Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 -

Πώς δημιουργούνται οι ρυτίδες ύπνου; – Πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε



Η συμπίεση του προσώπου στην μαξιλαροθήκη μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες και άλλα σημάδια γήρανσης.

Το δέρμα του προσώπου σας παραμορφώνεται, συμπιέζεται και τραβιέται προς όλες τις κατευθύνσεις καθώς κινείστε ή αλλάζετε πλευρό στον ύπνο σας.

Μπορείτε να μειώσετε αυτές τις εξωτερικές δυνάμεις που δρουν στο πρόσωπό, με το να κοιμάστε ανάσκελα ή αλλάζοντας συχνά θέσεις. Σε ένα νεαρό πρόσωπο, οι ρυτίδες ύπνου είναι παροδικές και εξαφανίζονται μετά το ξύπνημα.

Αλλά αυτές οι προσωρινές ρυτίδες ύπνου μπορεί να γίνουν επίμονες συν τω χρόνω. Καθώς γερνάμε, το δέρμα μας χάνει σε ελαστικότητα (επαναφορά) και εκτασιμότητα (τέντωμα), δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθούν ρυτίδες ή οι γραμμές ύπνου και να διαρκέσουν περισσότερο.

Ο χρόνος που δαπανάτε σε κάθε θέση ύπνου, το μέγεθος των εξωτερικών δυνάμεων που ασκούνται σε κάθε περιοχή του προσώπου σας, καθώς και το εμβαδόν επιφάνειας επαφής με το μαξιλάρι, επηρεάζουν επίσης το μοτίβο και τον ρυθμό σχηματισμού ρυτίδων ύπνου.

Εκείνοι που προτιμούν τον ύπνο στη μία πλευρά του σώματός τους τείνουν να έχουν πιο επίπεδο πρόσωπο και πιο ορατές γραμμές ύπνου στην αντίστοιχη πλευρά του προσώπου τους.

Μπορεί μια νυχτερινή ρουτίνα περιποίησης να μειώσει τις ρυτίδες ύπνου;
Το κολλαγόνο και η ελαστίνη είναι δύο κύρια συστατικά του χορίου (εσωτερικό στρώμα) του δέρματος. Διαμορφώνουν τη δομή του δέρματος και διατηρούν την ελαστικότητά του.

Τα συμπληρώματα κολλαγόνου μέσω των ρουτινών περιποίησης της επιδερμίδας για την ενίσχυση της ελαστικότητας του δέρματος μπορούν σαφώς να μειώσουν τις ρυτίδες ύπνου.

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό μόριο στο ανθρώπινο σώμα. Συγκρατεί το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματός μας σε σωστή διαμόρφωση, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και προσθέτει ενυδάτωση, η οποία επιβραδύνει τον σχηματισμό ρυτίδων.

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα από τα πιο κοινά ενεργά συστατικά σε κρέμες, τζελ και λοσιόν περιποίησης δέρματος.

Επίσης, οι κρέμες μπορούν να ενυδατώσουν το δέρμα με διάφορους τρόπους. Οι “αποφρακτικές” τους ουσίες παράγουν ένα λεπτό στρώμα λαδιού στο δέρμα που εμποδίζει την απώλεια νερού (υγρασίας) λόγω εξάτμισης. Ταυτόχρονα, τα “υγροποιητικά” τους συστατικά προσελκύουν και συγκρατούν την υγρασία.

Μπορούν οι μεταξωτές μαξιλαροθήκες να μειώσουν τις ρυτίδες ύπνου;
Οι μεταξωτές μαξιλαροθήκες μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο σχηματισμό ρυτίδων, αν αφήνουν το δέρμα σας να γλιστράει και να κινείται, αντί να προσθέτουν τριβή και πίεση σε ένα μόνο σημείο του προσώπου. Εάν μπορείτε, χρησιμοποιήστε μεταξωτά σεντόνια και μεταξωτές μαξιλαροθήκες.

Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι τα μαξιλάρια που έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν τη μηχανική καταπόνηση κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορούν να αποτρέψουν τις παραμορφώσεις του δέρματος. Ένα τέτοιο μαξιλάρι θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για την επιβράδυνση και την πρόληψη του σχηματισμού ρυτίδων ύπνου.

Ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης γραμμών ύπνου, όπως και μια νυχτερινή ρουτίνα ενυδάτωσης πριν τον ύπνο.

Διαφορετικά, επιλογές και συνήθειες τρόπου ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η καλή ενυδάτωση, η υγιεινή διατροφή (λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, σπόροι, υγιή λιπαρά, γιαούρτι και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση ) και η τακτική χρήση αντηλιακών συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος στο πρόσωπό σας.