Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ενυδατική κρέμα: Πώς να επιλέξεις τη σωστή;



Ας ξεκινήσουμε με το αξίωμα ότι η ενυδατική κρέμα είναι απαραίτητη για κάθε τύπο επιδερμίδας. Όπως βουρτσίζουμε τα δόντια μας, φτιάχνουμε καφέ, πλένουμε το πρόσωπό μας και ντυνόμαστε, έτσι και η εφαρμογή της ενυδατικής κρέμας είναι μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας.

Οι δερματολόγοι επισημαίνουν ότι κάθε τύπος επιδερμίδας, ακόμα και η λιπαρή, πρέπει να χρησιμοποιεί μια ενυδατική σύνθεση για τους εξής βασικούς λόγους: αυξάνει την υγρασία στα κύτταρα, δημιουργεί ένα πλέγμα προστασίας μεταξύ της επιδερμίδας και των περιβαλλοντικών επιθέσεων και συνολικά προάγει την υγιή, λαμπερή όψη.

Ενώ η χρήση της ενυδατικής κρέμας είναι επιβεβλημένη, είναι εξίσου σημαντικό να επιλέξουμε την κατάλληλη σύνθεση για τον τύπο της επιδερμίδας και τις ανάγκες μας. Αν η επιδερμίδα μας «τρελαίνεται» μετά την εφαρμογή της συγκεκριμένης κρέμας, τότε είτε δεν θα τη χρησιμοποιήσουμε ξανά – άρα πεταμένα λεφτά – είτε θα συνεχίσουμε να τη χρησιμοποιούμε παρά τα προβλήματα που παρατηρούμε στην όψη μας. Και αυτό είναι ό,τι χειρότερο. «Αρνούμαι να δεχθώ ότι έδωσα τόσα λεφτά για να την αγοράσω και όχι μόνο δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, αλλά μου προκαλεί υπερβολική λιπαρότητα» παραπονιόταν τις προάλλες μια φίλη μου σχετικά με μια πανάκριβη κρέμα μεγάλου οίκου καλλυντικών που είχε αγοράσει περιχαρής πριν από ελάχιστες ημέρες.

Δυστυχώς, η ιδανική για εμάς ενυδατική κρέμα δεν είναι πάντα τόσο σαφής. Μπορεί να χρησιμοποιούμε την ίδια σύνθεση όλον τον χρόνο, αλλά τον χειμώνα να διαπιστώνουμε ότι το δέρμα μας μάς «τραβάει» ή, αντίθετα, να πέφτει βαριά και να μην απορροφάται. Επιπλέον, και η τιμή της μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κριτήριο και να μας μπερδέψει. Πολλοί πιστεύουν ότι μια ακριβή κρέμα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από μια οικονομική που βρίσκεται στα ράφια του φαρμακείου ή του σουπερμάρκετ. Αλλωστε «ό,τι δίνεις παίρνεις», σωστά; Και όμως, λάθος! Σημασία έχει να γίνει η ιδανική επιλογή που να «κουμπώνει» στις ανάγκες κάθε επιδερμίδας, άσχετα με την τιμή της. Μερικές φορές μια πολύ οικονομική κρέμα μπορεί να λειτουργεί καλύτερα απ’ ό,τι μια πολύ ακριβή.  

Τα πέντε συμπτώματα της επιδερμίδας

Και πώς να τα αντιστρέψουμε διαλέγοντας τη σωστή ενυδατική σύνθεση.

Σύμπτωμα 1: Υπερβολικές γυαλάδες

Η σωστή ενυδατική κρέμα πρέπει να ενυδατώνει επαρκώς το δέρμα χωρίς να αφήνει λιπαρότητα. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο ή αν έχουμε λιπαρό δέρμα, τότε αποφεύγουμε τις συνθέσεις που βασίζονται σε πολύ λιπαρά συστατικά, όπως γλυκερίνη και διάφορα βούτυρα (π.χ. shea ή karité) και προτιμάμε τις oilfree κρέμες που βασίζονται στο νερό.

Σύμπτωμα 2: Φραγμένοι πόροι, μαύρα στίγματα και / ή σπυράκια

Είναι πασιφανές ότι πρέπει να ξεφορτωθούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την ενυδατική κρέμα που προκαλεί σπυράκια. Εκτός από τις oilfree συνθέσεις, επιλέγουμε εκείνες που αναγράφουν στη συσκευασία τους ότι είναι «μη φαγεσωρογόνες». Οι συνθέσεις που περιέχουν σαλικυλικό οξύ ή ρετινόλη συμβάλλουν στη μείωση της ακμής.

Σύμπτωμα 3: Αίσθηση «τραβήγματος»

Τώρα πάμε στην αντίθετη περίπτωση. Λίγα λεπτά αφότου βάλουμε ενυδατική η επιδερμίδα διψάει, της λείπει η αίσθηση άνεσης, ενώ σε μερικά σημεία ξεφλουδίζει. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό τους χειμερινούς μήνες. Αν έχουμε ξηρό τύπο επιδερμίδας, τότε τον χειμώνα επιλέγουμε μια πλούσια σύνθεση σε θρεπτικούς παράγοντες και λιπίδια που θα σφραγίσουν την υγρασία και τα φυσικά έλαια στο εσωτερικό της επιδερμίδας. Αναζητούμε συνθέσεις με συστατικά όπως κεραμίδια, υαλουρονικό οξύ, που παρεμπιπτόντως ταιριάζει σε κάθε τύπο επιδερμίδας, αφού ενυδατώνει χωρίς να βαραίνει το δέρμα.

Σύμπτωμα 4: Κοκκινίλες και ερεθισμοί

Αν η επιδερμίδα παρουσιάσει έντονες τάσεις κνησμού ή ερεθισμένα σημεία τελείως ξαφνικά, εννοείται ότι το πρώτο που κάνουμε είναι να σταματήσουμε την ενυδατική μας κρέμα. Μπορεί να μη φταίει απαραίτητα εκείνη αλλά άλλοι παράγοντες, ωστόσο καλό είναι να επιλέξουμε μια ειδική σύνθεση που θα ανακουφίσει και θα καταπραΰνει τα συμπτώματα, χωρίς άρωμα και ερεθιστικούς παράγοντες όπως οξέα, αιθέρια έλαια, οινόπνευμα. Επίσης, εμπιστευόμαστε μια ενυδατική από εταιρείες που φημίζονται για τις υποαλλεργικές συνθέσεις. Αν προτιμάμε τις φυσικές συνθέσεις, τότε ψάχνουμε για ανακουφιστικά συστατικά όπως αλόη, χαμομήλι, βρόμη.

Σύμπτωμα 5: Εντονες γραμμές και υπερμελάγχρωση

Για να το ξεκαθαρίσουμε: Οι κηλίδες, οι λεπτές γραμμές, η έλλειψη τόνου και η χαλάρωση είναι αποτέλεσμα της φωτογήρανσης και όχι της ακατάλληλης κρέμας. Αν όμως αρχίζουμε να παρατηρούμε τέτοια σημάδια, τότε πρέπει να αναβαθμίσουμε την ενυδατική μας σε μια ενισχυμένη αντιγηραντική σύνθεση που συμβάλλει στην απόκτηση μιας πιο φωτεινής και αναζωογονημένης όψης. Ετσι συστατικά όπως βιταμίνη C, ρετινόλη, γλυκολικό οξύ, συνένζυμο Q10, πεπτίδια, καφεΐνη, ρεσβερατρόλη και νιασιναμίδη ανήκουν στην dreamteam των αποτελεσματικών, αντιγηραντικών συστατικών.