν και έφτασε μόνο μέχρι την τρίτη δημοτικού και ουσιαστικά δεν ήξερε γράμματα, έγραψε όμως 13 βιβλία τα οποία σήμερα τρέφουν πνευματικά μοναχούς και κοσμικούς σε όλον τον κόσμο.

Ο Γέροντας Ιωσήφ ήταν μια σπάνια προσωπικότητα που μέσα του κατοικούσε η Χάρις του Θεού και αυτή ενεργούσε σε κάθε στιγμή.
Έχοντας περάσει δύσκολα παιδικά χρόνια στην γενέτειρά του στην Κύπρο, από μικρό παιδί παράτησε το σχολείο για να εργαστεί και σύντομα δέχθηκε το Θείο κάλεσμα το Οποίο φύτεψε μέσα του τον πόθο να γίνει μοναχός.

Άφησε τα πάντα πίσω του και ακολούθησε τον πόθο του να αφιερωθεί στον Κύριο και Θεό, ο οποίος από τότε του χάρισε πολλές δοκιμασίες , αναστεναγμούς, στεφάνια αλλά και δάκρια τα οποία δάκρια μετατράπηκαν σε μόνιμη εσωτερικλή ευτυχία και σε ένα αιώνιο χαμόγελο το οποίο αποτυπώθηκε στο πρόσωπό του, όταν κοιμήθηκε το 2009.

Ο Γέροντας Ιωσήφ διώχθηκε όπως όλοι οι άγιοι και μέσα στον διωγμό βρήκε την Θεία παρηγοριά και νέο διακόνημα , να αναστηλώσει και να αναβιώσει το μοναχισμό στο Βατοπαίδι. Με την συνοδεία του, μετά από πολλές περιπλανήσεις και δυσκολίες μετέτρεψε την γκρεμισμένη και παρατημένη Μονή σε ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα της Ορθοδοξίας. Πηγή μοναχισμού, πολιτισμού, παράδοσης, πνευματικής ανακούφισης, φιλανθρωπίας και ενίσχυσης. Μεγαλούργησε μαζί με την συνοδεία του, με τη βοήθεια του Θεού και με καθοδήγηση μεγάλων πνευματικών του αγίου Όρους ( Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής, Γέροντας Εφραίμ ο Κατουνακιώτης) και σήμερα η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου είναι ένα παγκόσμιο κέντρο Ορθοδοξίας.

Στις 19 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής θα πραγματοποιηθεί ένα αφιέρωμα για τον Μακαριστό Γέροντα κατά την διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστεί βιβλίο για τον βίο του, το οποίο έγραψε ο καθηγούμενος της ΙΜΜ Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, πνευματικό του παιδί και θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για την ζωή του μακαριστού Γέροντα του οποίου τα μάτια, δεν έπαψαν να καίνε από τα δάκρια ποτέ κατά τη διάρκεια της Θείας Μετάληψης και που με τον αγνό του λόγο ξεσήκωσε ψυχές από την ακηδία, ενέπνευσε ανθρώπους και άφησε μεγάλη πνευματική παρακαταθήκη.

Το παρακάτω βίντεο είναι ένα απόσπασμα από τις πολλές του ομιλίες: