Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Καθημερινές συνήθειες που καταστρέφουν το δέρμα και προσθέτουν χρόνια ζωής



Γνωρίζετε ότι το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα σας;

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι καταχρήσεις που κάνουμε, να αποτυπώνονται πάνω σε αυτό και μάλιστα τις περισσότερες από αυτές δεν τις αντιλαμβανόμαστε όταν συμβαίνουν. 

Πηγαίνοντας πίσω κάποια χρόνια και βλέπουμε γυναίκες αλλά και άνδρες να απολαμβάνουν τον ήλιο για ώρες, έχοντας απλά εφαρμόσει στο δέρμα τους λάδι με ελάχιστο ή και μηδενικό δείκτη προστασίας. Με τη συνεχόμενη ενημέρωση ωστόσο και όλες τις πληροφορίες που λαμβάνουμε καθημερινά, τέτοιες συνήθειες αποτελούν παρελθόν και όλοι μας γνωρίζουμε τι πρέπει να αποφύγουμε για να μην προκαλέσουμε σοβαρές βλάβες στο δέρμα, αλλά κυρίως στην υγεία μας.

Ωστόσο στην καθημερινότητά μας πολλές φορές ξεχνιόμαστε και δεν συνειδητοποιούμε ότι κάποιες συνήθειες είναι βλαβερές για την υγεία του δέρματος. 

Παρά την καθημερινή φροντίδα έχει αποδειχθεί ότι κάποιες συνήθειες που έχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων είναι βλαβερές προς το δέρμα και όχι μόνο δεν το βελτιώνουν, αλλά το καταστρέφουν.

Το πιο σημαντικό και βασικό κανόνα που πρέπει όλοι να καταλάβουμε είναι τις  σοβαρές βλάβες που προκαλεί στο δέρμα, ο ήλιος. Η ηλιακή ακτινοβολία επιδρά στα κύτταρα, που ανανεώνουν  την επιδερμίδα, και όταν αυτά τα τραυματίζονται ανεπανόρθωτα, το δέρμα φαίνεται πιο γερασμένο και γεμάτο ρυτίδες, σύμφωνα με το bovary.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι οι οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουν αντηλιακό, ωστόσο η ποσότητα είναι μικρότερη. Επίσης, ένα ακόμη λάθος είναι ότι δεν το χρησιμοποιούμε τις ημέρες που έχει συννεφιά και δεν το ανανεώνουμε όταν είμαστε εκτεθειμένοι στην ηλιακή ακτινοβολία κάθε δύο ώρες.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι το κάπνισμα είναι μόνο βλαβερό για την υγεία. Ωστόσο αυτό που δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι ότι ευθύνεται και για την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας.

Μελέτες έχουν δείξει πως το κάπνισμα επιδρά στο δέρμα, ανάλογα όπως ο ήλιος. Δημιουργεί ένα δέρμα γεμάτο ρυτίδες, με κουρασμένη όψη. Επιπλέον, κιτρινίζει την επιδερμίδα και επιβραδύνει την επούλωση των πληγών. Υπάρχουν πάνω από 4000 τοξίνες στον καπνό του τσιγάρου που επιτίθενται στο κολλαγόνο και τις ελαστικές ίνες,  οι οποίες κάνουν το δέρμα να κρεμάει και δημιουργούν πρόωρες ρυτίδες.

Να ξέρετε ότι το κάπνισμα προσθέτει τουλάχιστον δέκα χρόνια στην ηλικία σας.

Μία ακόμη λανθασμένη συνήθεια που αποτυπώνεται και στο δέρμα είναι αυτό που κάνετε αυτή τη στιγμή, που διαβάζετε το συγκεκριμένο άρθρο και ενδεχομένως καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας είτε λόγω δουλειάς ή απλά γιατί εργάζεστε. Είσαστε συνεχώς μπροστά από μία οθόνη, κάτι που δεν κάνει καλό στον ύπνο σας, στα μάτια σας αλλά και στο δέρμα σας, λόγω της UV ακτινοβολίας.

Γνωρίζετε ότι η διατροφή μας παίζει σπουδαίο ρόλο στην υγεία του δέρματος; Και ένα από αυτά που δε χρειάζεται το λαμπερό, υγιές δέρμα είναι η γλυκιά κατά τα άλλα...ζάχαρη. Όταν τρώτε επεξεργασμένη ζάχαρη σκληραίνει το κολλαγόνο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ρυτίδες. Αντίθετα αν τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά, τα οποία έχουν υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, το δέρμα σας θα λάμπει. 

Τέλος είναι σημαντικό να αναφερθούμε στο πιο βασικό στάδιο περιποίησης της επιδερμίδας. Χωρίς αυτό ακόμα και η καλύτερη ενυδατική, με τα πιο δραστικά συστατικά δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Ο λόγος φυσικά για το σχολαστικό, πρωινό και βραδινό καθαρισμό που πρέπει να γίνεται στο πρόσωπο, με προϊόν κατάλληλο για τον τύπο δέρματος.

Όσες κρέμες και αν βάζετε, όσο προσεχτικές και αν είστε με τη διατροφή σας, αν η επιδερμίδα σας δεν καθαρίζεται καθημερινά πρωί και βράδυ, δεν πρόκειται να δείτε αποτελέσματα