Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Αγιασμός για το νέο σχολικό έτος στο εκπαιδευτήριο της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ



Την 12η Οκτωβρίου 2017 ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμων μετέβη στην πόλη Dolisie, όπου ετέλεσε τον αγιασμό στο ορθόδοξο εκπαιδευτήριο «Φως Εθνών» επί τη ενάρξει του νέου σχολικού έτους 1.10.2017-30.7.2018.

Απευθυνόμενος προς τους  μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ ανεφέρθη στην σημασία της μορφώσεως για την πνευματική πρόοδο και ωρίμανση του προσώπου και κατ’ επέκταση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, ετόνισε την μοναδικότητα της Χριστοκεντρικής παδείας, ενώ μετέφερε την πατρική αγάπη και τις ευχές του Μακ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου Β’ προς τους διδάσκοντες και τους διδασκομένους.

Ακόμη, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της τοπικής Εκκλησίας προς τον Εξοχ.κ.Anatole Collinet Makosso, Υπουργό Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Αλφαβητισμού (Ministre de l’Enseignement  Primaire, Secondaire et de l’Alphabétisation) της Δημοκρατίας του Κονγκό, ο οποίος ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις του Επισκόπου και για πρώτη φορά απέσπασε πέντε εκπαιδευτικούς από τον δημόσιο τομέα στο σχολείο, σύμφωνα με την σύμβαση  που υπεγράφη την 23η Αυγούστου 2013 μεταξύ της Ιεράς Επισκοπής Μπραζαβίλ και του αρμοδίου Υπουργείου.

Σύμφωνα με αυτήν το ορθόδοξο δημοτικό σχολείο «Φως Εθνών» ανεγνωρισθή επισήμως ως «établissement privé conventionné» (ιδιωτικό ίδρυμα ειδικής συμβάσεως) και απολαμβάνει κάποιων ευεργετημάτων, όπως κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα που ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Κονγκό-Μπραζαβίλ και λειτουργεί ή θα λειτουργήσει στην επικράτεια της χώρας. Αντίστοιχη σύμβαση διέπει και ευεργετεί τα ιδιωτικά σχολεία της Ρ/Καθολικής Εκκλησίας.

Ακολούθως, επισκέφθηκε το παρακείμενο ορθόδοξο ορφανοτροφείο «Αγιος Ευστάθιος», όπου προσεκόμισε μεγάλη ποσότητα πλακιδίων και καινούριων ειδών υγιεινής για τα ανακαινιζόμενα λουτρά του ιδρύματος, προσφορά του προσφιλούς επιχειρηματία κ.Αντωνίου Λακιώτη, ένα νέο πλυντήριο ρούχων και καινούρια κλινοσκεπάσματα.

Τέλος, επισκέφθηκε τον υπό κατασκευήν δρόμο ο οποίος θα ενώνει το σχολείο (κατ’επέκταση και το Ορφανοτροφείο, ως και την Ενορίας της Αγίας Ειρήνης) με το κέντρο της πόλεως του Dolisie μειώνοντας κατά πολύ την υφισταμένη απόσταση και ανεχώρησε προς το Pointe-Noire.