Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

«Ασόβαροι όσοι συνδέουν τον κορωνοϊό με τη Θεία Κοινωνία»



Ασεβή, απρεπή και ασόβαρο χαρακτήρισε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Χάρης Κονιδάρης, τον χειρισμό ορισμένων Μ.Μ.Ε., τα οποία συσχέτισαν τους θανάτους από κορωνοϊό με το ιερό μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, μιλώντας στον pemptousia fm και την εκπομπή «Η επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» με τη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη.

Σε ερώτηση για το εάν η προσπάθεια της εκκλησίας κατά τη διάρκεια της καραντίνας και της επιδημιολογικής κρίσης αδικήθηκε από κάποιους δημοσιογράφους ή μέσα ενημέρωσης, ο κ. Κονιδάρης απάντησε: «Μία πολύ μικρή μερίδα των Μ.Μ.Ε επιχείρησαν να συσχετίσουν την ύπαρξη κρουσμάτων στο χώρο της εκκλησίας -ακόμα και την κοίμηση του μακαριστού πλέον Μητροπολίτου Λαγκαδά κυρού Ιωάννη, ενός σπουδαίου Ιεράρχη, που άφησε τεράστιο αποτύπωμα στην περιοχή του Λαγκαδά με το έργο του- με το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Ένας τέτοιος χειρισμός είναι και ασεβής και απρεπής και ασόβαρος».

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

Μάλιστα, ο κ. Κονιδάρης τόνισε πως «και η πολιτεία και η εκκλησία υπηρετούν ακριβώς τον ίδιο σκοπό, τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες». «Η μεταξύ τους σύνδεση είναι έντονη και γνώμονας των όποιων ενεργειών σε αυτή την κατεύθυνση είναι η προστασία του ανθρώπινου προσώπου, της δημόσιας ζωής και της δημόσιας υγείας. Η εκκλησία είχε τη σοβαρότητα και τη σύνεση να αυτοπεριοριστεί, με την καλή έννοια του όρου. Αυτός ο αυτοπεριορισμός είναι θυσιαστικός, γιατί όλοι στερηθήκαμε το Πάσχα, την περιφορά του Επιταφίου, την Ανάσταση γίνεται για την προστασία ενός υπέρτερου συμφέροντος, γιατί χωρίς τον ίδιο τον άνθρωπο δεν μπορεί να υπάρξει εκκλησία. Εκκλησία δεν είναι οι άδειοι ναοί, αλλά οι λατρευτικές εκδηλώσεις, που δεν μπορούν να γίνουν χωρίς πιστούς. Όταν οι πιστοί δεν έχουν δυνατότητα να μετέχουν στη λατρευτική σύναξη, το κάνουν αυτό οι ιερείς για εκείνους», είπε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής και συνέχισε:

«Δε νομίζω να υπήρξε θεσμός στην Ελλάδα, που να τήρησε τόσο πιστά και απαρέγκλιτα τα μέτρα όσο η εκκλησία».

Όσον αφορά τον πόλεμο που δέχεται η Θεία Κοινωνία αυτές τις μέρες, ο κ. Κονιδάρης δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Υπάρχει μία μικρή μειοψηφία μιας εγχώριας «ιντελιγκέντσιας», η οποία με έναν πολύ ιδιόμορφο επαρχιώτικο τρόπο ηθικίζει πρότυπα και μοντέλα, που δεν έχουν αναφορά σε αυτή τη χώρα, και επιδεικνύει, με επιχρίσματα «κοσμοπολιτισμού», μια «λογική» που θέλει να υποτάξει την εκκλησία στις βουλές της, να την καταστήσει έρμαιο των δικών της απόψεων και εν τέλει να την θέσει στο περιθώριο της δημόσιας ζωής».

Από την άλλη πλευρά, σχετικά με τις φωνές που αρνούνται την ύπαρξη κορωνοϊού, ο κ. Κονιδάρης τόνισε: «Η επίσημη εκκλησία, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με μία φωνή έχουν στείλει ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς τους πιστούς: να τηρούν όλα τα μέτρα, να φορούν τη μάσκα εντός και εκτός των ναών, να τηρούν τις αποστάσεις, να μην συνωστίζονται…Από κει και πέρα, αυτές οι μεμονωμένες φωνές που υπάρχουν και μέσα στο χώρο της εκκλησίας, είναι φωνές ουσιαστικά εγκληματικές, που πρέπει να απομονωθούν.

Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με δύο διαφορετικά άκρα, που διακρίνονται από το δογματισμό τους και από τον ψυχωτικό και νευρωτικό τρόπο με τον οποίο βλέπουν τα πράγματα. Όπως δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι στη μάσκα κρύβεται ο διάβολος, είναι το ίδιο διχαστικό και το ότι μέσα στη Θεία Κοινωνία κολυμπά ο κορωνοϊός.

Θα συνεχίζουν να χτυπούν τη Θεία Κοινωνία, διότι ούτε οι αγκυλώσεις, ούτε οι ιδεοληψίες, ούτε οι εμμονές περνούν από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται πολλή δουλειά που πρέπει να κάνει ο καθένας με τον εαυτό του και πρέπει να κινηθούν σε δύο πυλώνες: 1) η Θεία Κοινωνία δεν είναι υποχρεωτική. Η εκκλησία δεν εξαναγκάζει τον πιστό να κοινωνήσει και 2ον) δεν έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα ότι μέσα στη Θεία Κοινωνία κυκλοφορεί ο κορωνοϊός -και ούτε πιστεύω να αποδειχθεί.

Επίσης,  ο κ. Κονιδάρης αναφέρθηκε στη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι παραμένουν στην ίδια γραμμή από την αρχή της πανδημίας, συμπορευόμενοι για την προστασία της δημόσιας υγείας του ελληνικού λαού, ενώ παρέμεινε συγκρατημένος όσον αφορά τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

«Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε Χριστούγεννα μέσα στις εκκλησίες μας».

Επίσης, για τους Ιεράρχες του εξωτερικού, τις πιέσεις που δέχονται από τα κράτη, που παίρνουν πιο αυστηρά μέτρα και τη δική τους στάση, ο κ. Κονιδάρης εξέφρασε την άποψη της Αρχιεπισκοπής, λέγοντας: «Είναι εξαιρετικά δύσκολη και εξαιρετικά λεπτή η θέση των Ιεραρχών του Εξωτερικού -σε χώρες που οι νομοθεσίες είναι πολύ πιο αυστηρές. Έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους, έχουν δουλέψει με πολύ σκληρές συνθήκες και είναι άξιοι συγχαρητηρίων».

Τέλος, αποκάλυψε πως υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας που νοσηλεύεται από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Ευχόμαστε αυτή η δύναμη που έχει μέσα του και κουβαλά από την εποχή που ήταν στην Αφρική, και ο Θεός, βέβαια, να τον βοηθήσει, ενώ κλείνοντας προέτρεψε σε ενότητα: «Όταν είμαστε ενωμένοι, προχωράμε, όταν είμαστε διχασμένοι, πέφτουμε σαν τραπουλόχαρτα».

 

ΦΩΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: EUROKINISSI (ΑΡΧΕΙΟΥ)