Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πότε λήγουν τα καλλυντικά;



Το να κρατάς προϊόντα για καιρό μπορεί μέσα στο κεφάλι μας να φαντάζει ακίνδυνο, αλλά αν λήξουν; Έχεις σκεφτεί τι μπορεί να συμβαίνει με όλα αυτά τα μικρόβια που αναπτύσσονται και εσύ με το πινελάκι σου τα απλώνεις στην επιδερμίδα σου; 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα βακτήρια που αναπτύσσονται ευθύνονται για το 67% των μολύνσεων που παθαίνουμε στο δέρμα ή τα μάτια, με κυριότερα αυτών τον σταφυλόκοκκο.

Από την στιγμή που θα ανοίξεις την συσκευασία, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τα καλλυντικά σου, για αυτό κρατάμε σημειώσεις και υπολογίζουμε την διάρκεια ζωής τους, ώστε να αυτά που χρησιμοποιούμε να μην μας βλάψουν.

2-3 μήνες – Μάσκαρα, peelings & μάσκες, μαντηλάκια καθαρισμού, λίμες νυχιών, σφουγγάρια μπάνιου.

6 μήνες έως 1 χρόνο – Υγρό eyeliner, υγρό make up, concealer, υγρά και κρέμες καθαρισμού για ακμή, κρέμες ματιών, σαπούνια προσώπου, serums

1 – 1,5 χρόνο – lip gloss, κρεμώδεις σκιές ματιών, κρέμες προσώπου σε βαζάκια, αντηλιακά, μπάρες σαπουνιών, αφρόλουτρα, gel βλεφαρίδων.

2 χρόνια – μολύβια χειλιών και ματιών, κραγιόν, βερνίκια νυχιών, σκιές ματιών σε σκόνη, πούδρες, κρέμες σώματος σε βαζάκια, scrubs σε βαζάκια.

 

3 χρόνια – σαμπουάν και μαλακτικά, λοσιόν σώματος, αρώματα, λακ μαλλιών.

Πως καταλαβαίνουμε ότι ένα προϊόν έχει λήξει

Αν αλλοιωθεί το χρώμα του

Αν τα συστατικά του διαχωριστούν

Αν έχει αλλάξει η μυρωδιά του

Αν το αισθάνεστε διαφορετικά στο δέρμα

Κατά κανόνα όποια προϊόντα περιέχουν νερό λήγουν γρηγορότερα, επειδή  το νερό, όταν έρθει σε επαφή με την ατμόσφαιρα επιτρέπει την ανάπτυξη βακτηριδίων και άλλων μικροβίων. Για να καταλάβετε, σκεφτείτε πόσο χρόνο διαρκούν τα τρόφιμα φρέσκα (φρούτα και λαχανικά) όταν τα πλύνετε με νερό.