Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Άγιος Νικόλαος: Εορτάζει το «πλωτό» μοναστήρι του στο Πόρτο Λάγος..ΕΙΚΟΝΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ



Πάνω σε δυο μικρά νησάκια στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος, στον νομό Ξάνθης, με υπέροχη θέα προς το Θρακικό πέλαγος, βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Το εντυπωσιακό «πλωτό» μοναστήρι αποτελεί Μετόχι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους και δέχεται επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου που βρίσκουν εδώ ηρεμία και γαλήνη.

Κατά τη μεγάλη γιορτή του Αγίου Νικολάου όμως, στις 6 Δεκεμβρίου, το προσκύνημα γεμίζει από πιστούς, απλούς πολίτες, μοναχές και μοναχούς απ’ όλην την Ελλάδα που φέτος λόγω της πανδημίας δεν θα έχουν την δυνατότητα να προσεγγίσουν το Μοναστήρι. 

Γύρω από το μοναστήρι το τοπίο συναρπάζει όλες τις εποχές του χρόνου! Το Πόρτο Λάγος βρίσκεται στο σημείο όπου η Βιστωνίδα ενώνεται με το Θρακικό πέλαγος, αναδεικνύοντας τον εξαιρετικό συνδυασμό του πράσινου της φύσης και του γαλάζιου της λίμνης. Εδώ ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται σε πραγματικό παράδεισο…

Δείτε εντυπωσιακές εικόνες του μοναστηριού στο αφιέρωμα του Πρακτορείου Ορθοδοξία:

Επιμέλεια βίντεο: Πέπη Οικονομάκη
Μοντάζ: Κώστας Κουράκος

 Την περσινή χρονιά πλήθος πιστών, σωμάτων ασφαλείας και κληρικών εόρτασε τη μνήμη του Αγίου Νικολάου στο Ιερό Μετόχι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου στο Πόρτο Λάγος. Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Μονής Αρχιμανδρίτη Έφραιμ και πλειάδα κληρικών.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ξάνθης , ο οποίος αναφέρθηκε στον Προστάτη Άγιο του Πολεμικού Ναυτικού και στα θαύματα που επιτελεί . Τέλος ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον Γέροντα Εφραίμ τον Βατοπαιδινό  για την πρόσκληση να προεξάρχει στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Μετά τo πέρας της θείας λειτουργίας έγινε λιτανεία και έπειτα η αρτοκλασία. Ακολούθησε κέρασμα στο αρχονταρίκι όπου ο γέροντας έδωσε ένα εγκόλπιο ως αναμνηστικό στον Μητροπολίτη Ξάνθης .

 

Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης