Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Φτιάξτε σπιτική μάσκα για τα μαλλιά σας με ελαιόλαδο: Τι οφέλη προσφέρει



Αν και η κύρια χρήση του είναι στο μαγείρεμα και το φαγητό γενικότερα, το ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά για την παραγωγή πολλών φυσικών καλλυντικών όπως κρέμες και μάσκες.

Έχει αμέτρητες ευεργετικές ιδιότητες τόσο στην υγεία του οργανισμού μας, όσο και στην ομορφιά. Εφαρμόζοντας το συγκεκριμένο λάδι στο δέρμα, αλλά και τα μαλλιά προσφέρει αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες.

Μάλιστα το ελαιόλαδο στα μαλλιά μπορεί να αποτελέσει από μόνο του μια ολοκληρωμένη θεραπεία ενυδάτωσης και όχι μόνο. Επιπλέον, μπορεί να αναμειχθεί και με άλλα απλά συστατικά οδηγώντας στην παρασκευή εκπληκτικών φυσικών καλλυντικών.

Μάθετε λοιπόν στη συνέχεια του άρθρου τα πάντα για τον τρόπο χρήσης, αλλά και τα οφέλη που προσφέρει το ελαιόλαδο στα μαλλιά.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου
Είναι ευρέως γνωστό πως το ελαιόλαδο είναι πολύ ευεργετικό χάρη στα Ω3 λιπαρά οξέα που περιέχει και συγκεκριμένα το ελαϊκό οξύ και άλφα-λινολεϊκό οξύ. Τα οξέα αυτά διατηρούν υγιή την καρδιά και παράλληλα βοηθούν στην ρύθμιση του βάρους όταν προσλαμβάνονται συστηματικά από τον οργανισμό. Επίσης, η χρήση του ελαιόλαδου στο δέρμα έχει αποδειχθεί πως έχει εξίσου αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει την οξειδωτική βλάβη και την φλεγμονή.

Όσον αφορά συγκεκριμένα την επιρροή που έχει μια θεραπεία με ελαιόλαδο στα μαλλιά, δείτε παρακάτω τις ευεργετικές του ιδιότητες που θα σας κάνουν να το λατρέψετε.

Βαθιά ενυδάτωση και θρέψη
Η εφαρμογή λαδιού ελιάς προσφέρει πλούσια ενυδάτωση στα μαλλιά, αλλά και το τριχωτό της κεφαλής. Επίσης, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και θρέφει τον θύλακα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ακόρεστα λίπη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενυδάτωση των μαλλιών, σφραγίζοντας την υγρασία στο εσωτερικό των τριχών, καθώς και την γρηγορότερη ανάπτυξη τους και την επαναφορά της ελαστικότητας της τρίχας. Βάλτε λοιπόν ελαιόλαδο στα μαλλιά σας για να μακρύνουν γρηγορότερα και να λάμψουν από ζωντάνια.

Αποτρέπει την καταστροφή και το σπάσιμο της τρίχας
Η πλούσια σε αντιοξειδωτικά σύνθεση του ελαιόλαδου μπορεί να βοηθήσει στην υγιή ανάπτυξη των μαλλιών, αλλά και του τριχωτού της κεφαλής. Ο λόγος είναι πως έχουν την ικανότητα να σταθεροποιεί τις ελεύθερες ρίζες, τα ασταθή αυτά μόρια που προκαλούν βλάβες στην τρίχα.

Μειώνει τον κίνδυνο θραύσης και εμφάνισης ψαλίδας
Από την στιγμή που το ελαιόλαδο αποτρέπει την ξηρότητα και προσφέρει ενυδάτωση, βοηθάει τις τρίχες να γίνονται πιο παχιές και να έχουν περισσότερο όγκο. Πιο συγκεκριμένα, περιποιείται σε βάθος και ενδυναμώνει τον άξονα της τρίχας με πλούσια σε ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, αποτρέποντας έτσι την δημιουργία ψαλίδας και το σπάσιμο της τρίχας.

Προσφέρει λάμψη στην τρίχα
Λόγω της βαθιάς θρέψης και ενυδάτωσης, τα μαλλιά δείχνουν πιο ζωντανά και λαμπερά, όντας παράλληλα και πολύ απαλά. Πρόκειται λοιπόν για ένα θρεπτικό φυσικό conditioner μαλλιών που είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε και αντιοξειδωτικά. Προστατεύει την κερατίνη της τρίχας, οδηγώντας στην παγίδευση της υγρασίας, την ενδυνάμωση των μαλλιών και την αποτροπή του φριζαρίσματος. Αξίζει να σημειωθεί πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μικρή ποσότητα ελαιόλαδου και μετά το styling των μαλλιών σας για να κλειδώσετε τα λέπια στις άκρες και να τα κάνετε πιο λεία και λαμπερά.

Βοηθάει στο styling των μαλλιών
Μια θεραπεία με ελαιόλαδο στα μαλλιά μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση τους κατά το φορμάρισμα. Τι σημαίνει αυτό; Πέρα από την ζωντάνια και την λάμψη που θα έχουν τα μαλλιά σας, οι μπούκλες θα αντέχουν περισσότερα και το ίσιωμα θα είναι λείο και όμορφο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ζεστάνετε ελαφρώς λίγο λάδι και να το εφαρμόσετε στα μαλλιά σας. Στη συνέχεια, αφήστε το να δράσει τουλάχιστον για 30 λεπτά και λουστείτε. Μπορείτε να απλώσετε το ελαιόλαδο σε όλο το μήκος των μαλλιών σας, αλλά και στο τριχωτό της κεφαλής, κάνοντας απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις. Σε περίπτωση όμως που τα μαλλιά σας τείνουν να είναι λιπαρά, απλώστε το από την μέση των μαλλιών και κάτω, αποφεύγοντας τις ρίζες.

Καταπραΰνει την ξηροδερμία και την φαγούρα στο κεφάλι
Ένα από τα συνήθη δερματικά προβλήματα είναι και η φαγούρα στο κεφάλι. Μερικές φορές οφείλεται σε ξηροδερμία και πιτυρίδα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις άγχους ή αλλεργικής αντίδρασης που έχει οδηγήσει σε αυτό το πρόβλημα. Μάλιστα πολλές φορές ο κνησμός μπορεί να έχει ως επακόλουθο και την τριχόπτωση. Βάζοντας λοιπόν ελαιόλαδο στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής, το οποίο έχει αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες, μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Μειώνει την DHT ορμόνη (διυδροτεστοστερόνη)
Πρόκειται για ένα ισχυρό ανδρογόνο που παράγεται από την μετατροπή της τεστοστερόνης. Το παράγωγο αυτό είναι υπεύθυνο κατά ένα μεγάλο ποσοστό για την απώλεια μαλλιών, γνωστή και ως ανδρογενής αλωπεκεία. Πιο συγκεκριμένα, επηρεάζει τον θύλακα της τρίχας και τον κάνει αδύναμο, οδηγώντας στην τριχόπτωση. Αν όμως χρησιμοποιείτε συχνά ελαιόλαδο στα μαλλιά, μπλοκάρετε την παραγωγή του DHT και αποτρέπετε την τριχόπτωση.
Φυσικό conditioner με ελαιόλαδο στα μαλλιά για βαθιά ενυδάτωση
Η λιπαρή υφή και ο μεγάλος αριθμός θρεπτικών στοιχείων καθιστούν το ελαιόλαδο ιδανικό μαλακτικό για τα μαλλιά. Η εφαρμογή του όχι μόνο τα κάνει ευκολοχτένιστα, αλλά τα θρέφει σε βάθος επαναφέροντας την ζωντάνια τους. Έτσι, μια απλή μάσκα με ελαιόλαδο στα μαλλιά θα τα κάνει λαμπερά και υγιή.

Μαλακτική θεραπεία μαλλιών:

  • Αρχικά θερμάνετε ελαφρώς λίγο ελαιόλαδο στο φούρνο μικροκυμάτων.
  • Βγάλτε το από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει, έως ότου πάρει μια ανεκτή για το κεφάλι σας θερμοκρασία.
  • Απλώστε το σε όλο το μήκος των μαλλιών, αλλά και στο τριχωτό κάνοντας μασάζ με απαλές κυκλικές κινήσεις. Αν τα μαλλιά σας έχουν την τάση να λαδώνουν εύκολα, αποφύγετε το ελαιόλαδο στις ρίζες και περιοριστείτε στο μήκος τους κρατώντας μια μικρή απόσταση από το κεφάλι.
  • Έπειτα φορέστε ένα σκουφάκι ή διάφανη μεμβράνη με πετσέτα και αφήστε το να δράσει για τουλάχιστον 15 λεπτά. Αν θέλετε μπορείτε να το αφήσετε και περισσότερο.
  • Τέλος, ξεπλυθείτε καλά λούζοντας τα μαλλιά σας με χλιαρό νερό.
  • Η μάσκα αυτή μπορεί να εφαρμοστεί δυο φορές την εβδομάδα.

Θεραπεία μαλλιών με ελαιόλαδο και δαφνέλαιο
Αναμειγνύοντας ίσες ποσότητες από τα δυο φυσικά αυτά λάδια μαλλιών μπορείτε να δημιουργήσετε μια εξαιρετικά ωφέλιμη μάσκα που όχι μόνο θα ενυδατώσει σε βάθος την τρίχα, κάνοντας την να είναι πιο απαλή, αλλά θα βοηθήσει τα μαλλιά σας να μακρύνουν γρηγορότερα. Άλλωστε οι ευεργετικές ιδιότητες του δαφνέλαιου στα μαλλιά είναι πάρα πολλές.

Κάνοντας μια θεραπεία με ένα μείγμα από δαφνέλαιο και ελαιόλαδο στα μαλλιά θα δείτε τις ρίζες σας να πυκνώνουν και την τριχόπτωση να μειώνεται. Απλά εφαρμόστε το μείγμα με τα λάδια στα μαλλιά σας, αφήστε το να δράσει για περίπου μία ώρα και λουστείτε.

Μάσκα επανόρθωσης για κατεστραμμένα μαλλιά
Τα αντιοξειδωτικά και τα λιπαρά οξέα που περιέχει το ελαιόλαδο έχουν την ικανότητα να αναγεννούν τα κύτταρα της τρίχας και να προλαμβάνουν την καταστροφή της. Εφαρμόζοντας λοιπόν ελαιόλαδο στα μαλλιά σας μπορείτε να διορθώσετε εν μέρη την βλάβη, επαναφέροντας την ζωντάνια τους, την λάμψη και την υγιή όψη.

Θεραπεία μαλλιών για επανόρθωση:

Φτιάξτε ένα μείγμα από 3 μέρη ελαιόλαδο και 1 μέρος μέλι, ανακατεύοντας καλά τα δυο υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Απλώστε το μείγμα στα μαλλιά σας και φορέστε ένα σκουφάκι. Αν δεν έχετε σκουφάκι, βάλτε λίγη διάφανη μεμβράνη.
Αφήστε τη μάσκα μαλλιών να δράσει για 40-45 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό.
Επαναλάβετε την θεραπεία μία φορά την εβδομάδα και επωφεληθείτε από τα ευεργετικά της αποτελέσματα.

Μάσκα ενδυνάμωσης κατά της τριχόπτωσης με αβγό και ελαιόλαδο στα μαλλιά για να μακρύνουν γρηγορότερα
Κάνοντας την συγκεκριμένη θεραπεία μαλλιών με κρόκο αβγού και ελαιόλαδο μπορείτε να αποκτήσετε γρηγορότερα μακριά, υγιή, λαμπερά και δυνατά μαλλιά.

Οι πλούσιες πρωτεΐνες, οι βιταμίνες και τα θρεπτικά λιπαρά οξέα του κρόκου δυναμώνουν τον θύλακα της τρίχας, περιορίζοντας την θραύση και την εμφάνιση ψαλίδας. Από την άλλη μεριά το ελαιόλαδο εκτός από ενδυνάμωση, προσφέρει απαλότητα και βοηθάει τα ξηρά, ταλαιπωρημένα μαλλιά. Επίσης, απολεπίζει την τρίχα και αναδεικνύει το χρώμα των μαλλιών.


Μάσκα μαλλιών με κρόκο αβγού και λάδι ελιάς:

Αναμείξτε σε ένα μπολ 2 κρόκους αβγού και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
Έπειτα αραιώστε το μείγμα με 1/2 φλιτζάνι δροσερό ή κρύο νερό. Μην χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό, διότι θα βράσει τους κρόκους.
Μετά απλώστε το δροσερό μείγμα στα μαλλιά σας κάνοντας απαλές κινήσεις μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής και αφήστε το να δράσει για 20 λεπτά.
Ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό. Το λούσιμο με σαμπουάν δεν είναι απαραίτητο, αλλά αν θέλετε μπορείτε να το κάνετε.
Η συγκεκριμένη θεραπεία είναι τόσο ευεργετική που θα χρειαστεί να την κάνετε μόνο μια φορά κάθε δυο εβδομάδες.

Ελαιόλαδο στα μαλλιά όλο το βράδυ για τις σπασμένες άκρες και το φριζάρισμα
Ενυδατώστε σε βάθος τα μαλλιά σας, μειώστε το φριζάρισμα και την ξηρότητα, θεραπεύοντας παράλληλα τις σπασμένες άκρες με την εφαρμογή ελαιόλαδου για όλο το βράδυ.

Ολονύκτια θεραπεία μαλλιών:

Απλά θερμάνετε ελαφρώς λίγο λάδι ελιάς και εφαρμόστε το στις άκρες των μαλλιών σας.
Ξαπλώστε και αφήστε το να δράσει.
Το πρωί τα μαλλιά σας θα είναι πιο λεία και ζωντανά στις άκρες. Μάλιστα η συγκεκριμένη μάσκα μπορεί να εφαρμοστεί καθημερινά.