Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Η Εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας στην Νέα Ιωνία


Η ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και το ποίμνιό της υποδέχθηκαν την Ιερά Εικόνα της Παναγίας «Βηματάρισσας» από το Άγιο Όρος 
 

Πανηγυρικά και με κάθε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας υποδέχθηκε την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017 την Ιερά Εικόνα της Παναγίας της «Βηματάρισσας» εκ της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους.

Την σεβασμία Θεομητορική Εικόνα κόμισε στην Ιερά Μητρόπολη ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Γέροντας Εφραίμ με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος.

Τον Γέροντα υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ στη συμβολή των οδών Ηρακλείου και Κ. Βάρναλη.

Ακολούθησε μεγάλη λιτανευτική πομπή προς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας υπό τους ήχους της φιλαρμονικής και με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου, Τοπικών Αρχόντων, Εκπροσώπων Μικρασιατικών Συλλόγων και Σωματείων καθώς και πλήθους πιστών, όπου στη συνέχεια τελέσθηκε η Ακολουθία της Γ' Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Κατά την επίσημη δοξολογία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ προσφώνησε τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο με λόγους εγκωμιαστικούς για το πρόσωπό του καθώς και για όλη την αδελφότητα, αλλά και λόγους ευγνωμοσύνης για την υψίστη δωρεά και ευλογία της προσφοράς του αντιγράφου της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της «Βηματάρισσας».

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Kαλωσορίζουμε, την ιστορική αυτή ημέρα για την Τοπική μας Εκκλησία, την Παναγία μας, την Παναγία την «Βηματάρισσα», όπου ο Τριαδικός Θεός μας αξιώνει να υποδεχθούμε Εκείνη, την Οποία εναποθέτουμε πλέον όχι μόνο εις την καρδιά της Τοπικής μας Εκκλησίας, αλλά και στις καρδιές όλων μας…!», ενώ συνέχισε την ομιλία του λέγοντας: «στην προσφυγική αυτή Μητρόπολη η Παναγία θα βρει μία θέση, όπως βρήκαν τόσες εικόνες, τις οποίες έφεραν οι πρόσφυγες προπάτορές μας με πρώτο τον Πατάρων Μελέτιο, ο οποίος μαζί με τον Παπαϊωακείμ Πεσματζόγλου ήρθαν από τη Σπάρτη της Μ. Ασίας και από τόσες άλλες περιοχές για να μπορέσουν να βρουν όχι μία νέα πατρίδα, αλλά να μεταφέρουν την πατρίδα εκείνη την οικουμενική του Ελληνισμού εδώ στην Μητροπολιτική Ελλάδα, μεταφέροντας επίσης εκτός από αρχές και αξίες, ένα γνήσιο Ορθόδοξο βίωμα, το οποίο σήμερα το έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε η Πατρίδα μας».

Στην αντιφώνησή του ο άγιος Καθηγούμενος, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ τόσο για την τιμητική και μεγαλειώδη υποδοχή, όσο και για τη γενναία φιλοξενία στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, εξέφρασε την προσωπική του χαρά για την επίσκεψη στην Τοπική μας Εκκλησία και τόνισε το θαυμασμό του για τα αισθήματα ευλαβείας και λατρευτικού σεβασμού προς το Πρόσωπο της Θεοτόκου, ήδη κατά την υποδοχή της Ιεράς Εικόνος.

Εν συνεχεία, κατά την Ακολουθία της Γ’ Στάσης των Χαιρετισμών, κατά τη διάρκεια της οποίας έψαλε πολυμελής βυζαντινή χορωδία, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ, τη δε Στάση των Χαιρετισμών απήγγειλε ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος, ενώ πλήθος πιστών συνέρεε υπομονετικά για να προσκυνήσει την Ιερά Εικόνα της Παναγίας.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας των Χαιρετισμών τελέσθηκε Ιερά κατανυκτική Αγρυπνία, προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου της Ι.Μ. Βατοπαιδίου π. Εφραίμ, ο οποίος με λόγο αυθεντικό μέσα από την αγιορείτικη εμπειρία του απηύθυνε προς όλο το εκκλησίασμα διδαχές πνευματικής υποδομής περί της ειρήνης του ανθρώπου που σχετίζεται και επικοινωνεί διαρκώς με το Θεό.

 
 
 
 
 
 
Πομπή με Στρατιωτικό άγημα και τη Φιλαρμονική του Δήμου συνόδευσαν την εικόνα της Παναγίας  μέχρι τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Αναργύρων, όπου θα εψάλλει  η Ακολουθία των Χαιρετισμών στη Θεοτόκο.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας  και Φιλαδέλφειας κύριος Γαβριήλ στην ομιλία του τόνισε ότι :
 
Κάθε δοκιμασία κάθε ανασφάλεια να βρει παρηγοριά δια των πρεσβειών της Παναγίας μας .
Να βρούμε τη δύναμη της μετανοίας μας και να στηριχτούμε στην Παναγία μας 
 
Ενώ ευχαρίστησε τον Γέροντα Εφραίμ για την ευλογία να φέρει την εικόνα της Παναγίας στην  Νέα Ιωνία :
 
"Άγιε καθηγούμενε σας ευχαριστούμε που μας φέρατε την Παναγία από το περιβόλι της Παναγίας εδώ σε μας για παρηγοριά και ενδυνάμωση των πιστών ".
 
 
Ο Γέροντας Εφραίμ στην αντιφώνησή του είπε :
 
"Ιστορικό γεγονός είναι αυτό είπε στην ομιλία του ο Γέροντας Εφραίμ ,να μεταφέρεται αντίγραφο της Παναγίας στη Μητροπολή σας 
 
Η εικόνα αυτή έχει τρίμματα  από τα λείψανα των κτητόρων της Μονής μας και έχει ιδιαίτερη  Ευλογία .
Η εικόνα  αυτή βρίσκεται στο ιερό βήμα και είναι η ηφαιστείος εικόνα της Μονής Βατοπαιδίου. 
Είναι η μοναδικη μονή που έχει 7 θαυματουργέ εικόνες της Παναγίας .
Η συγκεκριμένη εικόνα βρέθηκε στο πηγάδι της μονής και η Παναγία ήταν πάνω στα ύδατα με αναμένη  τη λαμπάδα .
 
Εύχομαι η κυρία Θεοτόκος να βοηθήσει και θα δείτε ότι ο ναός αυτός θα γίνει ιαματικό κέντρο .
 

Η ιστορία της εικόνας της Παναγίας
 
Η Παναγία η Βηματάρισσα ή Κτητόρισσα είναι η «εφέστιος» εικόνα της Μονής Βατοπαιδίου και είναι τοποθετημένη στο σύνθρονο του  Ιερού Βήματος του καθολικού της Μονής.
Κατά την παράδοση, ο  Αρκάδιος, γιός του Μεγάλου Θεοδοσίου του αυτοκράτορα, βρισκόμενος σε ναυάγιο, μεταφέρθηκε στην στεριά κάτω από μία βάτο, με θαυματουργική επέμβαση της Θεοτόκου, στην περιοχή όπου αργότερα θα κτιζόταν η Μονή Βατοπαιδίου, και εκεί βρήκε αυτήν την εικόνα της Παναγίας.
 
Με την εικόνα αυτή σχετίζεται ένα θαύμα που έγινε τον 10ο αιώνα.
Όταν κάποτε έγινε επιδρομή των Αράβων στην Μονή, ο ιεροδιάκονος και βηματάρης (επιμελητής του ιερού βήματος και συνεπώς, υπεύθυνος για τα άγια λείψανα και λοιπά κειμήλια που φυλάσσονται εκεί) Σάββας πρόλαβε και έριξε την εικόνα της Παναγίας στο πηγάδι του  Ιερού Βήματος μαζί με τον σταυρό του Μεγάλου Κωνσταντίνου και μία λαμπάδα αναμμένη που πάντοτε έκαιγε μπροστά στην εικόνα της Παναγίας. Το μοναστήρι λεηλατήθηκε και ο Σάββας με τους άλλους μοναχούς οδηγήθηκαν αιχμάλωτοι στην Κρήτη. Όταν μετά εβδομήντα χρόνια ελευθερώθηκε η Κρήτη από τους πειρατές, επί Νικηφόρου Φωκά του αυτοκράτορα, ελευθερώθηκε και ο όσιος Σάββας και επέστρεψε υπέργηρος στην Μονή.  Εκεί υπέδειξε στον τότε ηγούμενο της Μονής Νικόλαο να ανοίξουν το πηγάδι, όπου – ω του θαύματος! – βρήκαν την εικόνα και τον σταυρό όρθια πάνω στο νερό και την λαμπάδα αναμμένη όπως την είχε ανάψει πριν από εβδομήντα χρόνια! Συνέβηκε δηλαδή διπλό θαύμα· τα ιερά αντικείμενα που είχαν πέσει μέσα στο νερό δεν καταστράφηκαν, από θαύμα και πρόνοια της Παναγίας, και η λαμπάδα έκαιγε εβδομήντα χρόνια χωρίς να εξαντλείται!
Έκτοτε σε ανάμνηση του θαύματος, ψάλλεται Παρακλητικός Κανόνας προς την  Υπεραγία Θεοτόκο κάθε Δευτέρα απόγευμα, και κάθε Τρίτη τελείται στο καθολικό Θεία Λειτουργία, ενώ σε όλες τις λιτανείες της Μονής πρωτοστατεί αυτή η εικόνα της Παναγίας.  Εορτάζεται ιδιαίτερα την Τρίτη της Διακαινησίμου, όπου και γίνεται μεγάλη λιτανεία γύρω από την Μονή προς τιμή της εικόνας.
 
Η εικόνα αυτή βρίσκεται σήμερα στο σύνθρονο του ιερού βήματος, λέγεται δε και “Κτιτόρισσα”, από το γεγονός ίσως ότι η ανεύρεσή της σχετίζεται με την ανοικοδόμηση της μονής από τους τρείς αδελφούς και κτίτορες της μονής, Αθανάσιο, Νικόλαο και Αντώνιο, που μόνασαν περί τα τέλη του Ι' αιώνα.