Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Η Ορθόδοξη Εκκλησία στο πλευρό του λαού του Λιβάνου



Η έκρηξη στις 4 Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού σκότωσε περισσότερους από 160 ανθρώπους, άφησε εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια όπως το Ορθόδοξο Νοσοκομείο του Αγίου Γεωργίου και σε ναούς της Μητρόπολης Βηρυτού. Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας του Λιβάνου έχουν σχεδόν κορεστεί εξαιτίας των αυξανόμενων ροών ασθενών προσβεβλημένων από τον νέο κορωνοϊό.

Από τη πρώτη στιγμή της τραγωδίας σύσσωμος ο Ορθόδοξος κόσμος εξέφρασε τη συμπαράσταση του στο λαό του Λιβάνου ενώ παράλληλα πάρθηκαν αποφάσεις έτσι ώστε η Ορθόδοξη Εκκλησίας να στηρίζει έμπρακτα τους πληγέντες της φονικής έκρηξης.

Σε πολλά μέρη του κόσμου τις προηγούμενες ημέρες περιήλθε εκτάκτως προς ενίσχυση των των καταστραφέντων από την πρόσφατη έκρηξη Ορθόδοξων ιερών ναών της Βηρυτού και των πληγέντων.

Το Σάββατο 15 Αυγούστου, σε όλες τις ενορίες και τα μοναστήρια της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου περιήλθε δίσκος για το συγκεκριμένο σκοπό. Ήδη ο διορθόδοξος οργανισμός IOCC αποφάσισε τη διάθεση 150.000 δολαρίων ενώ η Φιλόπτωχος Αδελφότης της Ι. Αρχιεπισκοπής 25.000 δολ. για τον Λίβανο.

Ειδικό λογαριασμό έχει δημιουργήσει και οι Επισκοπή του Πατριαρχείου Αντιοχείας στην Αμερική για τη συγκέντρωση χρημάτων έτσι ώστε να αποσταλούν στο Λίβανο προκειμένου να διατεθούν προς ενίσχυση των έργων αποκατάστασης. Μάλιστα ο Σεβ. Μητροπολίτης εν Νέα Υόρκη και Β. Αμερικής κ. Ιωσήφ τόνισε πως υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση στη συγκεκριμένη ενέργεια σημειώνοντας πως τα χρήματα θα δοθούν στη Μητρόπολη Βηρυτού η οποία στη συνέχεια θα προβεί στην ανάλογη αξιοποίηση προς αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το Ορθόδοξο Νοσοκομείο του Αγίου Γεωργίου.

Σε ανάλογη κίνηση προέβη και η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητροπόλεως την ημέρα της εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου μεταφέρθηκε το ποσό των 2000 αυστραλιανών δολαρίων (AUD) τα οποία συγκεντρώθηκαν από δωρεές. Μαζί με τα χρήματα η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας στέλνει και τις ευχές και τις προσευχές της στους ανθρώπους της Βηρυτού που υποφέρουν τόσα πολλά από την φονική έκρηξη που σημειώθηκε πριν μερικές εβδομάδες στο λιμάνι της πόλης του Λιβάνου.

Θετικά ανταποκρίθηκαν και οι Κύπριοι στο κάλεσμα της Εκκλησίας η οποία με Εγκύκλιο της καλούσε τους πιστούς, ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, «να προσφέρουν με προθυμία τον οβολό της αγάπης στους στον δίσκο που θα περιαχθεί».

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ