Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σταματά να μνημονεύει τον Βαρθολομαίο



Ο πατριάρχης Κύριλλος της Μόσχας και Πασών των Ρωσιών δε θα μνημονεύει πλέον τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

 

Ο πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, δε θα μνημονεύει πλέον τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, όπως αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε έκτακτη συνεδρίαση. Παρόλα αυτά, η κοινωνία μεταξύ των δύο Εκκλησιών δε θα διακοπεί.

«Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη σημερινή της συνεδρίαση αποφάσισε να διακόψει τη μνημόνευση του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίου κατά τη διάρκεια ιερών λειτουργιών στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία», δήλωσε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, Ιλαρίων, επικεφαλής εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ακόμη ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δε θα συμμετέχει πλέον όπου θα προΐστανται εκπρόσωποι του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

Παράλληλα, η Ρωσική Εκκλησία ζητά να πραγματοποιηθεί συζήτηση στις Εκκλησίες σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία.