Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Αποστολή στην Τήνο: Εδώ η Αγία Πελαγία οραματίστηκε την εικόνα της Παναγίας



Παραμονή δεκαπενταύγουστου, μια από τις πιο σημαντικές θρησκευτικές εορτές της εκκλησίας μας βρισκόμαστε στο ιερό νησί της Τήνου. Μέσα από ένα μικρό οδοιπορικό μας θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε το αίσθημα τόσο της κατάνυξης που κυριαρχεί ,αλλά και της ζεστασιάς και αγάπης που δεσπόζει εδώ στην Τήνο .Ας ξεκινήσουμε λοιπον….

Αποστολή στην Τήνο Μαρεβίνα Κουτσοβασίλη

Πρώτος μας σταθμός η μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου ή Κυρίας των Αγγέλων όπως ονομάζεται,όπου έζησε η Αγία Πελαγία. Το μοναστήρι βρίσκεται στην περιοχή Κεχροβουνίου της Τήνου . Είχαμε την τιμή να συνομιλήσουμε με την αξιότιμη ηγουμένη της Μονής, αδελφή Ιουλιανή την οποία και ευχαριστούμε για τις πληροφορίες που μας έδωσε αλλά και για την αγάπη της που μας φιλοξένησε για λίγες ώρες.

Η Μονή αυτή ίσως είναι η πιο αρχαία καθώς περιοδολογείται χοντρικά τον 11ο αιώνα. Από εδώ πέρασαν αξιότιμες μοναχές . Είναι άξιο να πούμε πως είναι το μοναδικό μοναστήρι που δεν έκλεισε κατά την εποχή των Βαυαρών ,όταν διέταξαν να κλείσουν όλα τα γυναικεία μοναστήρια. Χαρακτηριστικό αυτού του μοναστηριού όπως προείπαμε είναι και ο βίος της Αγίας Πελαγίας ,όπου στο κελί της βίωσε το όραμα της Παναγίας που αφορά την εύρεση της εικόνας της Μεγαλόχαρης. Σήμερα το μοναστήρι λειτουργεί κανονικά με αρκετές μοναχές

Ακολουθώντας την ηγουμένη προς το κελί της Οσίας Πελαγίας παρατηρούσαμε την απλοϊκή αρχιτεκτονική του μοναστηριού και πως όσο λιτό ήταν τόσο ξεχωριστό φάνταζε στα μάτια μας. Φτάνοντας στο κελί όπου έζησε η Οσία Πελαγία δέος και ρίγη μας διαπέρασε παρακολουθώντας την περιγραφή της αδελφής Ιουλιανής . Στο κελί αυτό η Παναγία υπέδειξε στην Πελαγία το μέρος όπου βρίσκεται η εικόνα της .

Φεύγοντας από το κελί κατευθυνθήκαμε προς το Ναό της Αγίας Πελαγίας. Χτίστηκε το 1971 ,όταν ανακηρύχθηκε Αγία από την εκκλησία μας.Στο ναό μέσα βρίσκεται η κάρα της όπου χιλιάδες προσκυνητές φτάνουν απ’ όλο τον κόσμο για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν .

Το Όραμα της αγίας Πελαγίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Ιουλίου.Η εικόνα της Μεγαλόχαρης μετατοπίζεται στη Μονή για το προσκύνημα της . Ο ναός παραμένει όλη μέρα ανοιχτός για τους πιστούς .Μετά τον Εσπερινό την ίδια μέρα γίνεται ένα είδος λιτανείας από τη Μονή προς τη χώρα ακολουθώντας την εικόνα πλήθος κόσμου. Η απόσταση αυτή είναι περίπου 8 χιλιόμετρα.

Και εδώ κάπως κλείνει η πρώτη μας στάση στο μαγευτικό αυτό μοναστήρι που πέρα από την ομορφιά της απλοϊκότητα του μας γύρισε αιώνες πίσω εμβαθύνοντας το βαθύ αίσθημα της πίστης μας!