Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 -

Μελέτη: Τι αποκαλύπτουν για το δέρμα μας οι ρυτίδες που εμφανίζουμε;Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Frontiers» και πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο σε συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία L’Oréal, διαπίστωσε πως ορισμένα μικρόβια που ζουν κανονικά στο δέρμα μας μπορεί να ευθύνονται για τις ρυτίδες που έχουμε στο πρόσωπό μας.

Γνωστό ως μικροβίωμα του δέρματος, τα βακτήρια και τα μικρόβια που βρίσκονται στο δέρμα μας, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής άμυνας του δέρματος μας καθώς μας προστατεύει από εξωτερικές επιθέσεις.

Το μικροβίωμα του δέρματος αλληλεπιδρά με το σώμα μας και με το περιβάλλον για την διασφάλιση της υγιούς λειτουργίας του.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ρυτίδες συνδέονται με το μικροβίωμα του δέρματος, το οποίο είναι ένα περίπλοκο αλληλένδετο σύστημα μικροοργανισμών που ζει στο ανθρώπινο σώμα και είναι μοναδικό για κάθε άτομο, όπως το δακτυλικό αποτύπωμα.

Τα ευρήματα της έρευνας έτσι εξηγούν γιατί η διαδικασία γήρανσης δεν είναι ομοιόμορφη, καθώς μερικοί άνθρωποι της ίδιας ηλικίας φαίνονται μεγαλύτεροι από άλλους.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι τύποι μικροβίων στο δέρμα μας αλλάζουν με την ηλικία, όπως επίσης αλλάζει το δέρμα μας με την ηλικία. Όλες αυτές οι αλλαγές δεν συμβαίνουν με τον ίδιο τρόπο για όλους.